Κερδίζοντας όλο και μεγαλύτερο μερίδιο στην παγκόσμια αγορά, η κάνναβη αποτελεί πλέον για τη χώρα μας μία μεγάλη αναπτυξιακή ευκαιρία.
Άλλωστε, όπως επιβεβαιώνουν επίσημα κυβερνητικά χείλη, έχουν ήδη γίνει συζητήσεις με μεγάλες εταιρείες του εξωτερικού, που εκφράζουν την επιθυμία τους να επενδύσουν στην Ελλάδα, ιδιαίτερα στον τομέα της φαρμακευτικής.
Την ίδια ώρα, όλο και περισσότεροι παραγωγοί είναι διατεθειμένοι να καλλιεργήσουν το άλλοτε απαγορευμένο φυτό, στο οποίο βλέπουν δυνατότητες και προοπτικές.
Αξιοποίηση και χρήση του φυτού
Άλλωστε, η χρήση του φυτού είναι σχεδόν απεριόριστη και στα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης η αξιοποίηση της βιομηχανικής κάνναβης αποφέρει κάθε χρόνο σημαντικά κέρδη. Εκτιμάται ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή περισσότερων από 25.000 προϊόντα, όπως ροφήματα, συμπληρώματα διατροφής, καλλυντικά, πλαστικά, μονωτικά και κατασκευαστικά υλικά, ζωοτροφές, βιοκαύσιμα κ.ά.
Στην Ελλάδα, που μόλις το 2016 δόθηκε το «πράσινο» φως για την καλλιέργεια, άρχισαν να παράγονται και τα πρώτα προϊόντα, όπως τσάι, αιθέρια έλαια, καλλυντικά (σαπούνια, κρέμες), ανθόνερο, γραβιέρα με σπόρους βιομηχανικής κάνναβης, παξιμάδια, ενώ στην Athens Cannabis Expo 2018, το κοινό είχε την ευκαιρία να δοκιμάσει ρακόμελο με κάνναβη, μπύρα με κάνναβη κ.ά., όλα ελληνικής παραγωγής. Βέβαια, στη χώρα εισάγουμε πολλά προϊόντα βιομηχανικής κάνναβης, όπως άλλωστε και η υπόλοιπη Ευρώπη, καθώς οι παραγόμενες ποσότητες δεν επαρκούν για να καλύψουν την ευρωπαϊκή ζήτηση.
Μόνο η παγκόσμια αγορά των τροφίμων από κάνναβη αποτιμάται στα 200 εκατ. ευρώ, ενώ η αντίστοιχη ευρωπαϊκή στα 40 εκατ. ευρώ, με σταθερά αυξητικές τάσεις τα τελευταία χρόνια. Κύριες χώρες καλλιέργειας στην Ευρώπη είναι η Γαλλία, η Ολλανδία και η Ρουμανία. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση Βιομηχανικής Κάνναβης (ΕΙΗΑ), τα τελευταία χρόνια, τα τρόφιμα με κάνναβη έχουν μπει δυναμικά στην κατανάλωση μέσω των σούπερ μάρκετ σε Αυστρία, Γερμανία και Ολλανδία. Μάλιστα, υπογραμμίζει ότι και ο τομέας των ινών κάνναβης επεκτείνεται, προκειμένου να καλύψει την αυξανόμενη ζήτηση της αυτοκινητοβιομηχανίας.
Ήδη, η γερμανική και γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία επιλέγουν τις ίνες κάνναβης για βιοσύνθετα υλικά. Ταυτόχρονα, Γαλλία, Ιταλία και Ολλανδία επενδύουν στη χρήση της κάνναβης στον κατασκευαστικό τομέα, αλλά και ως μονωτικού υλικού (σε εδαφοκαλύμματα για κήπους και καλλιέργειες, επιφάνειες για καλλιέργεια κάρδαμου και τάπητες για χοιρίδια).
Στο επίκεντρο η φαρμακευτική
Το μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον, όμως, έχει επικεντρωθεί στη φαρμακευτική κάνναβη. Ήδη στις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Αυστραλία, το Ισραήλ και σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες η κάνναβη συνταγογραφείται για πλήθος ασθενειών.
Η παγκόσμια αγορά της ιατρικής κάνναβης το 2015 άγγιξε τα 11,4 δισ. δολάρια και το 2025 αναμένεται να φτάσει τα 55,8 δισ. δολάρια. Αλλά και η αγορά των προϊόντων κανναβιδιόλης (CBD), που αφορά φάρμακα, τρόφιμα και συμπληρώματα διατροφής, αναμένεται να αναπτυχθεί. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, αναμένεται μέχρι το 2020 να φτάσει τα 2,1 δισ. δολάρια.
Η παγκόσμια αγορά της ιατρικής κάνναβης το 2015 άγγιξε τα 11,4 δισ. δολάρια και το 2025 αναμένεται να φτάσει τα 55,8 δισ. δολάρια. Αλλά και η αγορά των προϊόντων κανναβιδιόλης (CBD), που αφορά φάρμακα, τρόφιμα και συμπληρώματα διατροφής, αναμένεται να αναπτυχθεί. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, αναμένεται μέχρι το 2020 να φτάσει τα 2,1 δισ. δολάρια.
Στην Ελλάδα, η φαρμακευτική κάνναβη αναμένεται να συμβάλει σημαντικά στην εθνική οικονομία, όπως επισημαίνουν υπουργοί της κυβέρνησης. Ωστόσο, δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκφράζουν τον προβληματισμό τους αναφορικά με τις μεγάλες εταιρείες του εξωτερικού και περιμένουν, όχι άδικα, δικλείδες ασφαλείας από την πολιτεία, προκειμένου η αναπτυξιακή αυτή ευκαιρία να μην πέσει στα χέρια αποκλειστικά των πολυεθνικών.
Καλλιέργεια & μεταποίηση Κάνναβης
ΘΕΡΜΟ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ
Έχουν ήδη γίνει συζητήσεις με μεγάλες εταιρείες του εξωτερικού, που εκφράζουν την επιθυμία τους να επενδύσουν στην Ελλάδα, ιδιαίτερα στον τομέα της φαρμακευτικής. |
Ταυτόχρονα, σχεδιάζουν μια μεγάλη επένδυση δημιουργίας ελαιουργείου, που θα δύναται να μεταποιήσει μεγάλες ποσότητες κάνναβης, εξηγεί στην «Ύπαιθρο Χώρα» ο πρόεδρος της ΚοινΣΕΠ, Σπύρος Δέδογλου. «Υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον από τους παραγωγούς, αλλά προσπαθούμε να κρατήσουμε ελεγχόμενα τα στρέμματα προς όφελος της διάθεσης του προϊόντος.
Πέρυσι, καλλιεργήσαμε τη φινλανδική finola, που έχει καλύτερες αποδόσεις στον καρπό, αλλά το στέλεχος δεν το αξιοποιούμε, γιατί ο κορμός του είναι λεπτός. Φέτος, θα καλλιεργήσουμε ποικιλίες που δίνουν λάδι και αιθέριο έλαιο, με προτεραιότητα στο λάδι. Είναι οι ποικιλίες futura και fedora».
Οι συγκεκριμένες σπέρνονται σε μεγαλύτερες αποστάσεις για να υπάρχουν διακλαδώσεις και να έχουν μεγαλύτερο ανθό. Η finola είναι ψυχρού κλίματος, γι’ αυτό θα σπαρθεί το πρώτο δεκαήμερο Μαρτίου.
Επένδυση
«Είμαστε σε συζήτηση με ένα found για τη χρηματοδότηση μονάδας επεξεργασίας που θ’ αναπτυχθεί σε τρία τμήματα. Το ένα θα αφορά το στέλεχος, το άλλο το λάδι και το τρίτο τα αιθέρια έλαια». Ο κ. Δέδογλου εξηγεί ότι θα είναι μια μεγάλη μονάδα που θα ξεκινήσει από το λάδι και σ’ αυτό το σχέδιο στέκονται αρωγοί τρεις μεταπτυχιακοί φοιτητές του Πολυτεχνείου Ξάνθης, που μελετούν πόσα και ποια μηχανήματα θα χρειαστούν στο μελλοντικό εργοστάσιο, πόσα στρέμματα καλλιέργειας απαιτούνται, όπως και τις στρεμματικές αποδόσεις.
Η εργασία τους αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στον Μάρτη και θα λειτουργεί ως business plan για τον Θεογένη. «Η μονάδα θα μπορεί να καλύψει έως 2.000 τόνους καρπό, ενώ θα έχει ξηραντήρια και καθαριστήρια για τον καρπό».
Θεωρεί εφικτό να υλοποιηθεί τη φετινή χρονιά και τονίζει ότι δίνεται βαρύτητα στην παρασκευή σπορέλαιου καθώς μπορεί να λειτουργήσει ανταγωνιστικά στην ευρωπαϊκή και την παγκόσμια αγορά και μάλιστα το found είναι διατεθειμένο να το χρηματοδοτήσει. Μάλιστα, όπως ο ίδιος προσθέτει, μπορεί να ανταγωνιστεί το μουρουνέλαιο με τη διαφορά ότι είναι φυτικό.
Το επόμενο στάδιο αφορά τα αιθέρια έλαια και το τελευταίο το στέλεχος για την παραγωγή, μεταξύ άλλων, χαρτομάζας και κλωστικής ίνας, καθώς σχεδιάζουν την επεξεργασία του συνόλου του φυτού. Το συγκεκριμένο found δραστηριοποιείται σε Ελλάδα, Σερβία και Ρουμανία και, όπως σημειώνει ο κ. Δέδογλου στο σχήμα του εργοστασίου όπου θα συμμετάσχει ο «Θεογένης» προσθέτουν το στοιχείο της πολυμμετοχικότητας για να μπορούν να είναι μέτοχοι και παραγωγοί.
Σημειώνει ότι η περιοχή του Έβρου έχει καλιούχα εδάφη που ευνοούν την παραγωγή λαδιού.
Συμβολαιακή γεωργία
Ενδιαφέρον βρήκαν το ενδεχόμενο συμβολαιακής καλλιέργειας κάνναβης παραγωγοί που προσήλθαν σε ενημερωτική εκδήλωση της Πολυεθνικής APHRIA International, που έγινε πριν από λίγες μέρες στην Ξάνθη, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Ενότητα» του Δήμου Τοπείρου, Κώστα Δαλάτση. «Η συγκεκριμένη εταιρεία είπε ότι αναζητά περίπου 100.000 στρέμματα στην Ελλάδακι αυτό είναι θετικό για μας».
Η εταιρεία έδειξε την πρόθεσή της να προλάβει τη φετινή καλλιεργητική περίοδο και, μάλιστα, μετά τις 28 Φεβρουαρίου που έχουν ραντεβού με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Σταθάκη, θέλουν να προχωρήσουν σε συμβόλαια. «Θα πρέπει να κατασταλάξουμε άμεσα, γιατί σε κάποιες περιοχές ξεκινάει η καλλιεργητική περίοδος για το καλαμπόκι που η κάνναβη θα μπορούσε να αντικαταστήσει».
Θεωρεί ότι η ανταπόκριση των καλλιεργητών θα είναι καλή, καθώς η εταιρεία θα προμηθεύσει εφόδια, λιπάσματα και σπόρο και θα ορίζει τις ποικιλίες που θα καλλιεργηθούν. Το όφελος για τον παραγωγό θα είναι περίπου 350 ευρώ/στρέμμα. Στην ενημέρωση αναφέρθηκε ότι το έδαφος και το κλίμα της Θράκης ευνοούν την καλλιέργεια κάνναβης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου