Χωρίς μπούσουλα και σχέδιο για το ελαιόλαδο


Αρκούσε μια ανακοίνωση της ισπανικής κυβέρνησης ότι «φέτος υπάρχει καλή ανθοφορία» για να επικρατήσει «πανικός» στη διεθνή αγορά ελαιολάδου και να ξεκινήσει μια πτώση των τιμών παραγωγού σε όλες τις ελαιοπαραγωγές χώρες και στην Ελλάδα, η οποία συνεχίζεται (εν αναμονή της νέας ανακοίνωσης των Ισπανών για την φετινή καρπόδεση) χωρίς κανείς να μπορεί να προβλέψει που θα σταματήσει.

Έτσι οι Ιταλοί έμποροι φοβούμενοι ότι η επερχόμενη ισπανική παραγωγή θα είναι μεγάλη έχουν «παγώσει» τις αγοραπωλησίες στην χώρα μας. Το πρόβλημα αναμένεται να επιδεινωθεί αν τελικά ψηφιστεί η πρόταση για αύξηση των ποσοτήτων εισαγωγής αδασμολόγητου ελαιολάδου στην ΕΕ από την Τυνησία.

Όσον αφορά την επερχόμενη παραγωγή ελαιολάδου στην χώρα μας, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, στα ίδια με τα περσινά επίπεδα αναμένεται να κυμανθεί στην Πελοπόννησο και μειωμένη εκτιμάται ότι θα είναι στα νησιά.
Αναλυτικότερα στην Ελλάδα οι τρέχουσες τιμές παραγωγού για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο «έπεσαν» κάτω από το ψυχολογικό όριο των 3 ευρώ το κιλό. Οι χαμηλότερες έφτασαν στα 2,20 ευρώ, ενώ οι υψηλότερες στα 2,90.

Ειδικότερα στην Πελοπόννησο οι τιμές κυμαίνονται στην Λακωνία στα 2,80 και στη Μεσσηνία στα 2,60 - 2,70. Στη Λέσβο οι τιμές κυμαίνονται από 2,20 ο άσσος έως 2,50 ευρώ τα τρία δέκατα. Στην, Κρήτη σύμφωνα την ανακοίνωση του ΣΕΔΗΚ, οι τιμές είναι μεταξύ 2,60 και 2,90 ευρώ.

Στα ίδια επίπεδα αναμένεται η παραγωγή στην Πελοπόννησο

Από την μέχρι στιγμής εικόνα φαίνεται να έχουμε μια καλή καρπόδεση στην Πελοπόννησο και η επερχόμενη παραγωγή ελαιολάδου εκτιμάται ότι θα κυμανθεί στα ίδια με τα περσινά επίπεδα.

Ο κ. Γιώργος Κόκκινος, πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Νηλέας από την Μεσσηνία, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «τα προηγούμενα έτη οι Ισπανοί είχαν προβλήματα στην παραγωγή τους λόγω της ανοβρίας.

Φέτος είχαν αρκετές βροχοπτώσεις με αποτέλεσμα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία να φαίνεται ότι η παραγωγή ελαιολάδου αναμένεται να είναι φέτος μεγάλη. Ωστόσο είναι νωρίς και μετά από τον Ιούλιο θα έχουμε καλύτερη εικόνα της ισπανικής παραγωγής.

Η «πίεση» των τιμών προβληματίζει έντονα τους παραγωγούς οι όποιοι είχαν επενδύσει «χρηματιστηριακά» σε συνεχή άνοδο των τιμών και κρατούσαν το λάδι τους αποθηκευμένο σε ελαιοτριβεία η στις αποθήκες τους.

Όσον αφορά την παραγωγή στη Μεσσηνία, υπήρξαν κάποια προβλήματα στην ανθοφορία της ποικιλίας Μαυροελιάς. Αντιθέτως η Κορωνέικη είχε καλή καρπόδεση και αναμένεται να έχουμε μια καλή παραγωγή στα ίδια με τα περσινά επίπεδα.

Το πρόβλημα στην χώρα μας είναι ότι δεν υπάρχει στρατηγική στον τομέα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα η ισπανική παραγωγή να είναι βαρόμετρο για την τιμή παραγωγού στην χώρα μας. Έτσι όταν οι Ισπανοί έχουν μικρή παραγωγή οι Έλληνες να κερδίζουν μια «ανεκτή τιμή» και όταν έχουν μεγάλη παραγωγή να «γκρεμίζεται» η τιμή στην χώρα μας.

tharrosnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου