Αναγκαία η διατήρηση παραδοσιακών ποικιλιών για την παγκόσμια διατροφή


Τον κίνδυνο να «παγιδευτεί» η αγροτική παραγωγή και η παγκόσμια διατροφή στον εξαιρετικά περιορισμένο αριθμό ποικιλιών φυτών που χρησιμοποιούνται, επισημαίνουν οι επιστήμονες,
καθώς η επερχόμενη κλιματική αλλαγή είναι πολύ πιθανό να καταστήσει ακατάλληλες τις εμπορικές αυτές ποικιλίες, που κατεξοχήν καλλιεργούνται σήμερα σε όλο τον πλανήτη. 

Η λύση που προτείνεται δεν είναι άλλη από τη διαφύλαξη και διατήρηση των παλαιών ποικιλιών, που στις περισσότερες περιπτώσεις έχουν εγκαταλειφθεί, ώστε «σε μία ξαφνική αποσταθεροποίηση του κλίματος να υπάρχει μία πλούσια γενετική βάση που θα μας δώσει ξανά νέες ποικιλίες», ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ Ορεστιάδας ο αναπληρωτής καθηγητής του τμήματος Δασολογίας και Διαχείρισης Φυσικών Πόρων Ορεστιάδας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και ερευνητής της εξελεκτικής των φυτών, Αριστοτέλης Παπαγεωργίου.

«Πρέπει να ετοιμαστούμε για να αντιμετωπίσουμε αυτό που έρχεται, κυρίως στο επίπεδο της διατροφής, της παραγωγής τροφίμων», ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Παπαγεωργίου.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι οι διαδεδομένες εμπορικές ποικιλίες που χρησιμοποιούν σήμερα οι αγρότες, «επειδή δεν μπορεί να είναι κατάλληλες για όλο τον κόσμο, αναγκαστικά είναι και πιο απαιτητικές, αφού χρειάζονται περισσότερο νερό, περισσότερα φάρμακα και λιπάσματα». Συνεπώς, είπε ο κ. Παπαγεωργίου, «τα προβλήματα είναι δύο: το ένα ότι οι ποικιλίες είναι πολύ λίγες και το δεύτερο ότι αυτές είναι και πολύ απαιτητικές». Στους δύο αυτούς σημαντικούς παράγοντες, θα πρέπει να προστεθεί και ο πολιτισμικός, καθώς «το όλο ζήτημα έχει και τέτοια διάσταση, δεδομένου ότι ποικιλίες του κάθε τόπου συνδέονται με το παρελθόν του και με την καταγωγή των ανθρώπων του».
Ο κ. Παπαγεωργίου εξήγησε ότι δεν αναμένει κανείς να αντικατασταθούν οι εμπορικές ποικιλίες με τις παραδοσιακές, καθώς αυτές δεν δίνουν μεγάλες παραγωγές, «είναι όμως ενδεδειγμένο να χρησιμοποιούνται στους οικιακούς μπαξέδες και στις μικρές εκμεταλλεύσεις».

«Κανείς δεν μας εμποδίζει αυτήν τη στιγμή να παράγουμε τις δικές μας ποικιλίες, ακόμα κι αν αυτές δεν είναι πιστοποιημένες, γιατί τις έχουμε για δική μας χρήση. Στην περίπτωση της παραγωγής για εμπορία, υπάρχουν οι πιστοποιημένες του καταλόγου, τις οποίες πρέπει να χρησιμοποιούν οι αγρότες που διαθέτουν το προϊόν στο καταναλωτικό κοινό», εξήγησε ο αναπληρωτής καθηγητής του Δ. Π. Θ. «Επίσης, κανείς δεν μας εμποδίζει να κατοχυρώσουμε την ποικιλία μας, όπως έχει κάνει το δικό μας πανεπιστήμιο με τη «φακή Ορεστιάδας», μετά από πειράματα που έχουμε κάνει», συμπλήρωσε.

Καταλήγοντας, τόνισε ότι «τα ζητήματα του περιβάλλοντος είχαν δρομολογηθεί πολύ σωστά πριν από κάποιες δεκαετίες, πριν από 40-50 χρόνια, τότε που ο κόσμος πεινούσε. Άρα δεν τίθεται θέμα «κρίσης», είναι καθαρά θέμα προτεραιοτήτων. Εξάλλου, η προστασία του περιβάλλοντος δεν κοστίζει, ενώ είναι μικρό και το οικονομικό κόστος και για τη διατήρηση του βιολογικού κεφαλαίου της χώρας, που λόγω της ετερογένειάς του είναι πολύ σημαντικό και μπορεί να αξιοποιηθεί». Τα συγκεκριμένα στοιχεία παρουσίασε ο κ. Παπαγεωργίου και στην 6η γιορτή σπόρου που πραγματοποιήθηκε στην Ορεστιάδα από το συνεργατικό καφενείο «Μπεντρεντίν» και την Τοπική Ομάδα Έβρου «Πελίτι», στη διάρκεια της οποίας διανεμήθηκαν δωρεάν 2.000 φυντάνια από 25 διαφορετικές παραδοσιακές ποικιλίες. 

Συντάκτης: Χρυσούλα Σαμουρίδου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου