Οι 20αρηδες οινοποιοί από την Νέα Μεσημβρία


Ένα καινούργιο μονοποικιλιακό κρασί επιλέγεται να αφηγηθεί την ιστορία του μέσα από μια φωτογραφία στην ετικέτα της γυάλινης φιάλης
Το πρώτο ερέθισμα για να γράψω ένα κομμάτι για τα 2 αδέλφια, τους 2 εικοσάρηδες οινοποιούς από την Νέα Μεσημβρία της Θεσσαλονίκης ήταν ένα γιώτα – ναι, ένα γιώτα (ι) που διαφοροποιούσε το επίθετο των 2 αδελφών από τον όνομα της οινοποιητικής επιχείρησης τους. Το επίθετο, Δαμάσκος- το οινοποιείο, Δαμάσκιος.

damaskios-1

Το δεύτερο ισχυρό ερέθισμα ήταν η ηλικία τους – λίγο πάνω από τα 20- και η επιλογή τους να ασχοληθούν με το αμπέλι και το κρασί αξιοποιώντας την κληρονομιά και την παράδοση της οικογένειας. Ο Μίλτος και ο Γιώργος Δαμάσκος. Ο πρώτος σπουδάζει γεωπόνος με κατεύθυνση την οινολογία στη Γεωπονική του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ο δεύτερος σπουδάζει τεχνολόγος γεωπονίας στο ΤΕΙ της Θεσσαλονίκης και σκέφτεται από τώρα το που θα συνεχίσει τις σπουδές του. Επεκτείνοντας τις γνώσεις του για το αμπέλι και το κρασί και συσσωρεύοντας εικόνες και εμπειρίες.

Το τρίτο ερέθισμα ήταν μια νέα ετικέτα. Νέα ετικέτα και καινούργιο κρασί. Τα δύο αδέλφια εμπιστεύτηκαν τον Μιχάλη Αγγελακόπουλο της Foodwill και εκείνος έκανε την …διπλοβελονιά του. Το καινούργιο κρασί ονομάστηκε Βασιλιάς για μια μέρα και στην ετικέτα φιγουράρει ένας δανδής από προηγούμενο αιώνα που μπορεί να στέφεται και βασιλιάς!

damaskios-3

Το κρασί είναι Μονοποικιλιακός Λευκός Οίνος Chardonnay (100% Chardonnay). Προέρχεται από τους ιδιόκτητους αμπελώνες της οικογένειας – και ως προς την οινοποίηση – ωρίμανση: Λευκή οινοποίηση με τη μέθοδο της κρυοεκχύλισης στους 8- 12 οC και ζυμώνει σε ανοξείδωτες δεξαμενές.

Ως προς τα γευστικά χαρακτηριστικά : Το χρώμα του είναι έντονο χρυσαφί. Χαρακτηρίζεται από αρώματα μελιού, ώριμων εσπεριδοειδών, βουτύρου και βανίλιας. Στο στόμα είναι γεμάτο, πλούσιο με έντονη οξύτητα και επιδέχεται παλαίωση.

Σε ένα μικρό ενημερωτικό σημείωμα των δύο αδελφών διαβάζω: «Το οινοποιείο Δαμάσκιος στην περιοχή της Νέας Μεσημβρίας Θεσσαλονίκης, γεννήθηκε πριν από μισό αιώνα και αποτελεί μέχρι σήμερα διαχρονική αξία. Η μακεδονική γη με το μοναδικό της οικοσύστημα και τις ευνοϊκές κλιματικές συνθήκες επέκτεινε τη γη μας στα 150 στρέμματα πλούσια σε ελληνικές και διεθνείς ποικιλίες.

damaskios-2

Κάθε χρόνο παράγουμε εκλεκτό ερυθρό, ροζέ και λευκό οίνο. Μερικές από τις ποικιλίες του οινοποιείου μας είναι: Ασύρτικο, Chardonnay , Ροδίτης , Μοσχάτο Αλεξανδρείας, Cabernet Sauvignon, Merlot και Syrah.

Η πλούσια γη ωστόσο δεν είναι ο μοναδικός παράγοντας που συντελεί στην δημιουργία ενός ποιοτικού αποτελέσματος – ενός αρωματικού και εκλεπτυσμένου κρασιού. Η οικογένεια Δαμάσκου κατέχει μια εμπειρία οινοποίησης τριών γενιών και χρησιμοποιεί σύγχρονη τεχνογνωσία και σύστημα πολλαπλών επιστημονικών ελέγχων για να εξασφαλίσει την ύψιστη ικανοποίηση τη στιγμή κατανάλωσης.

Προτεραιότητα μας είναι η χρήση υψηλής ποιότητας πρώτων υλών και ο σεβασμός του φυσικού περιβάλλοντος, που προσφέρει τους καρπούς για την παραγωγή του οίνου μας.

Το πιο σημαντικό συστατικό της επιτυχίας μας ωστόσο, είναι η αγάπη για το έργο μας, στο οποίο αφιερώνουμε όλη μας την ψυχή για να σας χαρίσουμε μια ισορροπημένη αρμονία γεύσεων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου