Η Caleana είναι πιο συχνά γνωστή ως Ορχιδέα Πάπια -για αρκετά προφανείς λόγους- μια και μοιάζει με μια πάπια κατά την πτήση που τα φτερά της γέρνουν προς τα πίσω, το κεφάλι και
ράμφος στέκουν ψηλά και υπερήφανα. Είναι τόσο ελκυστικό ακόμη και διασκεδαστικό λουλούδι! Πρόκειται για ένα γένος ορχιδέας που κατάγεται από την Αυστραλία και είναι ίσως πιο φημισμένο από τα μαρσιποφόρα της.
ράμφος στέκουν ψηλά και υπερήφανα. Είναι τόσο ελκυστικό ακόμη και διασκεδαστικό λουλούδι! Πρόκειται για ένα γένος ορχιδέας που κατάγεται από την Αυστραλία και είναι ίσως πιο φημισμένο από τα μαρσιποφόρα της.
Image Credit Flickr User Mike Bayly |
Το χείλος, που δίνει το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της πάπιας ορχιδέας, είναι ένα ζωτικό μέρος της στρατηγικής για τη αναπαραγωγή του είδους. Βοτανικά μιλώντας, το χείλος είναι το μέρος του λουλουδιού που έχει αναπτυχθεί για να προσελκύσει τα έντομα που θα γονιμοποιήσουν το λουλούδι. Εξάλλου, το μήκος και το πλάτος της, χρησιμεύει ως ένα μαξιλάρι προσγείωσης για το έντομο.
Image Credit Flickr User Bill Higham |
Τα άλλα δύο πέταλά της μοιάζουν περισσότερο με φτερά τεντωμένα πίσω, σχεδόν σαν τα φτερά μιας πάπιας κατά την πτήση. Αυτό κάνει το χείλος να φαίνεται μεγαλύτερο στα έντομα από ό, τι είναι στην πραγματικότητα και αυξάνει τις πιθανότητές του να προσελκύσει όσα βρίσκονται κοντά στη γύρη του.
Image Credit Flickr User tindo2 |
Έχει, επίσης, ένα ακόμη τέχνασμα με το μανίκι του. Όταν ένας έντομο προσγειωθεί πάνω στην στήλη του άνθους το βάρος του αναγκάζει το χείλους να αναπηδήσει προς τα κάτω αυτό. Το έντομο παγιδεύεται και ο μόνος τρόπος για να μπορεί να βγει είναι να ακολουθήσει μια διαδρομή από όπου περνάει μέσα από την γύρη. Μόλις το έντομο βγει (αναμφίβολα κάπως μπερδεμένο και σαστισμένο) το χείλος αποκαθίσταται σταδιακά στην αρχική του θέση, περιμένοντας τον επόμενο επισκέπτη να έρθει.
Η πάπια ορχιδέα είναι πολυετές φυτό, και ανθίζει στα τέλη της άνοιξης ή στις αρχές του καλοκαιριού. Φτάνει έως και 45 εκατοστά ύψος ίσως να πιστεύουμε ότι θα ξεχωρίζει στο φυσικό του περιβάλλον. Ωστόσο, λόγω των κόκκινο-καφέ χρωμάτων τόσο του στελέχους όσο και των λουλουδιών εναρμονίζεται τέλεια στην φύση της Αυστραλίας, έτσι ώστε επιδέξια να γίνεται σχεδόν αόρατο- εκτός αν σκοπίμως κάποιος την ψάξει.
Αν έχετε ξαφνικά μπήκατε στον πειρασμό να αποκτήσετε την δική πάπια ορχιδέα, τότε θα σας απογοητεύσουμε. Παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες, η ορχιδέα αρνείται πεισματικά να αναπαραχθεί, και βρίσκεται μόνο στην άγρια φύση. Αυτό συμβαίνει επειδή οι ρίζες της caleana έχουν μια συμβιωτική σχέση με το βλαστικό μέρος ενός μύκητα που ευδοκιμεί μόνο στο τμήμα της Αυστραλίας από το οποίο προέρχεται. Ο μύκητας βοηθά το φυτό να προστατεύεται από λοιμώξεις και χωρίς τη βοήθειά του η πάπια ορχιδέα δεν μπορεί να ζήσει πολύ.
Ευτυχώς για την πάπια ορχιδέα, βρίσκεται σε εκατοντάδες τοποθεσίες στο νοτιοδυτικό τμήμα της Αυστραλίας. Αν, όμως, θέλετε να δείτε αυτή την αξιοθαύμαστο ορχιδέα, θα πρέπει να επισκεφθείτε επί τόπου και να την αναζητήσετε. Υπάρχουν, άλλωστε, πολύ χειρότεροι τρόποι για να περάσετε τις διακοπές σας. Μπορείτε να δείτε ακόμη και το άλλο δείγμα από τα καταπληκτικά αξιοθέατα της πανίδας της Αυστραλίας, την πάπια πλατύπους.
anatakti.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου