Πώς αποθηκεύουμε σωστά τα λαχανικά


Επιστρέφουμε από τη λαϊκή αγορά με ένα καροτσάκι γεμάτο πράγματα. Και βρισκόμαστε εκεί, στην κουζίνα, ανάμεσα σε αρκετές σακούλες γεμάτες λαχανικά και φρούτα, έτοιμοι να τα αποθηκεύσουμε. Η ερώτηση είναι: ξέρουμε πώς;
Επίσης, πού πρέπει να αποθηκευτεί το καθένα -και μακριά ή κοντά από τι- ούτως ώστε να διατηρηθεί όσο το δυνατόν περισσότερο, αλλά και χωρίς να αλλοιωθεί η γεύση του; Εδώ, λοιπόν, θα σας πούμε τι πρέπει να κάνετε.

Αγγούρια.Τα αγγούρια δεν αγαπάνε ιδιαίτερα το κρύο και γι’αυτό δεν τα αποθηκεύουμε στο ψυγείο. Αν για κάποιο λόγο τα αποθηκεύσουμε στο ψυγείο, δεν τα αφήνουμε εκεί για περισσότερο από 3 ημέρες. Επίσης, τα κρατάμε μακριά από φρούτα και λαχανικά που εκπέμπουν αέριο αιθυλένιο (όπως μήλα, μπανάνες κ.ά.).

Καρότα. Τα διατηρούμε στο ψυγείο σε πλαστική σακούλα. Μπορούν να διατηρηθούν περισσότερο, αν τα κόψετε σε μικρά sticks και τα τοποθετήσετε σε δοχείο με νερό και αλάτι, το οποίο νερό αλλάζετε κάθε 2 μέρες.

Κρεμμύδια. Τα αποθηκεύουμε σε θερμοκρασία δωματίου, ιδανικά έχοντάς τα τοποθετήσει μέσα σε ένα δίχτυ (ή καλσόν) και έχοντας σχηματίσει κόμπους ανάμεσα στο κάθε κρεμμύδι, σε σκοτεινό μέρος. Δεν τα αποθηκεύουμε στο ψυγείο, γιατί η χαμηλή θερμοκρασία τα κάνει πιο ευαίσθητα. Επίσης δεν τα αποθηκεύουμε κοντά σε πατάτες.



Μανιτάρια. Τα τοποθετείτε τα σε μια χάρτινη σακούλα και τα φυλάτε στο ψυγείο, χωρίς να τα έχετε πλύνει (τα μανιτάρια δεν πλένονται).

Ντομάτες. Τις ντομάτες δεν πρέπει να τις αποθηκεύουμε στο ψυγείο. Επειδή είναι πλούσιες σε λυκοπένιο και αν τις αποθηκεύσουμε σε ψυχρές συνθήκες – όπως οι συνθήκες που επικρατούν στο ψυγείο μας – θα βγάλουν μια πικρίλα στη γεύση τους. Θα γίνουν επίσης λιγότερο ζουμερές και θα χάσουν τη φυσική νοστιμιά τους.

Παντζάρια. Κόβετε την πράσινη κορυφή τους και τα τοποθετείτε σε μια σακούλα που τα προστατεύει από την υγρασία.

Πατάτες. Δεν τις βάζουμε στο ψυγείο, γιατί επηρεάζεται η γεύση και η υφή τους. Αντίθετα, τις αποθηκεύουμε σε δροσερό και σκοτεινό μέρος, μέσα σε χάρτινη σακούλα (και όχι σε πλαστική). Τέλος, τις κρατάμε μακριά από κρεμμύδια και άλλα λαχανικά και φρούτα που εκπέμπουν αέριο αιθυλένιο (όπως μήλα, μπανάνες κ.ά.).

Πιπεριές. Τις φυλάτε μέσα στο ψυγείο, αφού τις έχετε τοποθετήσει σε πλαστική σακούλα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου