Νέο Προεδρικό Διάταγμα 2108 - Αλλάζουν όλα σε χωροταξία, πολεοδομία, περιβάλλον

 Tο νέο Προεδρικό Διάταγμα για τις χρήσεις γης στη χώρα, δηλαδή ποια δραστηριότητα επιτρέπεται και τι απαγορεύεται σε κάθε περιοχή της Ελλάδας όπου υπάρχει χωροταξικός και πολεοδομικός σχεδιασμός, βρίσκεται ήδη στο Εθνικό Τυπογραφείο προς δημοσίευση. 

Οι χρήσεις γης και το συγκεκριμένο Προεδρικό Διάταγμα έχουν περάσει από σαράντα κύματα, αρχικά λόγω κυβερνητικών ενεργειών και εν συνεχεία λόγω της τυπικής διαδικασίας έκδοσης ενός Προεδρικού Διατάγματος.

Οι χρήσεις γης στη χώρα καθορίστηκαν τελευταία φορά συνολικά με ΠΔ το 1987. Από τότε έχουν αλλάξει και τα δεδομένα πολεοδομικού σχεδιασμού και οι πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας και της οικονομίας. 
Η αλλαγή και η επικαιροποίηση των χρήσεων γης ήταν μια ανάγκη αποδεκτή από όλους, καθώς η παλαιότητα των προβλέψεων είχε δημιουργήσει ανυπέρβλητα προβλήματα και συνεχείς προστριβές μεταξύ υπηρεσιών και πολιτών. Δεν είναι τυχαίο ότι όλα τα μνημόνια με τους δανειστές περιλαμβάνουν ολόκληρο κεφάλαιο “land use”, δηλαδή «χρήση γης» – όπου οι θεσμοί όμως περιλαμβάνουν σχεδόν όλα τα σχετικά θέματα (δασικοί χάρτες, χωροταξικός και πολεοδομικός σχεδιασμός, χρήσεις γης κλπ).

Για αυτόν τον λόγο η προηγούμενη κυβέρνηση επέλεξε να νομοθετήσει, σε συνδυασμό με την αλλαγή ολόκληρου του πλαισίου χωροταξικής και πολεοδομικής πολιτικής. Έτσι με το νόμο 4269/2014 που ονομάζονταν «χωροταξική και πολεοδομική μεταρρύθμιση», όπου για πρώτη φορά προβλέφθηκαν τα Τοπικά Χωρικά Σχέδια σε ολόκληρη τη χώρα (δηλαδή η ολοκλήρωση του πολεοδομικού σχεδιασμού και το τέλος της έννοιας της «εκτός σχεδίου περιοχής») και πολλά άλλα, νομοθετήθηκε ένα ολόκληρο κεφάλαιο νομοθεσίας για τις νέες χρήσεις γης, το καλοκαίρι του 2014.

Η νέα κυβέρνηση αποφάσισε, το 2016, επί Υπουργίας Πάνου Σκουρλέτη, ότι διαφωνούσε με τις χρήσεις γης όπως ήταν και θέλησε να τις αλλάξει. Αντί να φέρει έναν νέο νόμο (όπως έκανε αργότερα για τα άλλα θέματα χωροταξίας και δόμησης), επέλεξε απλά να καταργήσει ολόκληρο το κεφάλαιο του νόμου του 2014 με μια γραμμή, επιβάλλοντας επιστροφή στο καθεστώς του 1987.

Προφανώς δεν ήταν έτοιμη να περιγράψει τι ακριβώς θέλει, όπως αποδεικνύεται από την καθυστέρηση νέας θεσμοθέτησης έως σήμερα, αλλά παράλληλα ήθελε να προλάβει πολλούς δήμους που προχωρούσαν σε νέα πολεοδομικά σχέδια να μην εφαρμόσουν τη νομοθεσία του 2014.

Στο ΠΔ έγιναν αρκετές αλλαγές, μαθαίνουμε, από το κείμενο που παρουσιάστηκε σε διαβούλευση, τόσο λόγω των σχολίων εκεί όσο και από παρεμβάσεις φορέων, ενδιαφερομένων, υπηρεσιών κλπ. Ακολούθως το σχέδιο του ΠΔ, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία, στάλθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο το επεξεργάστηκε εκτενώς, ως όφειλε λόγω της σημασίας του, και έκανε αρκετές παρατηρήσεις. 
Το ΥΠΕΝ κρατά το περιεχόμενο αυτών των παρατηρήσεων ως επτασφράγιστο μυστικό. Εν τέλει, το Υπουργείο ενσωμάτωσε όσες παρατηρήσεις του ΣτΕ έκρινε ότι θέλει και το απέστειλε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ολοκληρώνοντας τη διαδικασία αρχές Μαΐου, σύμφωνα με όσα είχε αναφέρει ο Γιώργος Σταθάκης σε συνέντευξη του στον Real FM. 
  του Θοδωρή Καραουλάνη 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου