Απαντώντας στις προκλήσεις βιωσιμότητας του μέλλοντος


Με την ευκαιρία της πρόσφατης εξαγοράς της Monsanto από τη Bayer, o Διευθύνων Σύμβουλος της Bayer Ελλάς Dr. Joao Barroca εξηγεί πως αυτή θα επηρεάσει την ελληνική αγορά, αλλά και ποιο είναι το όραμα του γερμανικού κολοσσού για την αειφορία στη γεωργία.
Η γεωργία βρίσκεται στο επίκεντρο μιας από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της εποχής μας. Μέχρι το 2050, ο πληθυσμός της γης αναμένεται να αυξηθεί κατά 3 δισεκατομμύρια, αγγίζοντας το σύνολο των 10 δισεκατομμυρίων, και θα πρέπει να είμαστε σε θέση να παρέχουμε την κατάλληλη διατροφή, τόσο σε ποσότητα όσο και σε ποιότητα, με έναν τρόπο που να είναι περιβαλλοντικά βιώσιμος.

Εκτός από τον αυξανόμενο παγκόσμιο πληθυσμό, η μείωση της καλλιεργήσιμης γης και οι μεγάλες αλλαγές στις κλιματικές συνθήκες, φέρνουν την κοινωνία αντιμέτωπη με ακόμη μεγαλύτερες προκλήσεις



Εμείς στη Bayer, για να αντιμετωπίσουμε τις σημερινές – αλλά και τις αυριανές – προκλήσεις στον αγροτικό τομέα, συνδυάζουμε την τεχνογνωσία μας με αυτή της Monsanto, θέλοντας να προσφέρουμε ακόμα μεγαλύτερη καινοτομία στους παραγωγούς και έτσι να συμβάλουμε ακόμη περισσότερο στη διασφάλιση επαρκούς ποσότητας, υψηλής ποιότητας τροφίμων για τον παγκόσμιο πληθυσμό. Μαζί, δημιουργούμε έναν ηγέτη, πρωτοπόρο στην καινοτομία της γεωργικής βιομηχανίας με επενδύσεις pro-forma σε Έρευνα και Ανάπτυξη που ανήλθαν συνολικά στα 2,4 δισ. ευρώ το 2017.

Βέβαια, η γεωργία οφείλει να κρατήσει τις ισορροπίες. Από τη μια πρέπει να τροφοδοτεί έναν αυξανόμενο παγκόσμιο πληθυσμό, λαμβάνοντας υπόψη τις μεταβαλλόμενες διατροφικές συνήθειες, ενώ παράλληλα να λειτουργεί με βιώσιμο τρόπο.

Για να επιτευχθεί αυτό, χρειαζόμαστε την καινοτομία. Η καινοτομία είναι ζωτικής σημασίας για την παραγωγή – με πιο βιώσιμο τρόπο – υγιεινών, ασφαλών τροφίμων, σε τιμή προσιτή για έναν αυξανόμενο πληθυσμό.

Το να έχουμε μεγαλύτερες και υψηλής ποιότητας συγκομιδές, μπορεί μόνο να επιτευχθεί με έναν συνδυασμό τεχνογνωσίας: π.χ. χρησιμοποιώντας τη χημική και βιολογική φυτοπροστασία, ή/και σπόρους με βελτιωμένα χαρακτηριστικά, με την άμεση παροχή συμβουλών στο αγρόκτημα και την εκπαίδευση των παραγωγών, μπορούμε να οδηγηθούμε σε καλλιέργειες με υψηλή απόδοση και πιστοποιημένη ποιότητα.

Ο συνδυασμός, λοιπόν, των δύο επιχειρήσεων θα επιτρέψει την ταχύτερη παροχή καινοτομίας και λύσεων προσαρμοσμένων στις ανάγκες των παραγωγών ανά τον κόσμο. Για τη χώρα μας, αυτό σημαίνει ότι η Βayer θα είναι σε καλύτερη θέση να υποστηρίξει τον Έλληνα παραγωγό να εξασφαλίσει και να βελτιώσει ακόμα περισσότερο τις συγκομιδές του μέσα από ένα ολοκληρωμένο χαρτοφυλάκιο, που θα εκτείνεται από τη φυτοπροστασία μέχρι την ψηφιακή γεωργία. Έτσι, η Bayer θα συνεχίσει να στηρίζει τους παραγωγούς μέσω κατάρτισης και παροχής συμβουλών στο χωράφι σχετικά με τον τρόπο χρήσης των προϊόντων και της τεχνολογίας κατά τρόπο αποτελεσματικό και φιλικό προς το περιβάλλον.

Η δέσμευσή της BAYER προς τους Έλληνες παραγωγούς και στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας που προέρχεται από τη γεωργία αντικατοπτρίζεται στην εφαρμογή του προγράμματος «Συνεργασία στην Αλυσίδα Τροφίμων» (Food Chain Partnership), εκφράζοντας την πεποίθησή της εταιρίας ότι τέτοιες συνεργασίες μπορούν να οικοδομήσουν σχέσεις που ωφελούν όλους. Η πρωτοβουλία «7 Grapes» από την ένωση παραγωγών επιτραπέζιων σταφυλιών Πήγασος είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα αυτής της συνεργασίας στην Ελλάδα (η εταιρεία εξάγει όλο το επιτραπέζιο σταφύλι στο εξωτερικό στην Αγγλία και στη Γερμανία). Ανάλογες συνεργασίες εξετάζονται με παραγωγούς ντομάτας στην Κρήτη, ελαιόλαδου στην Πελοπόννησο και κερασιών στη Βόρεια Ελλάδα.

Η Bayer Ελλάς παραμένει αφοσιωμένη στην ελληνική κοινωνία. Βρισκόμαστε στην Ελλάδα για περισσότερα από 60 χρόνια. Επενδύουμε στην έρευνα και την ανάπτυξη μέσω διεθνών κλινικών μελετών και δοκιμών αγρού για τη γεωργία και προσπαθούμε να καθιερώσουμε συνεργασίες με πανεπιστήμια ή / και συλλόγους φοιτητών, έτσι ώστε να παρέχουμε ακόμη μεγαλύτερη στήριξη στην εκπαίδευση της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου