Πώς να φτιάξετε ένα κήπο στην Γυάλα

Ελάτε στο κατάστημά μας να σας βοηθήσουμε να επιλέξετε τα κατάλληλα φυτά.
Το terrarium, ή ένας κήπος κάτω από γυαλί, δημιουργεί αυτόνομο περιβάλλον το οποίο παράγει το δικό του κλίμα.

Διαλέξτε ένα γυάλινο δοχείο Υπάρχουν τέσσερις βασικές προϋποθέσεις που θα πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψιν μας, όταν δημιουργούμε ένα terrarium.

  1. Το δοχείο πρέπει να είναι από γυαλί ή από άλλο διαφανές υλικό μέσα από το οποίο πρέπει να περνά το φως.
  2. Θα πρέπει το άνοιγμα του δοχείου να είναι αρκετά μεγάλο, έτσι ώστε να μπορέσετε να τοποθετήσετε το χώμα και τα φυτά.
  3. Τα φυτά που θα επιλέξουμε για ένα terrarium θα πρέπει να έχουν τις ίδιες περιβαλλοντικές ανάγκες.
  4. Το δοχείο θα πρέπει στην αρχή να καθαριστεί πολύ καλά, πριν τη χρήση (έτσι ώστε να εμποδίσουμε την ανάπτυξη των βακτηρίων).

Τα Terrariums χωρίζονται σε δύο γενικές κατηγορίες:
  1. Τα ανοικτά: μπορούν να αντέξουν για μικρό διάστημα στην απευθείας έκθεση στο φως του ήλιου. Εν τούτοις ο πολύς ήλιος μπορεί να κάψει τα φύλλα των φυτών που βρίσκονται σε άμεση επαφή με τις πλευρές γυάλας.
  2. Τα κλειστά: Ένα κλειστό terrarium μπορεί να είναι απλώς μια ανοιχτή γυάλα στην οποία έχει προστεθεί κάλυμμα. Τα κλειστά terrariums θα πρέπει να τοποθετούνται σε μέρος με λαμπερό φωτισμό και όχι σε μέρος εκτεθειμένο απευθείας στην ηλιακή ακτινοβολία. Αν εκτίθενται απευθείας στην ηλιακή ακτινοβολία, η θερμοκρασία που δημιουργείται μέσα στη γυάλα αυξάνεται σημαντικά και το φυτό καταλήγει να «ψήνεται».
Πριν επιλέξετε τη γυάλα θα πρέπει να έχετε αποφασίσει τι θέλετε να φυτέψετε.
Όλα τα φυτά που συνυπάρχουν σε ένα terrarium θα πρέπει να έχουν τις ίδιες ανάγκες σε φωτισμό, υγρασία και τις ίδιες περιβαλλοντικές απαιτήσεις.
Εάν θέλετε φυτά που αγαπούν τον ήλιο και αναπτύσσονται σε φυσικό φως, χρησιμοποιήστε ένα ανοικτό terrarium. Εάν θέλετε να φυτά που απαιτούν υψηλά επίπεδα υγρασίας, η γυάλα θα πρέπει να είναι κλειστή.

Ποιά βήματα ακολουθούμε:
Βήμα πρώτο:
Αποστράγγιση: Ένα terrarium δεν έχει τρύπες αποστράγγισης για αυτό και θα πρέπει να του παρέχουμε ένα υπόστρωμα αποστράγγισης προκειμένου να προφυλάξουμε τις ρίζες των φυτών. Τα θρυμματισμένα ποταμίσια χαλίκια είναι αποτελεσματικά σαν υπόστρωμα, αλλά εξίσου αποτελεσματικά είναι οι μικρές πέτρες ή μικρά κομματάκια από κεραμικό. Θα πρέπει να υπολογίσετε ένα στρώμα πάχους από 3 έως 10 εκατοστά του υλικού αποστράγγισης αναλόγως το ύψος της γυάλας. Γενικά, το ύψος του υλικού αποστράγγισης, το κάρβουνο και το χώμα πρέπει να αντιστοιχούν στο 1/3 της γυάλας.

Βήμα δεύτερο:
Κάρβουνο: Στο επάνω μέρος του στρώματος της αποστράγγισης τοποθετείστε ένα λεπτό στρώμα από κάρβουνο. Αυτό θα κρατήσει το χώμα φρέσκο.

Βήμα τρίτο:
Το Χώμα: Το είδος του χώματος που θα χρησιμοποιήσετε εξαρτάται από το είδος των φυτών που θέλετε να φυτέψετε. (π.χ οι κάκτοι απαιτούν αργιλώδες χώμα). Χρησιμοποιήστε αρκετό χώμα, έτσι ώστε να μπορείτε να φτιάξετε μια τρύπα εκεί όπου θα τοποθετήσετε τη ρίζα των φυτών. Π.χ. εάν προσθέσετε μία φτέρη στη γυάλα, που η ρίζα της έχει ύψος 10 εκατοστά θα χρειαστείτε να προσθέσετε τουλάχιστον 10 εκατοστά χώμα.

Βήμα τέταρτο:
Κατανομή: Θυμηθείτε, τα φυτά μεγαλώνουν. Σας συμβουλεύουμε να διαλέξετε φυτά που αναπτύσσονται αργά και όχι βέβαια πολλά. Βεβαιωθείτε πριν τοποθετήσετε τα φυτά στη γυάλα ότι τα έχετε περιποιηθεί και ότι δεν έχουν έντομα ή κάποια ασθένεια.
Τοποθετείστε στο δοχείο πρώτα τα μεγαλύτερα φυτά. Μετά προσθέστε τα μικρότερα. Αφού τελειώσετε με την φύτευση προσθέστε μία στρώση χώμα και μην ξεχνάτε ότι φτιάχνετε ένα τοπίο σε μικρογραφία οπότε μη διστάσετε να παίξετε προσθέτοντας μικρά ζωάκια.

Συντήρηση:
Ζέστη: τα κλειστά terrariums παγιδεύουν και κρατούν τη ζέστη και η υπερβολική ζέστη είναι ίσως η κύρια αιτία θανάτου στα terrariums. Είναι σημαντικό να θυμάστε να μην τοποθετείτε τις γυάλες κοντά σε θερμάστρες ή να τις εκθέτετε άμεσα στην ηλιακή ακτινοβολία.

Φως: Ένα καινούριο φρεσκοφυτεμένο terrarium πρέπει να το τοποθετείτε σε σκιερό μέρος περίπου για μια εβδομάδα. Μετά ρυθμίστε το φως σύμφωνα με τις απαιτήσεις των φυτών. Τα περισσότερα terrariums συμπεριφέρονται καλύτερα σε κρυφό ή φιλτραρισμένο φωτισμό συγκριτικά με την έκθεση σε άμεση ηλιακή ακτινοβολία. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και τεχνητό φωτισμό.

Μεγάλη έκθεση στον ήλιο: Τα φύλλα μαραίνονται και αναπτύσσουν καμένα στίγματα. Μετακινήστε το terrarium σε ένα πιο σκιερό σημείο.

Πολύ χαμηλός φωτισμός: Τα φυτά αναπτύσσουν ψηλά, λεπτά κοτσάνια, που είναι αδύναμα να κρατήσουν τα φύλλα, τα οποία καφετίζουν και είναι εύθραυστα. Αυξήστε την έκθεση στο φως σταδιακά.

Πότισμα: Ανοίξτε τη γυάλα: Ελέγξτε το χώμα πριν το ποτίσετε. Για τα υδρόφιλα φυτά θα πρέπει να ποτίσετε, όταν το επάνω μέρος του χώματος διατηρεί την υγρασία του, πριν προσθέσετε νερό.

Για τους κάκτους και τα παχύφυτα φυτά ελέγξτε το χώμα λίγο βαθύτερα από την επιφάνειά του. Για να ποτίσετε το χώμα που βρίσκεται πιο κάτω από την επιφάνεια, θα πρέπει να είναι μόνο ελαφρά νοτισμένο.
Τα κλειστά terrarium χρειάζονται πολύ σπάνια πότισμα.
Πολύ στεγνό: Τα φύλλα αδυνατίζουν και κιτρινίζουν. Τα κοτσάνια καφετίζουν ή δείχνουν αδύναμα. Σε αυτήν την περίπτωση ποτίστε με ελάχιστο νερό και ραντίστε τα φύλλα. Το υπερβολικό πότισμα μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη μούχλας η οποία και θα βλάψει τα φυτά. Αν τα τοιχώματα της γυάλας θολώνουν σε ποσοστό πάνω από το 25%, αφαιρέστε το κάλυμμα μέχρι να ξεθολώσουν.
Θα πρέπει να επαναλαμβάνετε αυτή τη διαδικασία κατά τακτά χρονικά διαστήματα καθώς σε μια κλειστή γυάλα, τα τοιχώματα θα πρέπει να θολώνουν ελάχιστα.

Ανάπτυξη των φυτών:
Τα φυτά σε γυάλες θα πρέπει να προσαρμόζονται στο μέγεθος της γυάλας. Όταν αναπτύσσονται φροντίστε να περιποιείστε αυτά, που έχουν την τάση να υπεραναπτύσσονται. Κόψτε και αφαιρέστε τα μαραμένα φύλλα και αντικαταστήστε τυχόν μαραμένα φυτά. Επίσης αφαιρέστε τα φυτά που έχουν μεγαλώσει πολύ.

Μούχλα και μύκητες:
Η παρουσία μούχλας και βρύων σημαίνει ότι κάτι από τα παρακάτω δεν έχει γίνει σωστά. Είτε η γυάλα έχει πολύ νερό είτε δεν κυκλοφορεί αρκετός αέρας μέσα στη γυάλα ή, τέλος, έχετε χρησιμοποιήσει φυτά ακατάλληλα για κλειστά terrarium. Σ' αυτήν την περίπτωση αφαιρέστε τα φυτά που έχουν επηρεαστεί και βελτιώστε τις συνθήκες αφήνοντας το terrarium ανοιχτό να στεγνώσει ή αυξάνοντας την κυκλοφορία του αέρα.

Έντομα και ασθένειες:
Αφαιρέστε το κομμάτι που έχει προσβληθεί και ψεκάστε με το κατάλληλο εντομοκτόνο.

Καθαριότητα:
Διατηρήστε τη γυάλα καθαρή. Απομακρύνετε την σκόνη και την υγρασία από τα τοιχώματα καθώς και τους μύκητες που σχηματίζουν μια πράσινη γλίτσα. Καθαρίστε προσεκτικά και τα φύλλα απομακρύνοντας τα νεκρά μέρη των φυτών προκειμένου να αποτρέψετε την ανάπτυξη μυκήτων.

Ποια φυτά ενδείκνυνται για terrarium:
Α. Φυτά που ενδείκνυνται για terrarium με χαμηλό φωτισμό:
Φτέρες, βρύα, Soleirolia soleirolii ή baby tears, ορχιδέες, κισσός, φιτόνια, πεπερόνια, σανσεβιερίες, σεφλέρες.
Β. Φυτά ενδεδειγμένα για terrarium που εκτίθενται σε έντονο φωτισμό: Τέτοια φυτά είναι οι κάκτοι, τα παχύφυτα, η αλόη, οι κρασούλες, οι εχεβέριες, κάποια είδη ορχιδέας, σέδα και σταπέλιες.

Σημ.: για τα συγκεκριμένα φυτά συνίσταται το ανοιχτό terrarium καθώς πρόκειται για φυτά, που αναπτύσσονται σε ξηρό περιβάλλον και απαιτούν αντιστοίχως ξηρό έδαφος και χαμηλά επίπεδα υγρασίας. Επίσης έχουν ανάγκη από σχετική θερμότητα και από αρκετό φως.

Πηγή: Sprout Home. 44 Grand Street Brooklyn NY 11211
http://sprouthome.stores.yahoo.net/testin.html


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου