Δέντρα και η βλάστηση και η σημασία για τις πόλεις και την Υγεία μας
7 λόγοι για φύτευση δένδρων και γιατί είναι καλό για τις πόλεις και τους ανθρώπους. Έργο από την εφαρμογή της Εθνικής Ημέρας Ιδρύματος Arbor.
Το Εθνικό Ίδρυμα Arbor Day έχει μια απλή εφαρμογή στην ιστοσελίδα της, που επιτρέπει στους επισκέπτες να δουν πώς αλλάζει η πόλη όταν προσθέτεις δεντροκάλυψη και άλλη βλάστηση. Χρησιμοποιώντας ένα μικρό εργαλείο ψηφιακό , μπορεί κανείς να αλλάξει σταδιακά την εικόνα από ένα περιβάλλον με λίγα δέντρα σε ένα με άφθονα δέντρα. Η διαφορά είναι εντυπωσιακή: ο καθένας προτιμά να ζει στην πιο πράσινη πόλη.
Εξαιρετικό το Arbor Day app, ....αλλά αυτό δεν είναι ένα νέο θέμα για μένα.
Έχω καιρό υποστηρίξει ότι τα οφέλη της ύπαρξής φύσης και οι πόλεις είναι περίπλοκα συνδεδεμένα: Η Φύση είναι μια ανάγκη των πόλεων , και είναι αλήθεια ότι δεν εκτιμάται επαρκώς στον κόσμο των υπερασπιστών του περιβάλλοντος, επειδή οι συμπαγείς αστικές και προαστιακές κοινότητες δεν μπορούν να μειώσουν την αναπτυξιακή πίεση στο φυσικό και αγροτικό τοπίο. Εμείς δεν μπορούμε να σώσουμε το τοπίο πχ με πλημμύρα .
Όμως, εξίσου σημαντικά, οι πόλεις χρειάζονται τη φύση , μια αλήθεια που δεν εκτιμάται επαρκώς στον κόσμο του υπερασπιστών της πολεοδομικής ανάπτυξης . Οι πόλεις χρειάζονται τόσο την ομορφιά και τη λειτουργία της φύσης, τη μείωση της ρύπανσης, της μείωσης απορροής,ομβρίων, την αποκατάσταση και τη βελτίωση της υγείας των ανθρώπων και των οικοσυστημάτων και, ειλικρινά, να κάνει αστική ζωή πιο όμορφη και ευχάριστη, μεταξύ άλλων.
Η λογική της εξάπλωσης πόλεων των τελευταίων δεκαετιών ήταν στην αντίληψη ότι κάποιος χρειάζεται να μετακινηθεί μακριά από τις πόλεις για να έρθει πιο κοντά στη φύση. Υπάρχουν πολλά προβλήματα και μερικές φορές απογοήτευση με τον τρόπο που λειτουργεί η αντίληψη αυτή στην πράξη, ιδίως δεδομένου η εξάπλωση πόλεων γεννά περισσότερη εξάπλωση, τρώει την ίδια τη φύση που κάποτε προσέλκυσε τους ανθρώπους εκεί έξω. Αλλά εξακολουθεί να υπάρχει μια δόση αλήθειας στην πρόταση, καθώς έχουμε τη δυνατότητα πολλές από τις πόλεις μας να μετατραπούν στην φύση που έχουν στερηθεί.
Γιατί θα πρέπει να είναι με αυτόν τον τρόπο; Γιατί δεν μπορούμε να έχουμε τα οφέλη της φιλικής γειτονιάς και και αστικής περιοχής, μαζί με τα οφέλη της φύσης στις πόλεις;
Μπορούμε. Και, όταν το κάνουμε, υπάρχει όφελος τόσο για τους ανθρώπους όσο και του οικοσυστήματος. Υπάρχει ένα αυξανόμενο τμήμα επιστημόνων για να υποστηρίξει και τις δύο προτάσεις, που θα διερευνηθεί σε κάποιο βάθος εδώ . Θα είμαι σύντομος σε αυτό το άρθρο, και εξετάζω τα οφέλη απορυπογόνου δράσης πρώτα, δεδομένου ότι αυτό είναι που τονίζει το Ίδρυμα Arbor Day, σε συνδυασμό με τις εικόνες τους.
Ειδικότερα, Λατρεύω τον τρόπο το Αpp από το Ίδρυμα Arbor Day συνοψίζει (και απλοποιεί) την ενίοτε περίπλοκη επιστήμη άποψη για τα μολυσμένα ομβρίων με την απουσία της φυσικής βλάστησης:
Η Βροχή ανανεώνει τη γη και θρέφει το πράσινο τοπίο. Αλλά όπως τα σπίτια, τα καταστήματα, σχολεία, δρόμοι και χώροι στάθμευσης εξαπλώθηκαν και καλύπτουν χώρους που πριν υπήρχαν δέντρα και φυτά, έτσι χάθηκαν και τα ευεργετικά αποτελέσματα της βλάστησης και του εδάφους. Η καλή βροχή μετατρέπεται πλέον σε δαπανηρή απομάκρυνση ομβρίων. Χωρίς όφελος των δέντρων και υποδομών βλάστησης, το βρόχινο νερό μολύνεται από έλαια, σωματίδια βαρέων μετάλλων και άλλων επιβλαβών ουσιών που ξεπλένονται μακριά. Τα ψάρια και τα άγρια ζώα υποφέρουν, το πόσιμο νερό γίνεται ακριβό ή αδύνατο να παραχθεί εκ νέου, οι αξίες των ακινήτων μειώνονται, και το περιβάλλον στο οποίο ζούμε είναι υποβαθμισμένο.
Μπορείτε να κάνετε κλικ σε διάφορα αριθμημένες θέσεις στο app για να μάθετε πώς τα δέντρα και βλάστηση επιλύουν τα προβλήματα.
Υπάρχει ένα παράδοξο εδώ με την αλληλεπίδραση των πόλεων και της ρύπανσης με την απορροή ομβρίων, αφού η δημιουργία αστικών περιοχών βοηθά να κρατηθούν τα πεζοδρόμια εκτός από την λειτουργία των αγροτικών λεκανών απορροής. Η αστική πυκνότητα μπορεί να μειώσει την απορροή σε ολόκληρο τον υδροφόρο ορίζοντα σε σχέση με την εξάπλωση των προαστίων με τους συνοδευτικούς δρόμους και χώρους στάθμευσης όπου μολύνουν και αγροτικές -"καθαρές" περιοχές .
Αλλά, ωστόσο, μια καλή αστική πυκνότητα μπορεί να υπάρξει και υδρολογικά αν εντάσσονται στις πόλεις αρκετή βλάστηση και συναφείς πράσινες υποδομές. Στον αστικό ιστό, τα αδιαπέραστα δάπεδα και στέγες που σχετίζονται με πυκνοκατοικημένες πόλεις μπορούν να προκαλέσουν τοπική ρύπανση και η απορροή θα είναι σημαντική. Η ομοσπονδιακή EPA εκτιμά ότι περισσότερα από 10 τρισεκατομμύρια γαλόνια ανεπεξέργαστων αστικών και περιαστικών ομβρίων διαχέονται στα επιφανειακά νερά κάθε χρόνο στις ΗΠΑ, υποβαθμίζοντας τ σοβαρά για αναψυχή, καταστρέφοντας τα ενδιαιτημάτα των ψαριών, και την αλλαγή οικολογία του κύκλου του νερού και της υδρολογίας. Στην περίπτωση των παλαιών πόλεων, των οποίων τα συστήματα αποχέτευσης ομβρίων δέχονται και τα οικιακά και βιομηχανικά απόβλητα στις ίδιες σωληνώσεις, το αποτέλεσμα κατά τη διάρκεια βαριών βροχοπτώσεων μπορεί να συνδυαστεί με υπερχειλίσεις αποχέτευσης , κάτι που κανείς δεν θέλει στη γειτονιά του αφού θα μολύνουν όλους τους χώρους
Το Ίδρυμα Arbor Day ορθώς επισημαίνει, ότι τα δέντρα είναι μέρος της λύσης. Έτσι λοιπόν λύση είναι και τα πάρκα, οι κήποι γειτονιάς, οι κήπους βροχής, οι πράσινες στέγες, οι παρόδιες υποδομές. Εκτός από τα οφέλη των ομβρίων νερών τους, αυτά τα μέτρα μειώνουν το καλοκαίρι θερμοκρασίες και συνεπώς την ζήτηση για ενέργεια και απορροφούν διοξείδιο του άνθρακα.
Ακριβώς για όλα αυτούς τους λόγους είναι καλό και για εμάς τους ανθρώπους. Με απλά λόγια, μπορούμε να χαλαρώσουμε στην πόλη.Η πίεση του αίματος μας μειώνεται, και η πνευματική οξύτητα μας ανεβαίνει, δύο λόγοι για τους οποίους είναι ανάγκη να περνούμε περισσότερο χρόνο στην φύση. Τα Πάρκα και άλλοι χώροι πρασίνου παρέχουν επίσης ευκαιρίες για αναψυχή και την βελτίωση της φυσικής κατάστασης. Σηκώνουν και τις αξίες των ακινήτων. Γνωρίζουμε αυτά τα πράγματα διαισθητικά, και η επιστημονική βάση πίσω από τους είναι ισχυρή.
Δεν θα επαναλάβω ό,τι έχω γράψει αλλού σε σχέση με την αποτελεσματικότητα της φύσης στο άστυ, αλλά αυτή την εβδομάδα μελέτησα μια ακόμη μελέτη, αυτή τη φορά από το Πανεπιστήμιο του Exeter της Ιατρικής Σχολής στο Ηνωμένο Βασίλειο. Χρησιμοποιώντας δεδομένα από πάνω από 1.000 συμμετέχοντες, η ερευνητική ομάδα εστίασε σε δύο ομάδες ανθρώπων: εκείνοι που κατευθύνθηκαν σε "καθαρότερες" ποιο πράσινες περιοχές, καθώς και εκείνοι που μετακινήθηκαν σε χώρους με λιγότερο αστικό πράσινο.
Στα ευρήματα που κυκλοφόρησαν πέρυσι , οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, κατά μέσο όρο, οι μετακινούμενοι προς πιο πράσινες περιοχές παρουσίασαν την άμεση βελτίωση της ψυχικής υγείας, που διατηρήθηκε για τουλάχιστον 3 χρόνια μετά τη μετακίνησή τους. (Η μελέτη έδειξε επίσης ότι οι άνθρωποι που μετεγκαθίστανται σε μια λιγότερο πράσινη περιοχή υπέστησαν πτώση στον τομέα της ψυχικής υγείας, αν και στην περίπτωσή τους, η πτώση δεν έγινε αποδεκτή.)
Οι συγγραφείς διόρθωσαν τα στοιχεία τους για να αφαιρέσουν επιδράσεις από άλλους παράγοντες που ενδέχεται να επηρεάζουν την ψυχική υγεία την πάροδο του χρόνου - όπως είναι το εισόδημα, την απασχόληση και την εκπαίδευση - καθώς και παράγοντες που σχετίζονται με την προσωπικότητα. Ο επικεφαλής ερευνητής Ian Alcock πιστεύει ότι τα αποτελέσματα της μελέτης θα μπορούσαν να έχουν σημαντικές επιπτώσεις:
«Έχουμε δείξει ότι τα άτομα που μετακινούνται σε πιο πράσινες περιοχές έχουν σημαντικές και μακροχρόνιες βελτιώσεις στον τομέα της ψυχικής υγείας. Αυτά τα ευρήματα είναι σημαντικά για τους πολεοδόμους για να προτείνουμε την εισαγωγή νέων χώρων πρασίνου στις πόλεις μας, γεγονός που υποδηλώνει ότι θα μπορούσε να παράσχουν μακροπρόθεσμα και παρατεταμένα οφέλη για τις τοπικές κοινότητες. "
Τα δεδομένα της μελέτης προήλθαν από την βρετανική έρευνα British Household Panel Survey, μια αποθήκη πληροφοριών που συγκεντρώθηκαν από τα ερωτηματολόγια που συμπληρώνονται από τα νοικοκυριά σε όλη τη Μεγάλη Βρετανία.
Για περισσότερες πληροφορίες από το Εθνικό Ίδρυμα Arbor Day σχετικά με τα οφέλη των δέντρων.
μετάφραση Κώστας Τάτσης
biokipos
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου