Κομποστοποίηση: Μια φυσική διαδικασία προσιτή σε όλους

Είναι εύκολο να κρίνουμε και να κατακρίνουμε. Όμως αυτό δεν είναι αυτοσκοπός. Σημαντική είναι και εισήγηση λύσεων.
Η κομποστοποίηση είναι μία εντελώς φυσική διαδικασία κατά την οποία τα οργανικά απόβλητα (φρούτα, λαχανικά, φύλλα, κλαδέματα κ.α.) μετατρέπονται, μέσω βιολογικής διαδικασίας και μερικής αποσύνθεσης, σε ένα πλούσιο οργανικό φυσικό μείγμα που λειτουργεί ως εδαφοβελτιωτικό και λίπασμα.

Το κομπόστ μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν:
  • Εδαφοβελτιωτικό
  • Λίπασμα για το γκαζόν
  • Συμπλήρωμα στο χώμα των γλαστρών
Αυτή η διαδικασία μπορεί να γίνει πολύ εύκολα στον κήπο μας με τη χρήση ενός απλού κάδου κομποστοποίησης που μπορεί να παρέχεται δωρεάν από τον Δήμο -κάτι που συμβαίνει ήδη σε άλλους δήμους της χώρας. Με αυτό τον τρόπο θα δημιουργήσουμε και ένα είδος βιωματικού εργαστηρίου για εμάς και τα παιδιά μας στον κήπο μας.

Μέσα στον κάδο συγκεντρώνουμε τα οργανικά απορρίμματα και αφήνουμε τη φύση να κάνει τη δουλειά της. Τα οργανικά οικιακά απόβλητα αποτελούν περίπου το 40-60% του συνόλου των αποβλήτων που παράγουμε στο σπίτι μας. Από αυτά το 70% περίπου είναι κομποστοποιήσιμα. Αυτό σημαίνει ότι κάνοντας κομποστοποίηση μπορούμε να μειώσουμε το σύνολο των οικιακών αποβλήτων μας κατά 35% περίπου.

Το κομπόστ μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν:
  • Εδαφοβελτιωτικό
  • Λίπασμα για το γκαζόν
  • Συμπλήρωμα στο χώμα των γλαστρών
Γιατί να κάνουμε κομποστοποίηση;

Υγιέστερα φυτά

Οι οργανικές ουσίες είναι γνωστές ως "η ψυχή του υγιούς χώματος". Προσθέτοντας κομπόστ στον κήπο ή τις γλάστρες σας θα βοηθήσει τα φυτά να μεγαλώσουν γρηγορότερα και περισσότερο. Οι οργανικές ουσίες μέσα στο κομπόστ βοηθούν το χώμα να συγκρατεί θρεπτικές ουσίες και νερό, ωφελώντας τα φυτά και μειώνοντας τον κίνδυνο μόλυνσης.


Η κομποστοποίηση σας εξοικονομεί χρήματα

Χρησιμοποιώντας το κομπόστ σαν εδαφοβελτιωτικό μειώνει κατά πολύ την ανάγκη αγοράς αντίστοιχων προϊόντων από την αγορά. Εξοικονομεί χρήματα από την αγορά χώματος και λιπασμάτων αλλά επίσης μειώνει την κατανάλωση νερού διότι το κόμποστ βελτιώνει την ικανότητα του χώματος να συγκρατεί το νερό. Η κομποστοποίηση μπορεί να μειώσει τα δημοτικά τέλη που πληρώνετε για τη συλλογή των απορριμμάτων. Μειώνοντας κατά 35% τα σκουπίδια σας και κατ' επέκταση όλοι οι δημότες που μπορούν να κάνουν το ίδιο, μειώνονται τα έξοδα συγκομιδής των απορριμμάτων του δήμου.


Η κομποστοποίηση είναι εύκολη και βολεύει

Δεν χρειάζεται πια να γεμίζετε σακούλες με κλαδέματα και άλλα απορρίμματα του κήπου. Απλά τα βάζετε στον κάδο κομποστοποίησης ή στο σωρό κομποστοποίησης αν δεν χρησιμοποιείτε κάδο και παρατηρήστε τα να γίνονται πλούσιο σκούρο κομπόστ. Η κομποστοποίηση είναι η εναλλακτική πρακτική στη θέση της ταφής ή της καύσης των οργανικών Τα απορρίμματα του κήπου και τα οργανικά μαζί είναι περίπου το 20% των συνολικών απορριμμάτων που καταλήγουν στις χωματερές κάθε χρόνο. Η επιλογή της κομποστοποίησης μειώνει την ανάγκη για καύση ή ταφή των οργανικών και βελτιώνει την ποιότητα των επιφανειακών εδαφών μας.


Περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των παιδιών μας

Ο κάθε κάδος κομποστοποίσης στον κήπο ενός σπιτιού μπορεί να λειτουργήσει και ως ένα βιωματικό εργαστήριο για εμάς και τα παιδιά μας, έτσι ώστε να μπορέσουμε να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να εμπεδώσουν την έννοια της περιβαλλοντικής συνείδησης.
Οι οικιακοί κάδοι ανακύκλωσης είναι λοιπόν μια πολύ ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία που θα μπορούσε να υιοθετήσει ο Δήμος μας για να ξεπεράσει το σημαντικό πρόβλημα της ανακύκλωσης.
Πολλοί δήμοι της χώρας μας έχουν αρχίσει να υλοποιούν πιλοτικά πρόγραμμα δωρεάν διάθεση οικιακών κάδων κομποστοποίησης. Ο Δήμος Αθηναίων το έχει ξεκινήσει ήδη, επίσης οι Δήμοι Δράμας, Θέρμης, Καλαμαριάς, Καβάλας, Προσοτσάνης, Σιθωνίας, Λαμιέων, Σαμοθράκης, Περιστερίου, Αγ. Δημητρίου, Νεάπολης-Συκεών είναι μερικοί από τους οποίους το ξεκίνησαν και η ανταπόκριση των δημοτών ήταν κάτι παραπάνω από εντυπωσιακή!

Μαρλαντής Χρήστος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου