Θεσσαλονίκη. Η νησίδα που αναπλάστηκε και ομορφαίνει την Σταυρούπολη

Στη λίστα των έργων μικρής κλίμακας κατατάσσεται και η ανάπλαση της στρογγυλής νησίδας (roundabout) της οδού Ιατρού Γωγούση στην περιοχή
Τερψιθέα της Δημοτικής Ενότητας Σταυρούπολης του Δήμου Παύλου Μελά.
Παραμονή των Χριστουγέννων παραδόθηκε στους συμπολίτες μας ένα μικρό στολίδι αρχιτεκτονικής τοπίου στο μέχρι πρότινος αδιαμόρφωτο και γνωστό στην πλειοψηφία των διερχόμενων roundabout.

Στη δυτική είσοδο του Δήμου Παύλου Μελά από Αμπελόκηπους, συναντάμε ένα πολυσύχναστο και κομβικό σημείο για την κυκλοφορία που διευκολύνει είτε την κίνηση προς Σταυρούπολη, διαμέσου των οδών Αμπελοκήπων ή Ιατρού Γωγούση, είτε αντιστρόφως στην έξοδο προς Δήμο Αμπελοκήπων - Μενεμένης.

Η ανάπλαση του στρογγυλού κηπάριου συνολικής έκτασης 133 τ.μ. ξεκίνησε πρωτίστως με το σχεδιασμό και κατόπιν με τις εργασίες στο χώρο.

Για τη διαμόρφωση του εδάφους επιλέχθηκαν φιλικά προς το περιβάλλον υλικά, όπως γεωύφασμα για αποφυγή των ζιζανίων, βότσαλα σε δύο χρωματισμούς και φλοιοί πεύκου, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν ως εδαφοκαλυπτικά υλικά και αποτέλεσαν τη βάση για τις φυτεύσεις που ακολούθησαν σε καμπυλωτούς σχηματισμούς. Στο ελαφρώς ανυψωμένο κέντρο (κορυφή του μικρού λοφίσκου) ξεχωρίζει ο μικρός βραχόκηπος με τα ανθεκτικά κωνοφόρα (γιουνίπερους) και τις κοκκινωπές ανάλογα με την εποχή φωτίνιες. Οι 240 αειθαλείς και φυλλοβόλοι θάμνοι (αγγελικές, βερβερίδες, μυρτιές, φωτίνιες και γιουνίπεροι) αποτέλεσαν τα αναγκαία λειτουργικά και αισθητικά εργαλεία για την ολοκλήρωση της διαμόρφωσης.


πηγή: http://cityportal.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου