Φρούτα και λαχανικά εποχής. Πότε και ποια καταναλώνουμε

Σίγουρα θα έχετε ακούσει τη λαϊκή ρήση «κάθε πράγμα στον καιρό του», όπως επίσης σίγουρα θα έχετε ακούσει τις…
παλιές νοικοκυρές να μνημονεύουν με άνεση πότε είναι η εποχή του μπρόκολου και του λάχανου και πότε της ντομάτας, πότε η εποχή για τα κυδώνια και πότε για το ρόδι. Με τα χρόνια βέβαια και με τα προϊόντα του θερμοκηπίου- και όχι μόνο- να έχουν εισβάλει στην κουζίνα και στο ψυγείο μας, κάπου έχουμε τη «μπάλα».
Κάποιος θα έλεγε «μικρό το κακό», αφού εάν η αγορά μπορεί να προσφέρει στον καταναλωτή ανανά 12 μήνες το χρόνο τόσο το καλύτερο. Η αλήθεια όμως είναι πως, τόσο τα φρούτα όσο και τα λαχανικά όχι μόνο έχουν καλύτερη γεύση όταν καταναλώνονται τη σωστή εποχή που αλλά έχουν και υψηλότερη θρεπτική αξία.

Για παράδειγμα οι φράουλες που μπορεί να αγοράσουμε τον χειμώνα δεν έχουν την ίδια θρεπτική αξία με εκείνες που τρώει στα τέλη της άνοιξης και τις αρχές του καλοκαιριού. Αυτό καθώς οι χειμερινές φράουλες προέρχονται από χώρες μακρινές και στη διάρκεια του μεγάλου ταξιδιού τους μέχρι τα ράφια του σούπερ μάρκετ έχουν χάσει σημαντικό τμήμα από τον σίδηρο, την βιταμίνη C και τις αντιοξειδωτικές ουσίες που θα περιείχαν οι «ντόπιες» του καλοκαιριού.

Επίσης μην ξεχνάτε, πως εάν καταναλώνεται προϊόντα τη σωστή περίοδο δεν θα έχετε και λόγο να παραπονιέστε για «τσουχτερές» τιμές, αφού είθισται ό,τι δεν είναι εποχής να κοστίζει και περισσότερο αφού είτε είναι μεγαλύτερο το κόστος παραγωγής είτε εισαγόμενο.

Για δική μας διευκόλυνση λοιπόν, η Greenpeace έχει φτιάξει έναν χρηστικό πίνακα στον οποίο εμφανίζονται όλα τα φρούτα και τα λαχανικά και αντίστοιχα οι μήνες κατά τους οποίους είναι προτιμότερο να καταναλώνονται – πάντα βέβαια με μια μικρή απόκλιση καθώς όπως επισημαίνεται υπάρχει ο αστάθμητος παράγοντας των καιρικών συνθηκών που επηρεάζουν τον χρόνο καλλιέργειας και συγκομιδής.

Η δική μας συμβουλή είναι απλή: τυπώστε τον πίνακα, βάλτε τον στην πόρτα του ψυγείου, συμβουλευτείτε τον και απολαύστε ό,τι καλύτερο έχει να προσφέρει η ελληνική γη, όταν πραγματικά αξίζει τον κόπο να το κάνετε!

Οι εποχές των φρούτων


Οι εποχές των λαχανικών

πηγή: http://olympia.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου