Συναγερμός για τον καρκίνο της ελιάς!!! Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Xylella fastidiosa

Έχει καταστρέφει περισσότερα από ένα εκατομμύριο ελαιόδεντρα
Φέρει το όνομα Xylella fastidiosa και είναι παθογόνος οργανισμός που προσβάλει τις καλλιέργειες ελιάς.
Πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη στο υπό τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάρκο Μπόλαρη όπου αποφασίστηκε η εκπόνηση Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την αντιμετώπιση του επικίνδυνου οργανισμού που απειλεί τον ελαιοκομικό τομέα της χώρας.
Το εν λόγω βακτήριο εντοπίστηκε το 2013 στη νότια Ιταλία και θεωρείται υπεύθυνο για την καταστροφή σημαντικού τμήματος του ελαιώνα της Απουλία.

Η εκπόνηση τεκμηριωμένου Εθνικού Σχεδίου Δράσης και η υποβολή του στην Ε.Ε. Αφενός αποτελεί δέσμευση για κάθε κράτος μέλος της έως το τέλος του 2016 και αφετέρου απαραίτητη προϋπόθεση για την πρόσβαση σε χρηματοδοτική ενίσχυση από ενωσιακούς πόρους και την πρόσληψη μόνιμου ή και έκτακτου προσωπικού. Να σημειωθεί ότι το Σχέδιο θα εξειδικεύεται σε επιμέρους δράσεις και για άλλους οργανισμούς καραντίνας όπως το συντρύχιο, η τριστέτσα και το κόκκινο σκαθάρι των φοινικοειδών.

Όπως αναφέρει το υπουργείο «η απειλή από τους οργανισμούς καραντίνας είναι εθνικών διαστάσεων από της στιγμή που δεν απειλείται με καταστροφή μόνο μέρος της πρωτογενούς παραγωγής, αλλά το σύνολο της ελληνικής οικονομίας». Ενδεικτικό της σπουδαιότητας του θέματος είναι ότι η Ολλανδική Προεδρία της Ε.Ε. έχει εντάξει στις πέντε προτεραιότητες της, την Anti-microbial resistance.


πηγή: http://newsmessinia.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου