Αβοκάντο. Τα οφέλη του και οι ασθένειες που προλαμβάνει

 Αβοκάντο. Τα οφέλη του και οι ασθένειες που προλαμβάνει
Τα αβοκάντο είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και σε υγιεινά μονοακόρεστα λιπαρά, ενώ περιέχουν και πλήθος βιταμινών, ιχνοστοιχείων και μικροθρεπτικών συστατικών.
Όπως επισημαίνουν επιστήμονες στην εφημερίδα New York Times, τα αβοκάντο μπορεί να βελτιώνουν το λιπιδαιμικό προφίλ και την υγεία των αγγείων, αλλά δεν πρέπει να το παρακάνει κανείς, διότι περιέχουν και πολλές θερμίδες.
Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται: 
  • οι αντιοξειδωτικές βιταμίνες C και Ε
  • η βιταμίνη Κ που είναι απαραίτητη για την υγεία των οστών στην τρίτη ηλικία
  • το κάλιο που ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση
  • η λουτεϊνη που προστατεύει την υγεία των ματιών και
  • το φολικό (ή φυλλικό) οξύ που είναι μία σημαντική βιταμίνη του συμπλέγματος Β. 
Τα περισσότερα από αυτά τα συστατικά υπάρχουν σε μικρές ποσότητες, αλλά αρκετές μελέτες έχουν δείξει πως παρέχουν ωφελούν την υγεία.

Αρκετές κλινικές μελέτες έχουν δείξει πως τα διαιτολόγια που περιέχουν αβοκάντο μπορεί να συμβάλλουν στη μείωση των επιπέδων της «κακής» (LDL) χοληστερόλης, επειδή το φρούτο περιέχει φυτικές στερόλες – μία ομάδα θρεπτικών συστατικών που περιορίζουν την απορρόφηση χοληστερόλης από το έντερο.

Επίσης οι γυναίκες με τύπου 2 διαβήτη που ακολουθούν μία διατροφή πλούσια σε μονοακόρεστα λίπη (συμπεριλαμβανομένων αυτών του αβοκάντο) έχουν χαμηλότερα επίπεδα τριγλυκεριδίων στο αίμα.

Τέλος, τα αβοκάντο μπορεί να βελτιώνουν την υγεία των αιμοφόρων αγγείων και να ασκούν αντιφλεγμονώδη δράση, ενώ ένα εκχύλισμα από έλαια αβοκάντο και σόγιας ίσως καταπραΰνει τον πόνο της οστεοαρθρίτιδας.

Η συνιστώμενη ημερήσια μερίδα αβοκάντο είναι το ένα πέμπτο από ένα μεσαίου μεγέθους φρούτο (περίπου 30 γραμμάρια) για να είναι θερμιδικά υγιεινό (παρέχει 50 θερμίδες).


πηγή: http://olympia.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου