Η Παγκόσμια τράπεζα σπόρων Σβάλμπαρντ ξεκίνησε να λειτουργεί το 2008 με στόχο να προστατέψει τους σπόρους και τα φυτά από την κλιματική αλλαγή ή άλλες καταστροφές παγκόσμιας κλίμακας. Ωστόσο, κανείς δεν πίστευε ότι η καταστροφή θα είχε ήδη ξεκινήσει.
Η τράπεζα σπόρων βρίσκεται σε ένα παγωμένο νησί της Νορβηγίας, στο οποίο το περιβάλλον θεωρούνταν η το ιδανικό κάλυμμα ασφαλείας και προστασίας των προστατευόμενων σπόρων. Οι πάγοι όμως έχουν αρχίσει να λιώνουν με αποτέλεσμα να βρίσκεται σε κίνδυνο το «θησαυροφυλάκιο» των σπόρων.
Αν και η Marie Haga, διευθύντρια της Crop Trust, της εταιρείας που φροντίζει την τράπεζα τονίζει πως το σημείο που βρίσκεται, επιλέχθηκε όχι μόνο για το παγωμένο κλίμα, αλλά και για το ότι δεν κινδυνεύει από σεισμούς ή ηφαιστειακές εκρήξεις και πως: «Είναι δύσκολο να σκεφτείς κάποιο ασφαλέστερο μέρος στον πλανήτη για ένα τέτοιο θησαυροφυλάκιο», η κλιματική αλλαγή έχει δείξει ήδη το πόσο επικίνδυνη είναι. Το λιώσιμο των πάγων προκάλεσε την εισροή νερού στο τούνελ που οδηγεί στο θησαυροφυλάκιο.
Η κυβέρνηση της Νορβηγίας ανακοίνωσε πως θα ξοδέψει πάνω από 10 εκατομμύρια ευρώ για να εξασφαλίσει την προστασία της και την αναβάθμιση της τράπεζας, καθώς σχεδιάζει να την κάνει αδιάβροχη. Όπως αποκάλυψε η Haga: «Όταν το θησαυροφυλάκιο κατασκευάστηκε 10 ή 11 χρόνια πριν, κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί πως το παγωμένο έδαφος δεν θα ήταν σταθερό. Η κλιματική αλλαγή προωθήθηκε πιο γρήγορα από ο,τι περιμέναμε».
Η τράπεζα των σπόρων, είναι επίσης γνωστή με το προσωνύμιο «θησαυροφυλάκιο του τέλους του κόσμου», μια ονομασία με την οποία δεν φαίνεται να συμφωνεί η Marie Haga. Σύμφωνα με την ίδια: «Δεν μου αρέσει αυτό το όνομα. Όταν ανησυχείς για τη διαφύλαξη της βιοποικιλότητας, την ποικιλία των καλλιεργειών, τότε η απώλεια μιας μόνο ποικιλίας μπορεί να είναι καταστροφική, επειδή αυτή μπορεί να ήταν η ποικιλία που θα μπορούσε να λύσει σημαντικά προβλήματα. Επομένως, υπάρχουν "τέλη του κόσμου" που συμβαίνουν συνεχώς».
Η τράπεζα του Σβάλμπαρντ είναι η διασημότερη, αλλά υπάρχουν συνολικά 1.700 αντίστοιχες τράπεζες σε ολόκληρο τον κόσμο, οι οποίες προστατεύουν τη βιοποικιλότητα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου