Τα γνωρίζετε; Τι είναι τα ‘moss terrarium’

Τα Τεράριουμ είναι συνθέσεις με βρύα ή φυτά, και διακοσμητικά υλικά, μέσα σε διάφανες γυάλες. Το τελικό αποτέλεσμα οδηγεί σε εντυπωσιακές συνθέσεις που διακοσμούν ιδιαίτερα εσωτερικούς ή εξωτερικούς χώρους και απαιτούν ελάχιστη συντήρηση για την διατήρησή τους.
Διακρίνονται σε κλειστού τύπου και ανοικτού τύπου.
Τα κλειστού τύπου terrarium μπορούν να περιλαμβάνουν βρύα (γνωστά ως ‘moss terrarium’) ή φυτά. Τα ανοικτού τύπου terrarium περιλαμβάνουν φυτά, κάκτους ή παχύφυτα.
Το ‘moss terrarium’ είναι ένα κλειστού τύπου οικοσύστημα, όπου διάφορες ποικιλίες από αληθινά βρύα συνυπάρχουν, συνήθως μέσα σε μια διάφανη γυάλα, δημιουργώντας ένα ενιαίο περιβάλλον. Διακοσμητικά υλικά όπως πέτρες, ξύλα κ.λπ. και μίνι φιγούρες σε κατάλληλη κλίμακα, συμπληρώνουν και ομορφαίνουν τη σύνθεση.

Πολύ εύκολο να συντηρηθεί, το μόνο που χρειάζεται είναι ένα περιστασιακό ψέκασμα με νερό κάθε 7-10 ημέρες στην αρχή, και πολύ πιο αραιά καθώς τα βρύα προσαρμόζονται στο κλειστό περιβάλλον ανάπτυξής τους.

Τοποθετούνται σε φωτεινό μέρος χωρίς άμεσο ηλιακό φως, και ομορφαίνουν το χώρο σας για πολλά χρόνια.

Η συντήρησή τους περιλαμβάνει ένα ελαφρύ ψέκασμα με νερό κάθε 7-10 ημέρες (μόνο εφόσον τα βρύα είναι στεγνά στην αφή). Το κλειστό περιβάλλον του βάζου προωθεί την ανακύκλωση του νερού και στη διατήρηση του επιθυμητού ποσοστού υγρασίας, και το καπάκι πρέπει να παραμένει κλειστό.

Ελαφριά υγρασία στα τοιχώματα του βάζου είναι αποδεκτή – αν όμως παρατηρήσουμε υπερβολική υγρασία και σταγόνες νερού στα τοιχώματα, τότε αφαιρούμε το καπάκι για λίγη ώρα και επανατοποθετούμε.


Όσο τα βρύα προσαρμόζονται στο κλειστό περιβάλλον της γυάλας, τόσο λιγότερο πότισμα χρειάζονται.

Ανά αραιά διαστήματα ανοίγουμε το καπάκι για να επιτρέψουμε την ανανέωση του αέρα μέσα στο βάζο.

Επανατοποθετούμε μετά από λίγο ώστε να διατηρηθεί η απαραίτητη υγρασία.

Τα ανοικτού τύπου terrarium, περιλαμβάνουν συνθέσεις από φυτά, κάκτους ή παχύφυτα, σε διάφανες, χωρίς καπάκι γυάλες.

Ποτίζονται ή ψεκάζονται με λίγο νερό κάθε 10-15 ημέρες. Τοποθετούνται σε εσωτερικούς ή εξωτερικούς χώρους.


Για ακόμα πιο εντυπωσιακό αποτέλεσμα, με μια ιδιαίτερη τεχνική, μπορεί μέσα σε ένα τεράριουμ να δημιουργήσουμε την αίσθηση ύπαρξης νερού (terrarium with water effect). Το τελικό αποτέλεσμα προσδίδει ένα πολύ ιδιαίτερο αισθητικό διακοσμητικό.

Περισσότερες πληροφορίες:

instagram.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου