H Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν ανανεώνει την έγκριση του εντομοκτόνου Θιακλοπρίδη (thiacloprid)


H Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε τη Δευτέρα, 13/1/20, να μην ανανεώσει την έγκριση του νεονικοτινοειδούς thiacloprid (Θιακλοπρίδη). H απόφαση αυτή ελήφθη με βάση επιστημονική συμβουλή της EFSA (Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων) ότι η ουσία ενέχει κινδύνους για υγεία και το περιβάλλον.

Πρόκειται για το 4ο νεονικοτινοειδές, από τα 5 των οποίων η χρήση είχε εγκριθεί προγενέστερα στην ΕΕ, για το οποίο εγκρίνεται περιορισμός χρήσης ή απαγόρευση από το 2013 μέχρι σήμερα.

Η Επίτροπος κ. Στέλλα Κυριακίδου, αρμόδια για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων, δήλωσε σχετικά: «Η επιστημονική συμβουλή της EFSA είναι σαφής: η χρήση του εν λόγω φυτοφαρμάκου συνδέεται με περιβαλλοντικές ανησυχίες, ιδίως όσον αφορά τις επιπτώσεις του στα υπόγεια ύδατα, αλλά και στην ανθρώπινη υγεία και την τοξικότητα για το αναπαραγωγικό σύστημα. Η σημερινή απαγόρευση αποτελεί μία ακόμη σαφή απόδειξη της δέσμευσης της Επιτροπής να προστατεύσει την υγεία των Ευρωπαίων πολιτών και του περιβάλλοντος. Απόδειξη της προτεραιότητας αυτής είναι η στρατηγική “από το αγρόκτημα στο πιάτο”, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας».

Ο κανονισμός που εγκρίθηκε σήμερα θα δημοσιευτεί στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης τις προσεχείς ημέρες.

EurActiv.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου