Δημιουργήθηκαν μικρές ντοματιές, ιδανικές και για το διάστημα!

Ένα νέο είδος ντοματιάς κατάφεραν να δημιουργήσουν οι επιστήμονες, με μικρό και συμπαγές μέγεθος που την καθιστά ιδανικά για αστικούς κήπους, αλλά και για το… διάστημα.

Η νέα ντοματιά, που στις πρώτες φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν θυμίζει περισσότερο τσαμπί με σταφύλια, από το πόσο κοντά είναι μεταξύ τους τα ντοματίνια, δημιουργήθηκε στις ΗΠΑ μέσω γενετικής τροποποίησης, από ερευνητές του Εργαστηρίου Cold Springs Harbor. Οι ερευνητές, που έκαναν και σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιοτεχνολογίας «Nature Biotechnology», δηλώνουν ότι το νέο είδος συμπαγούς ντοματιάς δημιουργήθηκε μέσω επέμβασης με τη γενετική τεχνική ακριβείας CRISPR σε τρία γονίδια (SP, SP5G και SIER), τα οποία ελέγχουν την ανάπτυξη και το μέγεθος του φυτού.

Μάλιστα, τα συγκεκριμένα ντοματίνια φαίνεται ότι ωριμάζουν γρήγορα και είναι έτοιμα προς κατανάλωση σε λιγότερο από 40 ημέρες. Το μικρό μέγεθος της ντοματιάς δε, την καθιστά ιδανικά για αστικούς κήπους με περιορισμένο χώρο, όπως καλλιέργεια σε βεράντες και ταράτσες, αλλά και στο διάστημα. Ειδικότερα, ο επικεφαλής του εργαστηρίου, καθηγητής βιολογίας Zach Lippman δήλωσε ότι επιστήμονες της NASA έχουν ήδη εκφράσει ενδιαφέρον για τις νέες αυτές ντομάτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου