Τι είναι η μορίνγκα - το πιο διάσημο superfood;

moringa
Το δέντρο μορίνγκα προέρχεται από τους νότιους πρόποδες των Ιμαλαΐων και καλλιεργείται σε τροπικές και υποτροπικές περιοχές, όπου τα σποράκια και τα φύλλα του καταναλώνονται ως λαχανικά.
Τα φύλλα του πάλι, όταν αποξηρανθούν και τα κάνουν σκόνη, χρησιμοποιούνται στη φυτική ιατρική, ενώ θεωρείται ότι έχουν πολλά οφέλη για την υγεία και την ομορφιά.

Και μπορεί να μην είναι νέα ανακάλυψη, καθώς το συναντάμε στην παραδοσιακή ιατρική πολλών λαών για εκατοντάδες χρόνια τώρα, ωστόσο το τελευταίο διάστημα έχει γίνει ένα από τα πιο διάσημα superfoods, με τους οπαδούς του υγιεινού τρόπου ζωής να το αναζητούν όλο και πιο συχνά.
moringa2
Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Phytotherapy Research, ο φλοιός, οι χυμοί, οι ρίζες, τα φύλλα, οι σπόροι και τα άνθη του δέντρου μορίνγκα έχουν χρησιμοποιηθεί παραδοσιακά στη θεραπεία οίδηματος, στομαχικών διαταραχών, νευροεκφυλιστικών ασθενειών, διαβήτη, άσθματος, αρθρίτιδας, επιληψίας, διαταραχών του θυρεοειδούς, αναιμία και δρεπανοκυτταρική αναιμία, καθώς και στην καταπολέμηση βακτηριακών, μυκητιασιακών, ιογενών και παρασιτικών λοιμώξεων.

Παράλληλα, θεωρείται ευεργετικό για το ήπαρ, τα οστά, την καρδιά, τα νεφρά και τα μάτια, ενώ κάνει καλό και στα μαλλιά και στο δέρμα.

Υπάρχει άραγε κάτι που δεν θεραπεύει;
Το μεγάλο πλεονέκτημα των φύλλων moringa, είναι η περιεκτικότητα του σε βιταμίνη Α (σε μεγαλύτερη συγκέντρωση από τα καρότα), ασβέστιο (περισσότερο από το γάλα), σίδηρο (σε μεγαλύτερη συγκέντρωση από το σπανάκι), βιταμίνη C (περισσότερη από τα πορτοκάλια) και κάλιο (περισσότερο από τις μπανάνες).

Επιπλέον, είναι εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών. Μάλιστα, η περιεκτικότητα τους αυξάνεται όταν τα φύλλα αποξηραίνονται.
Όσο για τη γεύση του, σύμφωνα με όσους το έχουν δοκιμάσει, παραπέμπει σε σπανάκι ή πράσινο τσάι matcha -μοιάζουν άλλωστε και στο χρώμα- και μπορείτε να το απολαύσετε ανακατεμένο σε smoothies, σαλάτες ή φαγητά.

Από: Μάρω Σενετάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου