Το μπαμπού είναι ισχυρότερο από τον χάλυβα


Όταν σκέφτεστε μερικά από τα ισχυρότερα υλικά στον πλανήτη, το μπαμπού έρχεται στο νου σας; Αν όχι, θα πρέπει να το ξανασκεφτείτε, επειδή το μπαμπού έχει στην πραγματικότητα αντοχή εφελκυσμού μεγαλύτερη από τον χάλυβα.
Η αντοχή στον εφελκυσμό (σ.σ. η άσκηση δύο ισοδύναμων αλλά αντίρροπων δυνάμεων πάνω σ’ ένα σώμα, που τείνουν να οδηγήσουν στο τέντωμά του), μας δείχνει πόσο δύσκολο είναι να τραβήξουμε ένα υλικό από απόσταση.




Δεν είναι μόνο το μπαμπού ισχυρότερο από τον χάλυβα, αλλά αντέχει περισσότερο στο σπάσιμο από το σκυρόδεμα.



Έτσι, το μπαμπού είναι ένα από τα ισχυρότερα υλικά στη γη. Λόγω του μικρού του βάρους και της απίστευτης αντοχής του χρησιμοποιείται στην κατασκευή πλαισίων ποδηλάτων, ενώ οι ιδιότητες αυτές το καθιστούν ιδανικό υποψήφιο για να αντικαταστήσει το ξύλο σε πολλές από τις παραδοσιακές του χρήσεις στα κτήρια. Η ικανότητα του μπαμπού να λυγίζει αλλά να μην σπάει είναι αυτό που του δίνει αυτή την απίστευτη ιδιότητα.



Αξίζει να σημειωθεί πως η αυτοκινητοβιομηχανία Ford, που δίνει ιδιαίτερο βάρος στην χρήση νέων υλικών για την κατασκευή των αυτοκινήτων της, σκέφτεται να χρησιμοποιήσει μπαμπού στο εσωτερικό των οχημάτων της. «Το μπαμπού είναι εκπληκτικό! Είναι ισχυρό, ευέλικτο, πλήρως ανανεώσιμο και άφθονο στην Κίνα και πολλά άλλα μέρη στην Ασία”, δηλώνει η Janet Yin, μηχανικός με εξειδίκευση στα υλικά στο Nanjing Research & Engineering Centre της Ford.



Όντως, το μπαμπού ανταγωνίζεται ακόμα και μερικά μέταλλα στον εφελκυσμό ενώ ο ρυθμός με τον οποίο μεγαλώνει σαν φυτό το κάνει εξαιρετική λύση. Μάλιστα οι μηχανικοί της Ford βρήκαν ότι το μπαμπού συμπεριφέρεται πολύ καλά από άλλα συνθετικές ή φυσικές ίνες όταν συνδυάζεται με ένα πλαστικό ενώ η αντοχή του σε υψηλές θερμοκρασίες το κάνει ιδιαίτερα ευέλικτο όσον αφορά στις δυνητικές εφαρμογές.

Ευαγγελία Αναστασάκη

πηγή: http://perierga.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου