To αμπέλι μετά τον τρύγο: εχθροί και ασθένειες


Το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Μαγνησίας, εξέδωσε Τεχνικό Δελτίο Γεωργικών Προειδοποιήσεων για το αμπέλι, που αφορά την περίοδο μετά τον τρύγο



Περονόσπορος:
Σε αµπελώνες που βρίσκονται σε ιδιαίτερα υγρές περιοχές, όπου εµφανίζεται συχνά όψιµη προσβολή περονοσπόρου, συνιστάται ένας ψεκασµός µε βορδιγάλειο πολτό ή ένα επιτρεπόµενο για την καλλιέργεια χαλκούχο σκεύασµα. Σκοπός του ψεκασµού είναι η καταστροφή των ωοσπορίων του µύκητα που σχηµατίζονται στα φύλλα και δίνουν αργότερα τις ανοιξιάτικες µολύνσεις.

ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΞΥΛΟΥ

Την εποχή αυτή και όσο ακόµη δεν έχει πέσει το φύλλωµα, συνιστάται η σήµανση (πχ. µε πλαστική ταινία δρόµου) των προσβεβληµένων από ασθένειες του ξύλου πρέµνων µέσα στον αµπελώνα. Τα πρέµνα αυτά είναι ακόµη εύκολα αναγνωρίσιµα, καθότι φέρουν βραχίονες και κεφαλές µε καχεκτική, χλωρωτική βλάστηση και ξηράνσεις σε φύλλα και κληµατίδες. Η πρακτική αυτή διευκολύνει ιδιαίτερα στον εντοπισµό των προσβεβληµένων πρέµνων την εποχή του κλαδέµατος, προκειµένου αυτά να κλαδευτούν τελευταία και να εφαρµοστούν όλα τα µέτρα προστασίας που αναφέρθηκαν στο ∆ελτίο Γεωργικής Προειδοποίησης «Αµπέλι 1/15.02.2017» για τον περιορισµό της εξάπλωσης των καταστροφικών ασθενειών του ξύλο.

ΨΕΥ∆ΟΚΟΚΚΟΙ

Σε προσβεβληµένους αµπελώνες, συνιστάται ένας ψεκασµός µε κατάλληλο και εγκεκριµένο εντοµοκτόνο και µε πλήρη κάλυψη της βλάστησης και του κορµού των πρέµνων. Στην περίπτωση που η προσβολή στον αµπελώνα δεν είναι γενικευµένη, καλό είναι να ψεκάζονται µόνο τα προσβεβληµένα πρέµνα, τα οποία και πρέπει να σηµαίνονται, προκειµένου να ελέγχονται επισταµένως για την παρουσία πληθυσµών των εντόµων, από την έναρξη της νέας βλαστικής περιόδου. Σκοπός της επέµβασης είναι η µείωση του πληθυσµού των ψευδόκοκκων, πριν αποσυρθούν για διαχείµαση στο ριζικό σύστηµα ή κάτω από τα ρυτιδώµατα του πρέµνου.

Προσοχή:

Σε κάθε περίπτωση να τηρούνται αυστηρά οι οδηγίες χρήσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων για την αναλογία χρήσης, την συνδυαστικότητα, τον κίνδυνο φυτοτοξικότητας, το διάστηµα µεταξύ τελευταίας επέµβασης και συγκοµιδής και τα µέτρα προστασίας για την αποφυγή δηλητηρίασης.

Όλα τα δελτία υπάρχουν στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίµων στο διαδίκτυο www.minagric.gr.

πηγή: https://www.e-ea.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου