ΚΛΆΔΕΜΑ ΝΤΟΜΑΤΑΣ ΚΑΙ ΆΛΛΕΣ ΦΡΟΝΤΊΔΕΣ

Πολλοί πελάτες μας αγοράζουν φυντάνια ντομάτας για να καλιεργήσουν στον κήπο τους ή στην βεράντα τους με όλο τους το μεράκι. Αρκετοί, όμως αγνοούν ότι αυτό το φτό χρειάζεται κλάδεμα και δεν γνωρίζουν πως γίνεται.
Σας δίνουμε, λοιπόν κάποιες πληροφορίες και οδηγίες για να απολαύσετε υγιή φυτά.
Μεγαλωνοντας τα φυτά, αρχίζει και η διαδικασία της αποφύλλωσης, δηλαδή της αφαίρεσης των φύλλων που βρίσκονται κάτω από αυτήν. Η αποφύλλωση γίνεται για να επιτραπεί ο καλύτερος φωτισμός των καρπών που βρίσκονται κοντά στο στάδιο της ωρίμανσης, γιατί το άμεσο φως βελτιώνει την ποιότητα των καρπών.
Τα φύλλα στο στάδιο αυτό αφαιρούνται γιατί, καθώς αρχίζουν ή ήδη έχουν “γεράσει”, δε δέχονται αρκετό φωτισμό για φωτοσύνθεση και δε συνεισφέρουν στην παραγωγή.
Η αποφύλλωση συνεχίζεται μετά τη συγκομιδή των καρπών της κατώτερης ταξικαρπίας και όταν αρχίζει να ωριμάζει η αμέσως επόμενη ταξικαρπία, για τους λόγους που προαναφέρθηκαν.

ΚΛΆΔΕΜΑ ΝΤΟΜΑΤΑΣ ΚΑΙ ΆΛΛΕΣ ΦΡΟΝΤΊΔΕΣ
κλάδεμα καθαρισμού

κλάδεμα μασχάλης
Καθώς το φυτό μεγαλώνει, μπορείτε να αφαιρείτε τους νεαρούς βλαστούς που εμφανίζονται στα σημεία διακλάδωσης των μίσχων. Οι βλαστοί αυτοί δε θα δώσουν καρπούς, αλλά μόνο φύλλα. Μην το παρακάνετε όμως. Στα φύλλα γίνεται η φωτοσύνθεση που παράγει τα σάκχαρα που θα δώσουν δύναμη στο φυτό και γεύση στις τομάτες.
Σημείωση : εάν θέλετε να επιταχύνεται την παραγωγή τομάτας, μπορείτε να προχωρήσετε στο κορφολόγημα (αφαίρεση της κορυφής του φυτού), 1,5 με 2 μήνες πριν το τέλος της συγκομιδής. Το κορφολόγημα εφαρμόζεται για να σταματήσει το φυτό να παράγει νέα φύλλα και ταξικαρπίες που δε θα προλάβουν να ωριμάσουν και παράλληλα για να αναγκαστεί να επιταχύνει την ωρίμανση των καρπών που ήδη έχει. Η κορυφή αφαιρείται μετά από 2-3 τουλάχιστον φύλλα από την τελευταία ταξιανθία του φυτού.

ΚΛΆΔΕΜΑ ΝΤΟΜΑΤΑΣ ΚΑΙ ΆΛΛΕΣ ΦΡΟΝΤΊΔΕΣ

Πότισμα : Ποτίζετε συχνά και σταθερά τις τομάτες. Θα πρέπει να ποτίζετε τόσο ώστε το νερό να φτάνει στις ρίζες και να μη μένει μόνο στην επιφάνεια. Το ακανόνιστο ή λίγο πότισμα, στρεσάρει τη τοματιά και δημιουργεί ασθένειες όπως η ξερή ή μαύρη κορυφή των καρπών (blossom end rot) ή το σκάσιμο των καρπών της τομάτας.
Λίπανση: η ντομάτα απαιτεί ισχυρή αλλά ισορροπημένη λίπανση
χρειάζεται ένα λίπασμα με τα παρακάτω νούμερα
για Ν,P,K στην συσκευασία (14-7-14-(12,5)+5MgO+Ιχν.) 60-80κιλα/στρ

πηγη: giardno garden

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου