Γνωρίζετε το Γκρίζο σκλήθρο; (Altus incanca)

Είναι φυλλοβόλο δέντρο που ευδοκιμεί σε υγρά εδάφη και αναπτύσσεται κάτω από ευνοϊκές συνθήκες έως τα 30 μέτρα ύψος, ο φλοιός των νεαρών δέντρων είναι λείος, γυαλιστερός και σκούρο-πράσινος, ενώ στα μεγαλύτερα δέντρα γκριζωπός με σχισμές.
Έχει αραιή κόμη ωοειδή έως κωνική και με διάμετρο έως 15 μέτρα.




Τα φύλλα είναι σχεδόν στρογγυλά, με παρυφές διπλά πριονωτές και με διάμετρο 4-10 εκ. Η άνω επιφάνεια έχει γυαλιστερό σκούρο πράσινο χρώμα ενώ η κάτω πιο ανοικτό πράσινο. Πολύ ιδιαίτερο γνώρισμα τους αποτελεί η κολλώδης ουσία που παράγεται όταν τα φύλλα του τριφτούν μεταξύ τους, από όπου πήρε και το όνομα του glutinosa.

Τα άνθη του είναι πράσινα ή κοκκινωπά και φύονται σε ποδισκοφόρους ίουλους. Έχει αρσενικά και θηλυκά άνθη, τα αρσενικά άνθη εμφανίζονται σε μικρές ομάδες από το προηγούμενο καλοκαίρι, ανθίζει από τον Φεβρουάριο έως και τον Απρίλιο, η επικονίαση γίνεται με τον άνεμο.

Ο καρπός είναι κάρυο σε ταξικαρπία μορφής ωοειδείς κωνίσκου με μήκος 1-2,5 cm και με ποδίσκο 1-2 cm, μοιάζουν με μικρά κουκουνάρια. Αρχικά είναι σταχτό-πράσινοι και κολλώδεις, ενώ μετά την ωρίμανση γίνονται καστανόχρωμοι και ξυλώδεις, διατηρούνται στο δένδρο όλο το χειμώνα. Η ωρίμανση των σπόρων γίνεται τον Οκτώβριο και διασκορπίζονται με τον άνεμο και το νερό.

Είναι αρκετά κοινό στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα, καθώς και σε ορισμένα νησιά (Εύβοια, Άνδρο, Νάξο, Ικαρία, Σαμοθράκη), όπου αναπτύσσεται από το επίπεδο της θάλασσας μέχρι τα 1.500 m.

Το σκλήθρο υγρόφιλο είδος, αντέχει την υπερβολική υγρασία και γι’ αυτό φύεται κατά μήκος ποταμών και ρεμάτων, σχηματίζοντας μικρές συστάδες από αμιγείς φυτοκοινότητες μήκους πολλές φορές πολλών εκατοντάδων μέτρων.

www.agriamanitaria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου