Ήξερες ότι το καλύτερο λίπασμα βρίσκεται στον σκουπιδοτενεκέ σου;

Η κομποστοποίηση αποτελεί μία φυσική διαδικασία η οποία μετατρέπει τα οργανικά υλικά σε μια πλούσια σκούρα ουσία, που λέγεται κομπόστ ή χούμους ή εδαφοβελτιωτικό.
Έτσι αξιοποιούμε τα οργανικά απορρίμματα όπως φλούδια, χαρτοπετσέτες κ.α. και παράλληλα αποκτάμε πλούσιο, θρεπτικό χώμα για τις γλάστρες μας.




Το κομπόστ μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν εδαφοβελτιωτικό, λίπασμα για το γκαζόν, συμπλήρωμα στο χώμα των γλαστρών, μαγιά για κομποστοποίηση και είναι ιδανικό για όλα τα φυτά.

Γιατί να κάνω κομποστοποίηση;

- Για υγιέστερα φυτά: Βοηθάει τα φυτά να μεγαλώσουν γρηγορότερα και περισσότερο και το χώμα να συγκρατεί θρεπτικές ουσίες και νερό, μειώνοντας τον κίνδυνο μόλυνσης.
- Για εξοικονόμηση χρημάτων: Το κομπόστ μειώνει κατά πολύ την ανάγκη αγοράς αντίστοιχων προϊόντων από την αγορά.
- Γιατί είναι εύκολη και βολεύει: Απλά βάλτε τα υλικά στον κάδο ή στο σωρό κομποστοποίησης και παρατηρήστε τα να γίνονται πλούσιο σκούρο κομπόστ.
- Γιατί είναι η εναλλακτική πρακτική στη θέση της ταφής ή της καύσης των οργανικών απορριμμάτων: Τα απορρίμματα του κήπου και τα οργανικά μαζί είναι περίπου το 20% των συνολικών απορριμμάτων που καταλήγουν στις χωματερές κάθε χρόνο.

Πώς μπορώ να κάνω κομποστοποίηση;

Το μόνο που χρειάζεσαι είναι ένας κάδος, ξύλινος ή πλαστικός, με αρκετό χώμα, στον οποίο θα ρίχνεις τα οργανικά υλικά. Υπάρχουν και οι ειδικοί κάδοι κομποστοποίησης, που ενώ δεν είναι απαραίτητοι για τη διαδικασία, την κάνουν πιο εύκολη. Σε κάθε περίπτωση το υλικό στον κάδο θα πρέπει να αερίζεται σωστά και να ανακατεύεται συχνά.

Τι υλικά μπορώ να χρησιμοποιήσω για το κομπόστ;

Ενώ οτιδήποτε ήταν κάποτε ζωντανό μπορεί να κομποστοποιηθεί, κάποια υλικά είναι καλύτερα να μείνουν μακριά από τον οικιακό κομποστοποιητή μας. ΑΠΟΦΥΓΕ:

- Απορρίμματα που προσελκύουν ενοχλητικά ζωύφια
- Άρρωστα ή μολυσμένα από έντομα φυτά

Το κομπόστ αποτελείται από ένα συνδυασμό των πράσινων και καφέ υλικών που αναφέρονται στον πίνακα:



Οι πληροφορίες σχετικά με την κομποστοποίηση προέρχονται από την Οικολογική Εταιρία Ανακύκλωσης, η οποία την προωθεί ενεργά σε συνεργασία με πολίτες δήμων στην Ελλάδα. Για περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε να απευθυνθείτε στην Ο.Ε.Α., στο τηλέφωνο 210 8224481, ή στην ηλεκτρονική σελίδα www.ecorec.gr. .


πηγή: ecology-salonika.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου