Πέντε υπεραιωνόβιες ελιές-«κοσμήματα» για την Αθήνα

Θα μεταφυτευτούν από την ευρύτερη περιοχή του Αιγίου

Πέντε υπεραιωνόβια ελαιόδεντρα, ηλικίας 700-1.500 ετών, υποδέχεται τις επόμενες ημέρες ο δήμος Αθηναίων για να μεταφυτευθούν σε χώρους πρασίνου της πρωτεύουσας.
Τα ελαιόδεντρα, τα οποία αποτελούν δωρεά της ΕΡΓΑ ΟΣΕ ΑΕ, προέρχονται από την ευρύτερη περιοχή του Αιγίου και η διάσωσή τους αποτελεί υποχρέωση για τη διατήρηση και ανάδειξή τους.

Σύμφωνα με βεβαίωση του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, τα ελαιόδεντρα είναι ηλικίας από 700 έως 1.500 χρόνων. Η μεταφύτευση τεσσάρων από αυτά θα γίνει σε κεντρικά σημεία της Αθήνας. Δύο θα τοποθετηθούν μπροστά από την Πρυτανεία επί της οδού Πανεπιστημίου, ένα ακόμη στην συμβολή των οδών Διάκου και Συγγρού και ένα στην πλατεία της Μεγάλης του Γένους Σχολής, στη συμβολή των οδών Βασιλίσσης Σοφίας και Βασιλέως Κωνσταντίνου. Ένα ακόμα θα φυτευτεί σε κεντρικό σημείο εντός του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Το σχέδιο μεταφοράς, που βρίσκεται πλέον στο τελικό του στάδιο, πρόκειται εντός των επόμενων ημερών να υλοποιηθεί. Η ΕΡΓΑ ΟΣΕ ΑΕ, στο πλαίσιο της κατασκευής του σιδηροδρομικού δικτύου της χώρας, απαλλοτριώνει τις απαιτούμενες εκτάσεις μαζί με το περιεχόμενο τους, μεταξύ των οποίων είναι και πολλές ελιές.

Ο δήμος Αθηναίων, με ανακοίνωσή του, ευχαριστεί την ΕΡΓΑ ΟΣΕ ΑΕ για την προσφορά της, καθώς και όλους τους άλλους φορείς που συμβάλλουν στην επιτυχία του εγχειρήματος, όπως το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, την Τροχαία Αθηνών, το ΕΚΠΑ, τον ΑΔΜΗΕ ΑΕ, την εταιρεία Τοπιοδομή ΕΠΕ και τις εταιρείες Άλτις και Klorane, οι οποίοι με την προθυμία τους και την πολύτιμη βοήθειά τους συνέβαλαν με όλες τους τις δυνάμεις στην επιτυχή ολοκλήρωση αυτής της περιβαλλοντικής δράσης.

Δείτε το σχετικό Δελτίο Τύπου του ΟΣΕ:


ΕΡΓΑ ΟΣΕ Α.Ε.
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Τηλ: 210. 52.83.494
Fax: 210. 52.83.491
Αθήνα: 11.12.2015 

Δελτίο Τύπου
Μεταφύτευση υπεραιωνόβιων δέντρων στην Αθήνα

Η «ΕΡΓΑ Ο.Σ.Ε Α.Ε.» στα πλαίσια της κατασκευής του σιδηροδρομικού δικτύου της χώρας, απαλλοτριώνει τις απαιτούμενες εκτάσεις μαζί με το περιεχόμενο τους, μεταξύ των οποίων είναι και πολλά ελαιόδεντρα. Στα πλαίσια της περιβαλλοντικής της ευαισθησίας έχει αναπτύξει, μια καινοτόμο δράση για πρώτη φορά στην Ελλάδα από φορέα του Δημοσίου, που σχετίζεται με την διάσωση όσο το δυνατόν περισσότερων ελαιόδεντρων κυρίως μέσω της διαδικασίας της μεταφύτευσης. Για το λόγο αυτό ενεργοποιήθηκε ένας μηχανισμός δωρεάν διάθεσης σε Δήμους και άλλους φορείς του Δημοσίου μέσω χορηγιών που εξασφαλίζει η «ΕΡΓΑ Ο.Σ.Ε Α.Ε.» 

Πρόσφατα εντοπίστηκαν στην ευρύτερη περιοχή του Αιγίου, πέντε υπεραιωνόβια ελαιόδεντρα τα οποία σύμφωνα με βεβαίωση του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, είναι ηλικίας από 700 έως 1500 χρονών. Η διάσωση τους αποτέλεσε υποχρέωση για τη διατήρηση και ανάδειξη αυτών των δέντρων. Μετά από προετοιμασία πολλών μηνών ετοιμάστηκε ένα σχέδιο διάσωσης το οποίο είναι πλέον στο τελικό του στάδιο και πρόκειται εντός των επόμενων ημερών να υλοποιηθεί.
Η μεταφύτευση τεσσάρων από αυτά θα γίνει σε κεντρικά σημεία της Αθηνάς ( δύο μπροστά από την Πρυτανεία επί της οδού Πανεπιστημίου, ένα στην συμβολή των Οδών Διάκου και Συγγρού και ένα στην πλατεία της μεγάλης του Γένους σχολής στη συμβολή των οδών Βασ. Σοφίας και Βασ. Κων/νου) και ενός ακόμα σε κεντρικό σημείο εντός του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και έχει ως σκοπό οι μελλοντικές γενιές, Έλληνες και ξένοι, να μπορούν να θαυμάσουν τις υπεραιωνόβιες ελιές που έρχονται από τα βάθη των αιώνων και αποτελούν σήμα κατατεθέν της χώρας μας, της ιστορίας και του πολιτισμού μας.


Οφείλουμε να ευχαριστήσουμε το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ) και τη σημαντική συνεισφορά όλων των στελεχών του για την επιτυχία του εγχειρήματος , το Δήμο Αθηναίων, την τροχαία Αττικής, το ΕΚΠΑ, τον ΑΔΜΗΕ ΑΕ και την Εταιρεία ΤΟΠΙΟΔΟΜΗ ΕΠΕ οι οποίοι με την προθυμία τους και την πολύτιμη βοήθειά τους συνέβαλαν με όλες τους τις δυνάμεις στην επιτυχή ολοκλήρωση αυτής της περιβαλλοντικής δράσης.

Ευχαριστούμε επίσης τους χορηγούς που είναι τα προϊόντα ‘Aλτις και KLORANE.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου