Αλεξανδρινό ή Ποϊνσέττια - Μάθετε περισσότερα...και δωρίστε το

Αλεξανδρινό ή Χριστολούλουδο οι ελληνικές της ονομασίες και Euphorbia pulcherimma η επιστημονική που σημαίνει "πολύ όμορφο".


Η καταγωγή της από το Μεξικό και το όνομα που μ΄αυτό την ξέρουν σ΄ολόκληρο τον κόσμο προς τιμήν του Joel Roberts Poinsett τον πρώτο πρέσβη των ΗΠΑ στο Μεξικό που το 1828 εντυπωσιασμένος από τα λουλούδια της έστειλε τα πρώτα μοσχεύματα στην Αμερική, απ΄όπου και ξεκίνησε η διάδοση της ποϊνσέττιας παγκοσμίως.
Κάποιος από τους μύθους την θέλει να καθιερώθηκε σαν το "λουλούδι των Χριστουγέννων" από τότε που δύο αδέλφια θέλησαν να κάνουν ένα δώρο στον νεογέννητο Χριστό, όμως το μόνο που βρήκαν ήταν κάποια αγριόχορτα. Όταν τα μετέφεραν κοντά στην εικόνα της γέννησης του, αυτά άνθισαν με τα δικά της κόκκινα λουλούδια. 

Για τους πιο ...ρεαλιστές η ταύτιση του φυτού με τα χριστούγεννα δεν οφείλεται παρά στο ότι κατά το διάστημα των γιορτών βρίσκεται στο στάδιο της πλήρους ανθοφορίας του που διαρκεί από τον Νοέμβριο μέχρι τον Φεβρουάριο και φυσικά στο γεγονός ότι το κόκκινο και το πράσινο είναι τα ... απόλυτα χριστουγεννιάτικα χρώματα, αν και δεν υπάρχουν μόνο κόκκινες αλλά και λευκές, κίτρινες και ροζ ποϊνσέττιες.



Είναι ιδανικό φυτό  για να στολίσετε το εσωτερικό του σπιτιού αλλά και προστατευμένα από τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και κυρίως από τα παγωμένα ρεύματα αέρα, παρτέρια και μπαλκόνια.



Όσο είναι ανθισμένες χρειάζονται συχνό πότισμα ώστε το χώμα τους να διατηρείτε πάντα ελαφρά νωπό και αρκετό φως ενώ αρχές της άνοιξης όταν ξεραθούν όλα τα λουλούδια τα φυτά θα πρέπει να κλαδευτούν στο μισό περίπου του ύψους τους και για όλο το υπόλοιπο διάστημα μέχρι την επόμενη ανθοφορία τους να ποτίζονται πιο αραιά και μόνο όταν το χώμα τους αρχίζει να στεγνώνει.



Το ...μυστικό για να έχετε ξανά τα επόμενα χριστούγεννα ποϊνσέττιες με καταπράσινα φύλλα και έντονης απόχρωσης λουλούδια είναι να φροντίσετε ώστε από τις αρχές του Σεπτέμβρη και μέχρι τον Νοέμβρη που θα αρχίσουν ξανά να ανθίζουν να τις διατηρείτε σε περιβάλλον με όσο το δυνατόν περισσότερο σκοτάδι για παραπάνω από 12-15 ώρες την ημέρα.
Το πιο συνηθισμένο πρόβλημα στην καλλιέργειά της είναι το πέσιμο των φύλλων, που οφείλεται σε υπερβολικό πότισμα ή έλλειψη νερού αλλά και στα ρεύματα του αέρα στον οποίο δεν είναι καθόλου ανθεκτική γι΄αυτό και αυτό θα είναι το πρώτο που θα πρέπει να προσέξετε διαλέγοντας το σημείο που θα την τοποθετήσετε σε εξωτερικούς χώρους. 

 Όμως όσο ερασιτέχνες κι αν είστε στην κηπουρική, μόνο με τακτικό πότισμα και κρατώντας τα φυτά μακριά από εστίες έντονης ζέστης όπως τα καλοριφέρ, είναι πολύ εύκολο να συντηρήσετε τα Αλεξανδρινά σας ...ζωντανά τουλάχιστον για το διάστημα των γιορτών.

Αγοράστε φυτά υγιή και με καταπράσινο φύλλωμα και τοποθετήστε τα μέσα σε κόκκινα, πράσινα ή άσπρα κασπώ,καλάθια στολισμένα με γιορτινούς φιόγκους ή κορδέλες ή "ντύστε" τις πλαστικές γλάστρες των φυτών με ύφασμα ή διακοσμητικό χαρτί και χρησιμοποιείστε τα για να στολίσετε οποιοδήποτε σημείο του σπιτιού. 


 Τα ψηλότερα ή εκείνα σε μορφή μικρού δέντρου φυτά ακουμπήστε τα στο δάπεδο ενώ τα μικρότερα γλαστράκια ιδανικά για πάνω σε τραπέζια, ράφια κλπ. όπως και για να διακοσμήσετε το τραπέζι που θα φιλοξενήσει τα γιορτινά σας γεύματα. Τα ψηλά φυτά μπορείτε επίσης να τα χρησιμοποιήσετε σαν ένα ...ήδη στολισμένο δέντρο, προσθέτοντας μια σειρά φωτάκια led ενώ αν πρόκειται για πολύ μικρά γλαστράκια τοποθετήστε πολλά μαζί και συγκεντρωμένα μέσα σ΄έναν δίσκο ή μια πιατέλα αλλά και σε συνθέσεις μαζί με άλλα φυτά και λουλούδια για να προσθέσετε έντονο κόκκινο χρώμα. (Κείμενα: greek-news-portal.blogspot.com)

Επισκεφθείτε μας να διαλέξουμε μαζί το κατάλληλο φυτό για εσάς και για διακοσμητικές προτάσεις για Χριστουγεννιάτικο κήπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου