Περιβαλλοντική Ομάδα Εργασίας (EWG): Τα 12 «πιο βρώμικα» φρούτα & λαχανικάΗ Περιβαλλοντική Ομάδα Εργασίας (EWG) δίνει κάθε χρόνο στη δημοσιότητα τον κατάλογο με τα πιο «βρώμικα» και τα πιο «καθαρά» φρούτα και λαχανικά, δηλαδή αυτά με τα μεγαλύτερα ή λιγότερα υπολείμματα φυτοφαρμάκων...

Η έκθεση, η οποία γίνεται κατ’ εντολή του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ, βασίστηκε στα αποτελέσματα αναλύσεων σε περισσότερα από 35.000 δείγματα φρούτων και λαχανικών.

Και για πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια η φράουλα «εκτόπισε» το μήλο από την πρώτη θέση της «βρώμικης ντουζίνας». Οι λαχταριστές φράουλες είναι πιθανότατα -περισσότερο από κάθε άλλο φρέσκο φρούτο- μολυσμένες με υπολείμματα φυτοφαρμάκων ακόμα και όταν καθαρίζονται και συσκευάζονται.

Σύμφωνα με την έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Γεωργίας, στο 98% των φραουλών που εξετάστηκαν, βρέθηκαν κάποιας μορφής υπολείμματα φυτοφαρμάκων.

Το EWG αναφέρει ότι ο μέσος Αμερικανός καταναλώνει 3,5 κιλά φρέσκων φραουλών κάθε χρόνο. Το πρόβλημα είναι ότι τα φρούτα αυτά περιέχουν χημικές ουσίες «που συνδέονται με καρκίνους και στειρότητα ή που έχουν απαγορευθεί στην Ευρώπη». Η οργάνωση προτείνει να τρώμε φράουλες, αλλά και τα υπόλοιπα «βρόμικα» φρούτα και λαχανικά που συμπεριλαμβάνονται ταν είναι προϊόντα οργανικής καλλιέργειας.

Η βρόμικη δωδεκάδα

Φράουλες

Μήλα

Νεκταρίνια

Ροδάκινα

Σέλερυ

Σταφύλια

Κεράσια

Σπανάκι

Ντομάτες

Πιπεριές

Ντοματίνια

Αγγούρια


Τα 15 καθαρά

Αβοκάντο

Καλαμπόκι

Ανανάς

Λάχανο

Κατεψυγμένος αρακάς

Κρεμμύδια

Σπαράγγια

Μάνγκο

Παπάγια

Ακτινίδιο

Μελιτζάνα

Πεπόνι χάνεϊντιου

Γκρέηπφρουτ

Πεπόνι Κανταλούπε

Κουνουπίδι

tro-ma-ktiko.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου