Ποιά είναι τα χαρακτηριστικά του off-dry κρασιού;



Ένας "ξηρός" οίνος είναι αυτός στον οποίο όλα τα σάκχαρα στα σταφύλια έχουν μετατραπεί σε αλκοόλη κατά τη διάρκεια της ζύμωσης - οι περισσότεροι επιτραπέζιοι οίνοι είναι ξηροί, για να σας δώσουμε να καταλάβετε.
Όπως μπορείτε να μαντέψετε, ένα "off-dry" ή "semi-dry" κρασί σημαίνει ότι έχει κάποια εναπομείναντα σάκχαρα.


Είναι εύκολο απλώς να πούμε ότι το off-dry κρασί έχει μια απαλή ή ήπια γλυκύτητα αλλά είναι δύσκολο να περιγράψουμε τη γεύση του. Μερικές φορές ένα off-dry κρασί μπορεί να είναι ιδιαίτερα γλυκό, αλλά άλλες φορές είναι μια έκπληξη όταν ένα κρασί είναι ξηρό, επειδή το άγγιγμα της γλυκύτητας είναι σε ισορροπία με τα άλλα στοιχεία του κρασιού.

Συνοπτικά ο όρος ξηρό δείχνει ένα κρασί με λιγότερα σάκχαρα ενώ ο όρος ημίξηρος ή off-dry δείχνει ένα κρασί που είναι πιο γλυκό.

Η Ε.Ε έχει καθορίσει συγκεκριμένους κανόνες για το επίπεδο γλυκύτητας.

Αν ένα κρασί έχει μέχρι 4 γρ. σάκχαρα ανά λίτρο μπορεί να ονομαστεί ξηρό ή sec. (Υπάρχει περίπτωση σε ξηρό οίνο τα υπολειμματικά σάκχαρα να φτάσουν ως 9 γραμμάρια ανά λίτρο, με την προϋπόθεση ότι αυξάνεται ανάλογα και η ολική οξύτητα).

Αν ένα κρασί έχει 4 ως 12 γρ. σάκχαρα ανα λίτρο μπορεί να ονομαστεί ημίξηρο ή demi-sec (Ένας ημίξηρος οίνος, μπορεί να φτάσει ως και 18 γραμμάρια ανά λίτρο σακχάρων, με αντίστοιχη ανάλογη αύξηση της ολικής οξύτητας).

Όταν το κρασί έχει πάνω από 12 γρ. σάκχαρα ως 45 γρ. ανά λίτρο ονομάζεται, ημίγλυκο, medium ή moelleux.

Kαι όταν έχει πάνω από 45 γρ. ανά λίτρο ονομάζεται γλυκό ή doux.

Αγαπημένα παραδείγματα off-dry οίνων είναι αρκετά Rieslings. Τείνουν να είναι λίγο πιο μαλακά πιο πλούσια και πιο χυμώδη, όπως το δάγκωμα σε ένα απολύτως ώριμο ροδάκινο. Μπορούν ακόμα να έχουν άφθονη οξύτητα, αλλά αυτό το μικρό κομμάτι γλυκύτητας τους κάνει επίσης εξαιρετικό ταίριασμα με τα πικάντικα φαγητά και γι 'αυτό είναι ιδανικοί συνδυασμοί με ταϊλανδέζικο ή βιετναμέζικο φαγητό.

krasiagr.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου