Η «εισβολή» του ελαιολάδου Τυνησίας προκαλεί ανησυχία για τις τιμές



Τις πόρτες στο αδασμολόγητο τυνησιακό ελαιόλαδο ετοιμάζονται να ξανανοίξουν οι Βρυξέλλες, έπειτα από νέο επίσημο αίτημα της κυβέρνησης της Τυνησίας, καθώς η προηγούμενη συμφωνία έληξε στο τέλος του 2017.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα neakriti.gr, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση προσανατολίζεται να δώσει για άλλη μια φορά στην Τυνησία το πράσινο φως για την εξαγωγή, χωρίς δασμούς, ποσότητας ίσης με 30.000 τόνους ανά έτος για το 2019 και το 2020, δηλαδή συνολικά για 60.000 τόνους.

Οι σχετικές πληροφορίες επιβεβαιώθηκαν από γραπτή απάντησή του Phil Hogan (επίτροπος Γεωργίας) σε σχετική ερώτηση, η οποία κατατέθηκε στο Ευρωκοινοβούλιο.

Το πλήρες κείμενο της απάντησης του Ευρωπαίου επίτροπου αναφέρει τα εξής: «Η κυβέρνηση της Τυνησίας έχει ζητήσει την παράταση των αυτόνομων εμπορικών μέτρων κατ’ εξαίρεση για το ελαιόλαδο, τα οποία έληξαν οριστικά στο τέλος του 2017.

Το αίτημα εξετάστηκε λαμβάνοντας υπόψη ότι η στάνταρ δασμολογική ποσόστωση, η οποία προβλέπεται στη Συμφωνία Σύνδεσης Ε.Ε.-Τυνησίας για το ελαιόλαδο, έχει μικρό αντίκτυπο στην κατάσταση της αγοράς της Ε.Ε. Τα τελευταία πέντε χρόνια το 79% των συνολικών εξαγωγών ελαιολάδου της Τυνησίας έχει διοχετευτεί στην Ε.Ε. Αυτό το ποσοστό αντιστοιχεί στο 4,8% της μέσης παραγωγής στην Ε.Ε. την ίδια περίοδο. Ακόμα και μετά τη λήξη της δασμολογικής ποσόστωσης, ο ελαιοκομικός κλάδος της Ε.Ε. αγοράζει το τυνησιακό ελαιόλαδο υπό το καθεστώς της ενεργητικής τελειοποίησης.

Η ανακοίνωση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις 24 Απριλίου 2018 αναφέρεται σε μια αμοιβαία συμφωνία, που βασίζεται στο άρθρο 18 της Συμφωνίας Σύνδεσης Ε.Ε.-Τυνησίας, βάσει της οποίας τα συμβαλλόμενα μέρη μπορούν να συμφωνήσουν για περαιτέρω εμπορικές παραχωρήσεις.

Η ποιότητα, η γνησιότητα, η σήμανση και το μάρκετινγκ του ελαιολάδου ρυθμίζονται και προστατεύονται από τον Κανονισμό (Ε.Κ.) αριθ. 2568/1991 και τον Κανονισμό (Ε.Ε.) αριθ. 29/2012. Οι δύο Κανονισμοί προβλέπουν ότι τα κράτη-μέλη προβαίνουν σε ελέγχους συμμόρφωσης, ώστε να διασφαλιστεί ότι το ελαιόλαδο που διατίθεται στην αγορά αντιστοιχεί στη δηλωθείσα κατηγορία και προέλευση.

Όσον αφορά στην ιχνηλασιμότητα της εφοδιαστικής αλυσίδας του ελαιολάδου, το άρθρο 18 του Κανονισμού (Ε.Κ.) αριθ. 178/2002 [6] προβλέπει ότι οι υπεύθυνοι των επιχειρήσεων τροφίμων πρέπει να διασφαλίσουν την ιχνηλασιμότητα όλων των επεξεργασμένων τροφίμων, ώστε να μπορούν να παρέχουν τη σχετική πληροφόρηση, όταν ζητηθεί από τις αρμόδιες Αρχές».

Η συγκεκριμένη εξέλιξη έχει προκαλέσει ανησυχία, καθώς οι εισαγωγές ελαιολάδου χωρίς δασμούς χρησιμοποιούνται, όπως σημειώνουν παράγοντες της αγοράς ελαιολάδου, για να συγκρατείται σε χαμηλά επίπεδα η τιμή του προϊόντος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου