«Ιστορική» η καταδίκη της Monsanto από ένα Κηπουρό

Κηπουρός καραδίκασε τον φαρμακευτικό κολοσσό Monsanto!
Ο κηπουρός που καραδίκασε τον φαρμακευτικό κολοσσό Monsanto για το ζιζανιοκτόνο που προκαλεί καρκίνο. Θα πληρωθεί αποζημίωση-μαμούθ. Ιστορική απόφαση, εκτιμά η Γαλλική κυβέρνηση!

Οι ένορκοι δικαστηρίου στο Σαν Φρανσίσκο, σε μια πρωτοφανή απόφαση, καταδίκασαν τη Monsanto να πληρώσει σχεδόν 290 εκατομμύρια δολάρια ως αποζημίωση στον Αμερικανό Ντουέιν Τζόνσον, έναν 46χρονο κηπουρό που θεωρούσε ότι τα προϊόντα της Monsanto, κυρίως το Roundup με το οποίο ψέκαζε επί χρόνια, είχαν προκαλέσει τον καρκίνο του και ότι η πολυεθνική σκόπιμα είχε αποκρύψει την επικινδυνότητά τους. 

Η γαλλική κυβέρνηση χαρακτήρισε τη συγκεκριμένη απόφαση «ιστορική». Συγκεκριμένα, η υφυπουργός Οικολογικής Μετάβασης Μπριν Πουαρσόν ανέφερε πως η απόφαση «επιβεβαιώνει την πρωτοποριακή απόφαση του Εμανουέλ Μακρόν: την απαγόρευση της γλυφοσάτης σε τρία χρόνια» και πρόσθεσε πως η «Γαλλία πρωτοστάτησε στην κινητοποίηση στην Ευρώπη κατά της γλυφοσάτης αλλά και κατά των εντομοκτόνων που σκοτώνουν τις μέλισσες, ενώ η κυβέρνηση αγωνίστηκε για την οικοδόμηση ενός συνασπισμού ευρωπαϊκών χωρών κατά της γλυφοσάτης για 10 χρόνια». 

Την ίδια άποψη για την καταδίκη της Monsanto και το ποσό που υποχρεούται να πληρώσει ως αποζημίωση στον Ντουέιν Τζόνσον εξέφρασαν με τη σειρά τους γαλλικές οργανώσεις προστασίας του περιβάλλοντος, το κόμμα Europe-Ecologie-Les Verts (Οικολόγοι-Πράσινοι) και τα αγροτικά συνδικάτα κατά της γλυφοσάτης. «Αυτή η απόφαση είναι μια ακόμη απόδειξη ότι τα φυτοφάρμακα είναι επικίνδυνα για την υγεία, των χρηστών κατά πρώτον -συνεπώς των αγροτών- και μετά αυτών που καταναλώνουν τα προϊόντα», δήλωσε στο «AFP» ο εκπρόσωπος της Αγροτικής Συνομοσπονδίας Λοράν Πινατέλ. 

Το κόμμα των Οικολόγων-Πρασίνων της Γαλλίας χαρακτήρισε επίσης την καταδίκη της Monsanto είναι «ιστορική». «Η απόφαση αυτή αναμένεται να αποτελέσει σημείο καμπής. 

Οι οικολόγοι ζητούν επίσημα από την κυβέρνηση να σταματήσει να υπεκφεύγει όσον αφορά τη γλυφοσάτη και τα φυτοφάρμακα που καταστρέφουν την υγεία και τη βιοποικιλότητα. 
Αντί να κερδίζει χρόνο για τα συμφέροντα ορισμένων, η Γαλλία πρέπει να εφαρμόσει την αρχή της προφύλαξης χωρίς καθυστέρηση και να αποδεσμεύσει αμέσως τους απαραίτητους πόρους για να βοηθήσει τους αγρότες να απαλλαγούν από αυτά τα επικίνδυνα προϊόντα» 

Τέλος, αρκετές γαλλικές περιβαλλοντικές οργανώσεις υποδέχτηκαν με ικανοποίηση την καταδίκη του αμερικανικού ομίλου, που πλέον ανήκει στη γερμανική Bayer. 
«Η πρώτη μας αντίδραση ήταν να πούμε ‘επιτέλους και ευτυχώς’, γιατί με όλα τα στοιχεία εναντίον της Monsanto θα ήταν απολύτως ακατανόητο να μην καταδικαστεί», δήλωσε στο AFP η Σουζάν Νταλ της Greenpeace Γαλλίας. 
«Οι μελλοντικές γενιές χαιρετίζουν αυτή την ιστορική απόφαση, που αναγνωρίζει τον καρκινογόνο χαρακτήρα αυτών των προϊόντων με βάση τη γλυφοσάτη και την ευθύνη της Monsanto γιατί τα διέθετε στην αγορά χωρίς να προειδοποιεί τον καταναλωτή», δήλωσε ο διευθυντής της οργάνωσης αυτής Φρανσουά Βιερέτ. 


«Ασφαλής και μη καρκινογόνα» η γλυφοσάτη λέει η Bayer 

Η εταιρία κολοσσός αντέδρασε με την απόφαση του δικαστηρίου σε ανακοίνωσή της τονίζοντας ότι προτίθεται να ασκήσει έφεση και επαναλαμβάνοντας ότι η γλυφοσάτη, το δραστικό συστατικό του Roundup, δεν προκαλεί καρκίνο και δεν είναι ευθύνεται για την ασθένεια του καταγγέλλοντα. 
«Με βάση επιστημονικά στοιχεία, ρυθμιστικές αξιολογήσεις σε παγκόσμια κλίμακα και δεκαετίες πρακτικής εμπειρίας από τη χρήση της γλυφοσάτη, η Bayer εκτιμά ότι η γλυφοσάτη είναι ασφαλής και δεν είναι καρκινογόνα», δήλωσε στο AFP εκπρόσωπος του γερμανικού ομίλου, νέου ιδιοκτήτη του αμερικανικού αγροχημικού κολοσσού Monsanto. 

Η Bayer παρέθεσε παρόμοια επιχειρήματα, εξηγώντας ότι «η απόφαση του δικαστηρίου αντικρούει τα επιστημονικά πορίσματα σύμφωνα με τα οποία δεν υπάρχει καμία σχέση μεταξύ της χρήσης της γλυφοσάτης» και της ασθένειας του Τζόνσον. 
«Και άλλες υποθέσεις μπορούν να εκδικαστούν ενώπιον άλλων δικαστηρίων και άλλων ενόρκων που μπορεί να καταλήξουν σε διαφορετικά συμπεράσματα», αιτιολόγησε ο γερμανικός κολοσσός που εξαγόρασε τη Monsanto αντί 63 δισεκατομμυρίων δολαρίων στις αρχές Ιουνίου. 

Μόλις ολοκληρώθηκε η μεγάλη συγχώνευση, ο γερμανικός όμιλος έσπευσε να κάνει γνωστό ότι το εμπορικό σήμα Monsanto θα πρέπει να καταργηθεί. Η γλυφοσάτη, που θεωρείται «πιθανό καρκινογόνο» από το 2015 από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), χρησιμοποιείται υπό διάφορα εμπορικά σήματα, το πιο γνωστό είναι το Roundup....

www.mixanitouxronou.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου