Πώς μπορείτε να προστατέψετε τα φυτά σας από τον καύσωνα

Κάθε καλοκαίρι οι θερμοκρασίες στην Ελλάδα ανεβαίνουν πολύ ψηλά και συχνά έρχονται κύματα καύσωνα, με μη ανεκτές θερμοκρασίες.
Εκτός από τους ανθρώπους και τα ζώα όμως, προστασίας χρήζουν και τα φυτά εκείνες τις δύσκολες ημέρες, αφού είναι γνωστό ότι η υπερβολική ζέστη τα καταστρέφει.




Παρακάτω, μπορείτε να διαβάσετε με ποιους τρόπους μπορείτε να τα φροντίσετε στον καύσωνα, ώστε αυτά να παραμείνουν υγιή.

Αυτόματο πότισμα:
Το κυριότερο που χρειάζονται τα φυτά στις περιόδους καύσωνα είναι το καλό πότισμα. Ειδικότερα σε περίπτωση που φεύγετε διακοπές και λείπετε για μέρες, το αυτόματο πότισμα θα κάνει αυτήν τη δουλειά για εσάς.

Όσον αφορά την τοποθέτηση του στο μπαλκόνι σας, μπορείτε να ψάξετε και να βρείτε οικονομικά συστήματα, που τοποθετούνται αρκετά εύκολα.

Πριν φύγετε, μη ξεχάσετε να ελέγξετε τη λειτουργία του συστήματος, καθώς και να το καθαρίσετε. Αν δείτε ότι δε λειτουργεί σωστά, θα πρέπει να το επισκευάσετε, για να μην έχετε κανένα απρόοπτο και βρείτε όλα τα φυτά σας νεκρά.

Ποτίστε σωστά:
Για την καλύτερη απορρόφηση του νερού, θα πρέπει να σκαλίζετε το πάνω μέρος της κρούστας που έχει το χώμα του φυτού, ενώ το πότισμα θα πρέπει να γίνεται μετά τη δύση του ηλίου ή πολύ νωρίς το πρωί.

Επιπροσθέτως, μπορείτε να βάλετε στις γλάστρες σας βότσαλα, πριονίδια, φύλλα ή φλοιό ξύλου, ώστε να περιορίσετε την εξάτμιση του νερού.

Τα φυτά στις γλάστρες, χρειάζονται πότισμα μόνον όταν η επιφάνεια τους έχει στεγνώσει από νερό, ενώ δε θα πρέπει ποτέ να βρέχετε τα φύλλα που είναι εκτεθειμένα στον ήλιο.

Ακόμα, θα πρέπει να ξεριζώσετε και τυχόν ζιζάνια που έχουν φυτρώσει, αφού κλέβουν το νερό από τα φυτά σας.

Όχι στα λιπάσματα:
Κατά την περίοδο του καύσωνα, αποφύγετε να ρίξετε λίπασμα με άζωτο στα φυτά σας ή αν το κάνετε φροντίστε νωρίτερα να τα έχετε ποτίσει πολύ καλά.

Το γκαζόν:
Βασικό για την προστασία του γκαζόν είναι να ρυθμιστεί σωστά το σύστημα ποτίσματος του, ανάλογα με την θερμοκρασία του περιβάλλοντος.

Όσον αφορά τις ώρες που το ποτίζετε, θα πρέπει να είναι όμοιες με των υπόλοιπων φυτών, μετά τη δύση του ήλιου ή πολύ νωρίς το πρωί.

Προσέξτε πως θα το κουρεύετε, μιας και δεν πρέπει να το κονταίνετε πολύ, ούτε να του προσθέτετε λιπάσματα. Και μη ξεχνάτε, μια μέρα πριν φύγετε να του κάνετε κούρεμα.

Όμοια με τις γλάστρες, δε θα παραλείπετε να ξεριζώνετε τα ζιζάνια.

Φυτά εσωτερικού χώρου:
Θα πρέπει να τα έχετε μακριά από το κλιματιστικό, ώστε να αποφευχθούν οι εναλλαγές στη θερμοκρασία τους, όπως επίσης και μακριά από την έντονη ηλιακή ακτινοβολία.

Διατηρήστε τα επίπεδα της υγρασίας του σπιτιού σας φυσιολογικά και φροντίστε να ανανεώνεται ο αέρας του.

Πριν φύγετε για διακοπές, φροντίστε να καθαρίσετε τη σκόνη από τα φύλλα τους και να ελέγξετε μήπως ασθένησαν από κάποιο παράσιτο.

πηγή: www.cityportal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου