ΚΑΛΛΙΕΡΓΩΝΤΑΣ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

Πολλοί αναρωτιούνται άν μπορούν να καλλιεργήσουν μανιτάρια στο σπίτι. Η αλήθεια είναι οτι μπορούν,
αρκεί ο χώρος να είναι σκοτεινός και να διαθέτει κάποιες προδιαγραφές.

Πως θα εγκαταστήσουμε την καλλιεργειά μας.




  • Καταρχήν θα πρέπει να επιλέξουμε το είδος του μύκητα που θα καλλιεργήσουμε. Υπάρχουν πολλά είδη όπως είναι οι lentinula edodes, pleurotus ostreatus, agricus bisporus. Εν συνεχεία, θα πρέπει να αγοράσουμε το μυκήλιο του μύκητα από κάποια πιστοποιημένη εταιρεία.
  • Δημιουργία του κατάλληλου υποστρώματος. Το πιο κοινό υπόστρωμα που χρησιμοποιείται είναι είτε τα πριονίδια ξύλου είτε το άχυρο. Το συγκεκριμένο υπόστρωμα θα πρέπει πρώτα να αποστειρωθεί προκειμένου να σκοτωθούν όλοι οι μικροοργανισμοί οι οποίοι θα μπορούσαν να πλήξουν την παραγωγή. Η αποστείρωση γίνεται, βρέχοντας το υπόστρωμα και τοποθετώντας αυτό για 2 λεπτά σε υψηλή θερμοκρασία σε φούρνο μικροκυμάτων. Εν συνεχεία μπορεί να τοποθετηθεί σε τσουβάλια ή υφασμάτινες σακούλες. Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι πωλείται και έτοιμο αποστειρωμένο υπόστρωμα για αυτήν την χρήση(θα αναφερθούμε παρακάτω).
  • Εμπλουτισμός του υποστρώματος με το μυκήλιο. Αφού έχει γίνει η αποστείρωση του υποστρώματος, διασκορπίζουμε το μυκήλιο σε όλο το υπόστρωμα.
  • Τοποθέτηση του υποστρώματος με το μυκήλιο σε σκοτεινό χώρο, για περίπου 3 εβδομάδες και θερμοκρασία 21ο C. Αυτό θα επιτρέψει στο μυκήλιο να διεισδύσει σε όλο το υπόστρωμα.
  • Μετά από 3 εβδομάδες, πρέπει να μειωθεί η θερμοκρασία στους 13ο C. Ενδεχομένως το υπόγειο να είναι ο κατάλληλος χώρος για αυτό. Τέτοιες θερμοκρασίες επιτυγχάνονται ευκολότερα, κατά τους χειμερινούς μήνες. Το μείγμα θα πρέπει να διατηρείται σχετικά υγρό και κρύο όσο μεγαλώνουν τα μανιτάρια. Τα μανιτάρια αρχίζουν να εμφανίζονται μετά απο 3 περίπου εβδομάδες. Το περιβάλλον συνεχίζει να παραμένει υγρό, κρύο και σκοτεινό προκειμένου να συνεχίσουν να αναπτύσσονται τα μανιτάρια. Όταν εμφανιστούν ολόκληρα απο το θρεπτικό υλικό και έχουν αποκτήσει το επιθυμητό μέγεθος, είναι έτοιμα να συγκομιστούν. Ο καλύτερος τρόπος συγκομιδής είναι, χρησιμοποιώντας ένα κοφτερό μαχαίρι, να κόβεται το μανιτάρι από την βάση του στίπου. Αφού κοπούν, μπορούν να διατηρηθούν σε χαμηλή θερμοκρασία σε χάρτινη σακκούλα. Το σύνηθες είναι να γίνονται διαδοχικές κοπές μανιταριών διότι δεν μεγαλώνουν όλα ταυτόχρονα.
Άλλοι εναλλακτικοί τρόποι καλλιέργειας.
Αναφερθήκαμε προηγουμένως οτι υπαρχουν και έτοιμα υποστρώματα καλλιέργειας μανιταριών τα οποία είναι αποστειρωμένα και συνήθως εμβολιασμένα με μόλυσμα του επιθυμητού μύκητα. Αυτά είναι είτε σε τσουβάλια ή σε υφασμάτινες σακκούλες. Το μόνο που χρειάζεται να κάνει κάποιος είναι, να ανοίξει την τσάντα και να την τοποθετήσει σε ένα σκιερό μέρος όπως είναι π.χ.ένα υπόστεγο. Θα πρέπει απλώς να ποτίζεται τακτικά ούτως ώστε να διατηρεί υψηλή υγρασία. Μερικά έτοιμα υποστρώματα παρέχουν και έτοιμα πλαστικά καλύμματα για να σκεπάζονται και να διατηρούν την υγρασία υψηλή. Τα μανιτάρια θα αρχίσουν να απλώνονται στο υπόστρωμα μετά απο 7-10 ημέρες, αλλά η συγκομιδή θα αρχίσει μετά απο 3 περίπου μήνες.

Γραμματέα Αναστασία
Γεωπόνος ΓΠΑ

anatakti.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου