Ιαπωνία: Το πρώτο πλήρως αυτοματοποιημένο αγρόκτημα στον κόσμο θα λειτουργήσει το 2017


Μια ιαπωνική επιχείρηση ανακοίνωσε σήμερα πως λανσάρει το πρώτο εντελώς αυτοματοποιημένο αγρόκτημα στον κόσμο, στο οποίο ρομπότ θα κάνουν τα πάντα, από το πότισμα μέχρι τη συγκομιδή.
Μέχρι τα μέσα του 2017, αυτή η κλειστή εγκατάσταση θα αρχίσει να παράγει 30.000 μαρούλια ημερησίως, διευκρίνισε η εταιρεία Spread, που έχει την έδρα της στο Κυότο, και φιλοδοξεί μέσα σε πέντε χρόνια να καλλιεργεί μισό εκατομμύριο καθημερινά.




Το αγρόκτημα αυτό, επιφανείας περίπου 4.400 τ.μ., θα είναι εξοπλισμένο με ράφια από το πάτωμα μέχρι το ταβάνι στα οποία θα φυτρώνουν τα μαρούλια.

"Θα εξακολουθήσουμε να φυτεύουμε τους σπόρους με το χέρι, όμως όλα τα άλλα στη διαδικασία, περιλαμβανομένης της συγκομιδής, θα γίνονται από ρομπότ", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας υπεύθυνος της εταιρείας, ο Κότζι Μορισάντα.

Η αυτοματοποίηση θα μειώσει τα εργατικά κόστη περίπου στο μισό και τις δαπάνες σε ενέργεια σχεδόν κατά το ένα τρίτο, διευκρίνισε ο Μορισάντα.

Τα μαρούλια αυτά, που θα καλλιεργούνται χωρίς φυτοφάρμακα, θα περιέχουν, όπως υποστηρίζει η επιχείρηση, περισσότερη βήτα καροτίνη από τα μαρούλια που καλλιεργούνται με τον κλασικό τρόπο.

Η Ιαπωνία αντιμετωπίζει έλλειψη εργατικού δυναμικού λόγω της γήρανσης του πληθυσμού της.

Πηγή: real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου