Φυτεύουμε: Κρεμμύδια σκόρδα, μπιζέλια, κουκιά, καρότα
Μεταφυτεύουμε: Μάπες, μπρόκολα κουνουπίδια, μαρούλια, πράσα, σέλινο, αγκινάρες
Συγκομιδή: Λεμόνια, πορτοκάλια, μανταρίνια, ελιές, μαρούλια, Κρεμμύδια , ραδίκια, ζοχούς, ρόκα, σπανάκι, σέσκλα, λάπατα, σινάπια, τσουκνίδες, μάραθο, καρότα
Τα μπρόκολα και τα κουνουπίδια πάνε μια χαρά με την κομπόστα που χρησιμοποίσα στη μεταφύτευση. Δίπλα στη μία σειρά μεταφύτευσα και μερικά μαρουλάκια και ενδιάμεσα μερικά κρεμυδάκια ακόμα για αργότερα.
Μεταφύτευση σέλινου σε σειρές μαζί με σκόρδα και τα δύο από τα καλύτερα λαχανικά με θεραπευτικές ιδιότητες.
Συγκομιδή:
Λεμόνια, πορτοκάλια, μανταρίνια, ελιές, μαρούλια, κρεμμύδια, ραδίκια, ζοχούς, ρόκα, σπανάκι, σέσκλα, λάπατα, σινάπια, τσουκνίδες, μάραθο.
Τα μαρούλια και τα κρεμμύδια που μεταφύτευσα πριν από ενάμιση μήνα περίπου είναι έτοιμα λόγο της καλοκαιρίας.
Το σπανάκι θα αργήσει λίγο ακόμα γιατί άργησα να το σπείρω, είναι μόλις δύο εβδομάδων.
Δεντροκομικές εργασίες το μήνα Νοέμβριο
Οι δενδροκομικές εργασίες συνεχώς αυξάνονται και αποβαίνουν σπουδαιότερες. Στους οπωροκήπους εκτελούνται εμφυτεύσεις των οπωροφόρων, φυλλοβόλων και αιθαλών. Οι οποίες όμως δέον να αποπερατώνονται πριν τους χειμερινούς παγετούς, ιδίως στις βόριες και ορεινές περιοχές. Επίσης αρχίζουν τα κλαδέματα σχηματισμού και τακτοποιήσεως της καρποφορίας των δένδρων, οι ανανεώσεις των γερασμένων ή παρηκμασμένων δένδρων και γενικών τα αναγκαία καθαρίσματα από τα ξερά και άχρηστα κλαδιά.
Εφαρμόζονται αρόσεις ή περιλακώσεις και συγχρόνως κάλυψης των λιπασμάτων για όσα οπωροφόρα καθυστερούνται και λαμβάνονται όλα τα μέτρα για την πρόληψη ή καταπολέμηση των διαφόρων ζωικών ή φυσικών παρασίτων.
Στα φυτώρια εκριζώνονται τα ανεπτυγμένα δενδρύλλια, συσκευάζονται και αποστέλλονται για την οριστική τους μεταφύτεψη, τα δε υπόλοιπα υποβάλλονται σε κλαδέματα για το σχηματισμό των πρώτων βραχιόνων. Τα εκ των σπορείων μεταφυτεύονται σε αραιότερες αποστάσεις σε προπαρασκευασμένες βραγιές. Προς το σκοπό της προβλαστήσεώς τους, ενστρωματώνονται οι σκληροκέλυφοι σπόροι εντός άμμου, ως είναι τα αμύγδαλα, καρύδια, δαμάσκηνα, ροδάκινα, κεράσια και κάστανα.
Για την καταπολέμηση των ασθενειών πρέπει να εκτελούνται ψεκασμοί με πυκνό βορδιγάλλειο πολτό σε όλα τα οπωροφόρα, για πρόληψη, στα μεν πυρηνμόκαρπα, του εξώασκου, του κορινέου κλπ. συγγενών παρασίτων, στα δε γιγαντόκαρπα, του φουσικλαδίου, του γυμνοσποραγγείου και άλλων παρεμφερών μικρομυκήτων. Τα ψωριόντα γενικώς ψεκάζονται δια γαλακτώματος πετρελαιοσάπουνου, θειασβεστίου ή προτιμότερο δια χειμερινού πολτού σιέλλ.
Πηγή: Πλήρης οδηγός του Δενδροκαλλιεργητού-Παράρτημα "Γεωργικού δελτίου" μηνός Ιουλίου 1937
Βότανα
Φυτεύουμε από κλαδιά ή παρακλάδια με ρίζες, αψιθιά , δενδρολίβανο, απήγανο και άλλα μικρά φυτά και θάμνους.
Γενικές εργασίες και φροντίδες
Ξεβοτάνισμα ζιζανίων από τα κηπευτικά μας, αλλά και συγκομιδή και αποξήρανση των ωφέλιμων όπως η τσουκνίδα, την οποία δεν την πετάμε ποτέ αλλά την φυλάμε αποξηραμένη, για χρήση σαν λίπασμα και προστασία των φυτών μας.
- Σκαλίζουμε τα λαχανικά μας και τα λιπάρουμε με φουσκί, κομπόστα ή βιολογικό λίπασμα κατά προτίμηση.
- Ψεκάζουμε αν χρειάζεται για ασθένειες και με χειμερινό πολτό τα φυλλοβόλα δένδρα μας.
- Καθαρίζουμε κλαδεύοντας τις ελιές μας από τα άγρια παρακλάδια για να διευκολύνουμε το μάζεμά τους.
- Οργώνουμε το χωράφι μας για να είναι έτοιμο για την σπορά των δημητριακών μας.
- Σπέρνουμε μέχρι τέλος Νοεμβρίου περίπου τα δημητριακά μας.
- Μαζεύουμε τις ελιές μας και βγάζουμε το πολύτιμο Ελληνικό ελαιόλαδο.
- Μαζεύουμε φύλλα και υλικά για την κομπόστα μας.
πηγη: φιαχνω
Οι εργασίες στον κήπο αλλά και μια βόλτα – έκπληξη για να πάρετε ιδέες από την φύση!
- Κλαδέψτε σε σχήματα τους θάμνους που σας έχουν «ξεφύγει» και τους φυλλοβόλους θάμνους όπως οι Σπειραίες, οι Βεϊγκέλιες, οι Λαντάνες, οι Τριανταφυλιές κλπ.
- Σπείρετε ή φυτέψτε τώρα για όψιμη συγκομιδή το λάχανο, το κουνουπίδι και το μπρόκολο και μεταφυτέψτε σε προστατευμένες περιοχές από παγετό ή ψύχος.
- Φυτέψτε -όσοι δεν προλάβατε ακόμα- τους βολβούς σας, που θα ανθίσουν την άνοιξη. Προλαβαίνετε ακόμα να βάλετε τις τουλίπες, τους νάρκισσους, τα κρινάκια, τα ζουμπούλια και τις φρέζιες στα παρτέρια σας.
- Πολλαπλασιάστε τα φυτά σας. Τώρα είναι και η εποχή για πολλαπλασιασμό με μοσχεύματα. Να χρησιμοποιείται πάντα αποστειρωμένο κλαδευτήρι όταν χωρίζεται 2 ριζώματα ή όταν κλαδεύεται ένα κλαδί. Αφαιρέστε τα κατώτερα φύλλα, αν υπάρχουν και εμβαπτίστε τη βάση του σε ένα διάλυμα με ορμόνη ριζοβολίας. Κατόπιν φυτέψτε το σε απολυμασμένο υπόστρωμα (σακιά εδαφοβελτιωτικών σφραγισμένα) και στηρίξτε το καλά για να μην κουνιέται. Ποτίστε καλά και φροντίστε να παραμένει υγρό το χώμα κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Τοποθετείστε το σε μία ψυχρή γωνιά ενός παραθύρου, και αφήστε το να ξεχειμωνιάσει.Την άνοιξη θα είναι ριζωμένο και έτοιμο για μεταφύτευση σε ένα σκιερό αρχικό σημείο του κήπου.
- Σκαλίστε το χώμα γύρω από τα φυτά σας, για να αναπνεύσει το έδαφος. Τώρα είναι η εποχή για να σκαλίσετε τα συνεκτικά και αργιλώδη εδάφη που επικρατούν στην Αττική αλλά και στη νησιωτική Ελλάδα. Τα αμμουδερά και στραγγερά εδάφη αντιθέτως, μπορείτε να τα σκαλίσετε το Μάρτιο.
- Μαζέψτε τα πεσμένα φύλλα από τα δάπεδα και το γκαζόν σας, γιατί παρ’ όλο που είναι όμορφα όταν μένουν στο έδαφος, χαρίζοντας τις μπρούτζινες και χρυσαφένιες αποχρώσεις στον κήπο, μπορούν να δημιουργήσουν πρόβλημα ολισθηρότητας ή να σαπίσουν το γρασίδι που έχετε στον κήπο. Όταν ο καιρός είναι στεγνός μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα μηχανοκίνητο «φυσητήρα». Σε κάθε άλλη περίπτωση μια τσουγκράνα είναι η απλούστερη μέθοδος.
- Αραιώστε τα μπαμπού σας, για να αναζωογονηθούν. Τώρα μπορείτε να κόψετε από τη βάση τους τα καλάμια από τα μπαμπού που έχουν ηλικία άνω των 3 ετών. Αυτό θα ζωηρέψει το χρώμα των υπολοίπων και θα δώσει νέα δύναμη στο φυτό.
- Επιδιορθώστε τον φράχτη σας. Τώρα που ο κήπος αρχίζει να «αδειάζει» και τα φυλλοβόλα φυτά χάνουν το φύλλωμά τους, μπορεί να ανακαλύψετε ότι ο φράχτης σας θέλει επισκευή. Μη διστάσετε να τον επιδιορθώσετε μέσα στον χειμώνα, έτσι ώστε να μη σας εμποδίζουν οποιαδήποτε φρέσκια βλάστηση ή φύλλωμα, κάτι που την άνοιξη είναι αδύνατο να συμβεί.
- Κάντε μια βόλτα στα βασιλικά κτήματα στο Τατόϊ. Είναι η ομορφότερη εποχή του χρόνου για να δει κανείς τις τεράστιες βελανιδιές που τα κλαδιά τους στοιχειώνουν με τη μεγαλοπρέπεια τους το -ούτως ή άλλως- στοιχειωμένο παλάτι, ενώ τα πεσμένα φύλλα, δημιουργούν ακόμα πιο υποβλητική ατμόσφαιρα. Τώρα που οι Κυριακές είναι δροσερές, είναι μία από τις πιο ευχάριστες οικογενειακές βόλτες. Ο χώρος φυλάσσεται. Αναζητήστε τη διαδρομή από τις εξόδους της Εθνικής οδού, «Κρυονέρι», ή «Βαρυμπόμπη». Εάν πάλι έχετε χρόνο, ταξιδέψτε στη βορειοδυτική Ελλάδα, όπου τα χρυσο-κόκκινα φύλλα των δένδρων, όπως οι βελανιδιές και οι οξιές, σχηματίζουν τις ωραιότερες παλέτες χρωμάτων στα ορεινά τοπία της Πίνδου. Το κείμενο αποτελεί μέρος άρθρου που έχει δημοσιευθεί στο περιοδικό «Οικία και Διακόσμηση», τεύχος Νο 96, Νοέμβριος 2008.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου