Με «Κάθετους Κήπους» Πρασινίζουν τα Κτίρια

Δεν είναι απλώς ελκυστικοί: κάνουν καλό τόσο στο περιβάλλον όσο και στην υγεία, αν και οι επικριτές τους λένε ότι χρειάζονται πολύ νερό.
Όπως κι αν έχει, οι κάθετοι κήποι είναι μια νέα μόδα που απλώνεται σε πολλές πόλεις του κόσμου. 







Όποιος περάσει μπροστά από τη νότια πλευρά του Μουσείου του Quai Βranly, στο Παρίσι, αποκλείεται να μην προσέξει το τεράστιο φύλλωμα που την καλύπτει: πρόκειται για μια έκταση περίπου 800 τετραγωνικών μέτρων, σχεδιασμένη από τον Πατρίκ Μπλαν, όπου υπάρχουν περισσότερα από 170 είδη φυτών. Τα φύλλα και τα λουλούδια μοιάζει να καταπίνουν το κτίριο.
Η παρέμβαση αυτή αποδεικνύεται όχι μόνο δημοφιλής, αλλά και ωφέλιμη. Πολλοί πιστεύουν ότι σύντομα θα συλλέγουμε την τροφή μας από τα μέρη όπου ζούμε και εργαζόμαστε. Ανάμεσά τους ο Κεν Γεάνγκ, ο γνωστότερος αρχιτέκτονας πράσινων ουρανοξυστών στον κόσμο και ένας παθιασμένος οπαδός της «πράσινης αρχιτεκτονικής» (veg. itecture).
Πράσινο Παρίσι 
Ο πρόεδρος Σαρκοζί ζήτησε πρόσφατα από δέκα ομάδες αρχιτεκτόνων να ξανασχεδιάσουν το Παρίσι με τρόπο ώστε να βρίσκεται σε πλήρη αρμονία με το φυσικό του περιβάλλον. Οι προτάσεις που κατατέθηκαν ήταν εντυπωσιακές. Η ομάδα του Ρολάν Καστρό πρότεινε να δημιουργηθεί ένα τεράστιο πάρκο χιλίων στρεμμάτων που θα περιβάλλεται από ουρανοξύστες, ενώ ο Ρίτσαρντ Ρότζερς πρότεινε να δημιουργηθούν κήποι στις ταράτσες των σπιτιών και πάρκα που θα αιωρούνται πάνω από τις σιδηροδρομικές γραμμές της πόλης. 

Σύμφωνα με τους αρχιτέκτονες αυτούς, τα φυτά δεν αποτελούν μόνο μια όμορφη εναλλακτική λύση στα υλικά που χρησιμοποιούνται στην οικοδομή. Προσφέρουν και άλλα πλεονεκτήματα, όπως η μείωση του θορύβου, η φυσική ψύξη, ο αερισμός και η ψυχολογική στήριξη όσων χρησιμοποιούν τα κτίρια αυτά. «Πρόκειται για ζωντανούς τοίχους, και μπορούν να γίνουν σε διάφορα χρώματα, όχι μόνο πράσινα», λέει στο CΝΝ ο Ρίτσαρντ Σέιμπιν από την ΒioΤecture, τα σχέδια του οποίου έχουν παρουσιαστεί στο Λονδίνο. «Μόλις ολοκληρώσαμε έναν τοίχο που χρησιμοποιεί διάφορα είδη φύλλων για σαλάτα, όπως είναι το μαρούλι και το κινέζικο λάχανο».

Απορροφούν ρύπανση, θόρυβο και βοηθούν στον εξαερισμό 
Η ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ σε εσωτερικούς χώρους έχει όμως οφέλη και για την υγεία. «Τα φυτά απορροφούν τοξίνες και έχουν θετική επίπτωση στην ατμοσφαιρική ρύπανση», λέει ο Ρίτσαρντ Σέιμπιν. «Με τους τσιμεντένιους τοίχους, ο θόρυβος και η θερμότητα απλώς αναπηδούν, με αποτέλεσμα ο κόσμος να κλείνει τα παράθυρα και να ανάβει τον κλιματισμό. Οι ζωντανοί τοίχοι, όμως, απορροφούν τον θόρυβο και τη θερμότητα, κι έτσι ο κόσμος ανοίγει ξανά τα παράθυρα και έχει φυσικό αερισμό και φρέσκο αέρα, κάτι που είναι πολύ καλύτερο».

Οι ζωντανοί τοίχοι κατασκευάζονται συνήθως σ΄ ένα στρώμα πλαστικού και μετάλλου, έτσι κατασκευασμένο ώστε να διατηρεί την κυκλοφορία του αέρα και τον έλεγχο της θερμοκρασίας. Τα φυτά τοποθετούνται σε θύλακες από πλαστικό και ποτίζονται μέσα από ένα δίκτυο πλαστικών σωλήνων. Όλη αυτή η κατασκευή πρέπει να είναι πολύ ελαφριά ώστε να κρέμεται πάνω στο κτίριο. 

Οι επικριτές αυτής της ιδέας υποστηρίζουν ότι οι ζωντανοί τοίχοι χρειάζονται πολύ νερό, κάτι που μειώνει τα οικολογικά τους οφέλη. Αλλά ο Σέιμπιν απαντά ότι αυτό μπορεί να αντιμετωπιστεί. «Έχουμε κατασκευάσει συστήματα όπου η ζήτηση είναι δραστικά περιορισμένη», τονίζει. «Δεν μιλάμε για τα υλικά του μέλλοντος, αλλά του παρόντος. Αυτό που θέλουμε είναι να φέρουμε τη φύση στις πόλεις».







του Μιχάλη Μητσού  - www.energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου