Τα οκτώ γηραιότερα δέντρα στον κόσμο

Τα οκτώ γηραιότερα δέντρα στον κόσμο
Το περιβάλλον αλλάζει, οι συνθήκες ζωής μεταβάλλονται, οικοσυστήματα ολόκληρα εμφανίζονται και εξαφανίζονται με την πάροδο των ετών εξαιτίας του απρόβλεπτου παράγονταπου λέγεται «άνθρωπος».
Παρ’ όλη την καταστροφή που έχει το είδος μας επιφέρει στον πλανήτη, υπάρχουν οργανισμοί που σθεναρά αντιστέκονται, που ακολουθούν την δική τους μοναχική πορεία και που σε κόντρα καιρών και ανθρώπων μετρούν δεκαετίες, μέχρι και αιώνες ζωής, αγνοώντας μας επιδεικτικά.Είναι τα δέντρα.




Jardine Junipe, Γιούτα

Η Jardine Juniper συχνά αναφέρεται ως το αρχαιότερο δέντρο που βρίσκεται μέσα στον Εθνικό Δρυμό «Cache» στη Γιούτα . Το δέντρο ανακαλύφθηκε το 1923 και λέγεται ότι έχει ζήσει για 1.500 χρόνια. Παλαιότερα πίστευαν πως το δένδρο μετρά 3.000 χρόνια ζωής, όμως επιστημονικές έρευνες και μελέτες στο φλοιό του κατέδειξαν πως είναι 1.500 ετών.



Το κυπαρίσσι του Ιράν

Πρόκειται για ένα δένδρο που ανήκει στο ίδιο γένος με τα δικά μας κυπαρίσσια, βρίσκεται στην επαρχία Γιαζντ στο κεντρικό Ιράν και η ηλικία του υπολογίζεται στα 4.000 χρόνια, κερδίζοντας τον τίτλο του γηραιότερου ζωντανού οργανισμού σε ολόκληρη την Ασία.

Jomon Sugi, Ιαπωνία

Το Jomon Sugi συναντάται στην Ιαπωνία, το συγκεκριμένο στην πόλη Γιακουσίμα. Η ηλικία του είναι ένα μυστήριο. Οι μελέτες στους δακτυλίους του, έχουν μπερδέψει τους επιστήμονες που εκτιμούν πως η ζωή του κυμαίνεται από τα 2.200 έως τα 7.200 χρόνια.


Llangernyw Yew, Ουαλία

Πρόκειται στην πραγματικότητα για πουρνάρι και όχι για δένδρο, η ανάπτυξή του όμως είναι τέτοια που ανεξαρτήτως κατηγορίας, εύκολα το συγκαταλέγει κανείς στα δένδρα. Έχει ηλικία μεγαλύτερη των 4.000 ετών, βρίσκεται σε ένα πάρκο στην Ουαλία και το 2012 εντάχθηκε στη λίστα των 50 σημαντικότερων βρετανικών δένδρων.



Alerce Milenario, Άνδεις

Ένα ακόμα κυπαρίσσι βρίσκεται στη λίστα με τα γηραιότερα δέντρα, αυτή τη φορά όμως δεν θυμίζει σε τίποτα τα δικά μας. Το Alerce Milenario ή Gran Abuelo είναι γνωστό ως ένα από τα παλαιότερα δέντρα στον κόσμο και βρίσκεται στα βουνά των Άνδεων στη Νότια Αμερική. Η ηλικία του έχει υπολογιστεί στα 3.640 χρόνια.



Old Tjikko, Σουηδία

Το Tjikko είναι ένα είδος έλατου και βρίσκεται σε ένα βουνό της επαρχίας Νταλάρνα στη Σουηδία. Ανακαλύφθηκε και μελετήθηκε από έναν καθηγητή Φυσικής Ιστορίας του πανεπιστημίου της Umea και η ηλικία του εκτιμάται πως φτάνει τα 9.500 χρόνια.

 


Methuselah, Καλιφόρνια


Όπως μαρτυρά και το όνομα του, που στα ελληνικά είναι Μαθουσάλας, το εν λόγω δένδρο μετρά πολλά χρόνια ζωής και για πολύ καιρό θεωρούνταν το αρχαιότερο δένδρο στον κόσμο, με περισσότερα από 5.000 χρόνια παρουσίας. Βρίσκεται σε έναν εθνικό δρυμό της Καλιφόρνια όμως η ακριβής του τοποθεσία έχει κρατηθεί μυστική από το κοινό για λόγους προστασίας του.




Pando, Γιούτα

Δεν πρόκειται στην πραγματικότητα για ένα δένδρο αλλά για ένα ολόκληρο οικοσύστημα, αποτελούμενο από pandos. Η ηλικία του δάσους υπολογίζεται πως φτάνει το ένα εκατομμύριο χρόνια ενώ δεν πάει πολύς καιρός που για τους ντόπιους και για τους λαϊκούς θρύλους, ήταν οι «τρομακτικοί γίγαντες». Λογαριάζονται ως ένας οργανισμός, αφού καταλαμβάνουν μια έκταση 107 στρεμμάτων και το ριζικό τους σύστημα, με τις ρίζες να μπλέκονται μεταξύ τους, ζυγίζει 6.615 τόνους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου