Η σφαγή του αλυσοπρίονου στους Δήμους

Η σφαγή του αλυσοπρίονου στους Δήμους
Συχνά ακούω από συναδέλφους σε άλλους δήμους αλλά βλέπω και αποφάσεις στο δικό μας Δήμο Σπάτων, Αρτέμιδος που βασικά,
μόνο κόβουν δέντρα και σπάνια φυτεύουν.Τα δε αιτήματα για κοπές στηρίζονται συχνά σε γελοίες δικαιολογίες, τις οποίες συχνά οι αιρετοί είναι ευεπίφοροι να δεχτούν.
Στο Λονδίνο όταν διαπίστωσαν πως κάτι παρόμοιο συμβαίνει, έκαναν μία αναλυτική έρευνα και κατέληξαν σε μια λίγο-πολύ κοινή με τη δική μας εικόνα, αλλά ανάπτυξαν στρατηγική αντιμετώπισης.
Σας παραθέτω περίληψη και συμπεράσματα της έρευνας αυτής:
Η έκθεσή μας δείχνει ότι τα τελευταία 5 χρόνια κόπηκαν μέχρι και 2.000 δένδρα στους δρόμους του Λονδίνου με σχετικά αδικαιολόγητες αιτίες.
Σε ορισμένες συνοικίες μέχρι και 40% των δένδρων που κόπηκαν βασίστηκαν σε λόγους ασφαλείας.
Ωστόσο Επιτροπή Περιβάλλοντος της Συνέλευσης έμαθε ότι μόλις ένα τοις εκατό από τους ισχυρισμούς αυτούς ήταν πιθανόν βάσιμοι. Η έκθεση τονίζει την επείγουσα ανάγκη για ανάληψη δράσης από τις τοπικές αρχές, τους ιδιοκτήτες, τους κατασκευαστές και τους κατοίκους στην αύξηση του αριθμού των δέντρων στο δρόμο, στα πλαίσια της μάχης κατά της κλιματικής αλλαγής.
Προσδιορίζει μέτρα για τη διατήρηση και την προστασία των δέντρων της πρωτεύουσας, μεταξύ των οποίων:

  •     Οι ασφαλιστικές εταιρείες πρέπει να παρέχουν καλύτερη ποιότητα εξετάσεων με εθνικά αναγνωρισμένη καθοδήγηση για να αποφευχθούν οι περιττές απαιτήσεις εκκοπής.
  •     Οι κατασκευαστές θα πρέπει να περιλαμβάνουν στο σχεδιασμό και τον προγραμματισμό των νέων έργων τους φύτευση και συντήρηση πλατύφυλλων δένδρων. 
  •    Να δημιουργηθεί και να ενημερώνεται κατάλογος των δέντρων του δρόμου ώστε να καταστεί δυνατή η αποτελεσματική παρακολούθηση του πράσινου του Λονδίνου
  •     Θα πρέπει να βελτιωθούν οι πρακτικές σχετικά με την κοινοτική συμμετοχή, τη χρηματοδότηση, τη φύτευση, τη συντήρηση και την προστασία των δέντρων δρόμου και να συγκροτηθεί ένας «Οδηγός επιβίωσης των δένδρων του Λονδίνου»
Η έκθεση απευθύνει έκκληση στις περιφέρειες του Λονδίνου να βρουν χρηματοδότηση και χορηγίες από ιδιωτικές επιχειρήσεις και μέσω συμφωνιών να σχεδιαστεί η κάλυψη του κόστους της διατήρησης των δέντρων.
Είναι επιτακτική ανάγκη και εμείς να πάρουμε μέτρα για την αντιμετώπιση αυτού του τόσο σοβαρού προβλήματος. Η απειλή να εξαλειφθούν τα δένδρα είναι σοβαρή και πρέπει άμεσα να πάρουμε μέτρα.

Χρήστος Μαρλαντής

Chainsaw massacre PDFwww.london.gov.uk

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου