Φύλλο και φτερό η δασική νομοθεσία

Φύλλο και φτερό η δασική νομοθεσία
Ράβε, ξήλωνε στη δασική νομοθεσία από το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Οι ρυθμίσεις που αφορούν τα δάση και τις δασικές εκτάσεις
έχουν γίνει... φύλλο και φτερό από επιστημονική ομάδα που συστήθηκε από τον αναπληρωτή υπουργό κ. Γιάννη Τσιρώνη. Στο «μικροσκόπιο» έχουν μπει όλοι οι νόμοι, οι οποίοι την τελευταία πενταετία, με πρόσχημα την κρίση, υπέστησαν μια πρωτοφανή οπισθοδρόμηση όσον αφορά την προστασία του δασικού πλούτου της χώρας.




Η εργασία έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και το υπουργείο θα προχωρήσει εντός του επόμενου μήνα σε ρυθμίσεις, οι οποίες θα ακυρώνουν σε πρώτη φάση τις επίμαχες διατάξεις που αν διατηρηθούν υπάρχει κίνδυνος να προκαλέσουν περιβαλλοντική και οικονομική ζημιά, ενώ δεν αποκλείεται να οδηγήσουν σε νομικά κεκτημένα.

Οι σχετικές ρυθμίσεις θα ενταχθούν σε ένα από τα δύο νομοσχέδια, για τους δασικούς συνεταιρισμούς και τους δασικούς χάρτες, τα οποία είναι έτοιμα και αναμένεται σύντομα να εισαχθούν στη Βουλή, προς συζήτηση και ψήφιση.

Σε έξι μήνες διαβούλευση
Η αναστολή των συγκεκριμένων ρυθμίσεων θα δώσει χρόνο στις δασικές υπηρεσίες του υπουργείου να μελετήσουν και εντός εξαμήνου να δώσουν σε διαβούλευση έναν πλήρη δασικό νόμο. «Πρέπει κατ' αρχάς να καταργήσουμε κάποιες δασοκτόνες διατάξεις, οι οποίες προκαλούν τετελεσμένα, και σε περίπου έξι μήνες θα είναι έτοιμη η νέα νομοθεσία» λέει χαρακτηριστικά υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου.

Ετσι, σύμφωνα με πληροφορίες, η ειδική επιστημονική ομάδα του υπουργείου έχει καταλήξει ότι πρέπει να ακυρωθούν διατάξεις του Ν. 4280/2014 για τις επιτρεπτές επεμβάσεις στα δάση και να γίνει άμεση επανεξέταση όσων δεν είναι δημοσίου συμφέροντος και κοινής ωφέλειας. Ο συγκεκριμένος νόμος επέτρεπε την εγκατάσταση σε ευαίσθητες προστατευόμενες περιοχές μεγάλης κλίμακας τουριστικών εγκαταστάσεων, επιχειρηματικών πάρκων, δεξαμενών αποθήκευσης πετρελαιοειδών μετά των αναγκαίων αγωγών, νοσοκομείων κ.ά.

Στον «πάγο» θα μπουν και οι διατάξεις που αφορούν εκχέρσωση δασικών εκτάσεων για αγροτική καλλιέργεια και νομιμοποίηση εκχερσώσεων ως το 2007 καθώς και οι επεμβάσεις σε αναδασωτέες εκτάσεις. Μάλιστα, όπως τονίζουν πηγές του υπουργείου, θα αυστηροποιηθεί το πλαίσιο άρσης αναδασωτέας έκτασης.

«Η λογική μας δεν είναι ότι στα δάση δεν πρέπει να υπάρχει καμία δραστηριότητα. Μην παρανοηθεί. Προφανώς θέλουμε να γίνονται δραστηριότητες, αλλά πάντα βάσει της φέρουσας ικανότητας του δάσους, με ό,τι απαιτείται. Οι νόμοι που επανεξετάζουμε δεν ήταν επαρκείς, διότι έβαζαν σε προτεραιότητα τα οικονομικά συμφέροντα, ενώ εμείς βάζουμε πρώτα το φυσικό κεφάλαιο, το οποίο πρέπει να μένει αδιατάρακτο. Πρέπει αειφορικά να το αξιοποιούμε» δηλώνει στο «Βήμα» ο κ. Τσιρώνης.

Η έρευνα των ειδικών του υπουργείου έφτασε πέντε χρόνια πίσω, στον Ν. 3889/2010, και ειδικότερα στο άρθρο 24, το οποίο αφορά τη νομιμοποίηση οικισμών που στερούνται νόμιμης έγκρισης και περιλαμβάνουν δασικού χαρακτήρα εκτάσεις. Σύμφωνα με το σκεπτικό νομικών του υπουργείου, η διάταξη αυτή παραβιάζει τη λογική του δασικού χάρτη και δημιουργεί τετελεσμένα. Επίσης, όπως επισημαίνουν παράγοντες των δασικών υπηρεσιών, θα καταργηθούν όλες οι φωτογραφικές διατάξεις που εξυπηρετούν μεμονωμένες περιπτώσεις.

Οι προτεραιότητες
Στις άμεσες παρεμβάσεις του υπουργείου εμπίπτουν και άρθρα του Ν. 4315/2014 που αφορούν νομιμοποίηση καταπατημένων εκτάσεων, άρση του αναδασωτέου χαρακτήρα καμένων εκτάσεων εντός πενταετίας, αποχαρακτηρισμούς δασικών εκτάσεων με στόχο την ένταξή τους στον χωροταξικό σχεδιασμό κ.τ.λ. «Φρένο» θα μπει και σε διατάξεις του Ν. 4002/2011 ο οποίος επιδεινώνει τους όρους δόμησης στα νησιά, ενθαρρύνει την ανάπτυξη σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων σε εκτός σχεδίου περιοχές ανά την επικράτεια, προωθεί την παρωχημένη αντίληψη τουριστικής ανάπτυξης με την «τουριστική κατοικία» κ.τ.λ.

Σχετικά με τον Ν. 4258/2014, που ουσιαστικά κατήργησε το ισχύον προστατευτικό πλαίσιο για τα υδατορέματα, όπως έχει ερμηνευθεί από τη νομολογία των δικαστηρίων, η ομάδα του κ. Τσιρώνη θεωρεί ότι πρέπει να επανεξεταστεί, όπως επίσης και διατάξεις των νόμων 4042/2012 για την ποινική προστασία του περιβάλλοντος, 4178/2013 για τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων και 4179/201 για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στον τουρισμό.

Οι ρυθμίσεις και οι χάρτες

Στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα
Μέσα στον Ιούνιο αναμένεται ότι θα είναι έτοιμο σχέδιο νόμου το οποίο θα περιλαμβάνει ρυθμίσεις που θα επιταχύνουν τις διαδικασίες κύρωσης των δασικών χαρτών. Στο «παιχνίδι» μπαίνουν και πάλι τα δασαρχεία, ενώ παραμένουν και οι υπηρεσίες του Κτηματολογίου. Στόχος είναι να αναρτηθούν άμεσα όλες οι έτοιμες μελέτες που βρίσκονται εδώ και 20 χρόνια στα συρτάρια των δασικών υπηρεσιών.

Οι χάρτες αυτοί, οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις δεν αναρτήθηκαν διότι δεν υπήρχε η πολιτική βούληση να «σπάσουν αβγά» σε περιοχές με έντονα προβλήματα καταπάτησης δασικών εκτάσεων, υπολογίζεται ότι αφορούν περίπου το 50% της ελληνικής επικράτειες. Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου, μόνο στην Αττική υπάρχουν 145 αυθαίρετοι οικισμοί. Δεν είναι τυχαίο ότι στην ευρύτερη περιοχή του Λεκανοπεδίου έχουν αναρτηθεί μόνο τρεις χάρτες για τις περιοχές του Μαραθώνα, της Πεντέλης και της Νέας Πεντέλης, οι οποίοι ακόμη δεν έχουν κυρωθεί καθώς εκκρεμούν περί τις 3.000 αντιρρήσεις πολιτών.

Οι παλαιοί δασικοί χάρτες ωστόσο χρειάζονται επικαιροποίηση προκειμένου να ενσωματώσουν πράξεις μεταγενέστερες της διοίκησης, οι οποίες αφορούν χαρακτηρισμούς και αποχαρακτηρισμούς. Μάλιστα, δασικοί χάρτες που αντιστοιχούν σε περίπου 20% της επικράτειας είναι θεωρημένοι και θα μπορούσαν να αναρτηθούν.

Οπως υποστηρίζει ο αναπληρωτής υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, πρέπει άμεσα οι χάρτες να αναρτηθούν ώστε να γίνουν οι αντιρρήσεις. «Θα δώσουμε οδηγίες προς τους νομικούς που θα τις επιδικάσουν σε πρώτο βαθμό» αναφέρει ο κ. Τσιρώνης.

Ωστόσο το υπουργείο φαίνεται ότι προχωρεί στο άγνωστο με... βάρκα την ελπίδα καθώς, όπως σημειώνει ο ίδιος, «από τα είδη των αντιρρήσεων θα διαπιστώσουμε αν χρειάζεται κάποια νομοθετική ρύθμιση, σε ορισμένες περιπτώσεις ανταλλαγή γης, αν απαιτούνται απαλλοτριώσεις, αποζημιώσεις κ.τ.λ.». Και καταλήγει: «Οσο καθυστερούμε περιοχές που δεν είναι επίδικες γίνονται. Κάποιοι θα ευχαριστηθούν, κάποιοι θα δυσαρεστηθούν. Παραλάβαμε μια φαυλότητα δεκαετιών».

Πηγή: anatakti.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου