Τα ελληνικά αρωματικά φαρμακευτικά φυτά – “υπερτροφές” για τη διατροφή μας


Ο δρ Νίκος Κρίγκας, βιολόγος- ταξινόμος φυτών και ερευνητής του Ινστιτούτου Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων του ΕΛΓΟ “Δήμητρα”, υποστηρίζει ότι τα ελληνικά αρωματικά φαρμακευτικά φυτά αποτελούν υπερτροφές για τη μεσογειακή διατροφή. Είναι καλύτερες τονίζει από τα ξένα super foods που βλέπουμε συνεχώς τα τελευταία χρόνια στην ελληνική αγορά και το διαδίκτυο. Επέλεξε το χαρούπι, τον μάραθο και το μελισσόχορτο από τον μεγάλο ελληνικό κατάλογο των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών.

  • Το χαρουπάλευρο: δεκαπλάσια ωφέλιμα σάκχαρα απ΄ όσα διαθέτει η φέτα
  • Η μαραθόριζα: περισσότερο κάλιο απ΄το μπρόκολο που θεωρείται υπερτροφή
  • Το μελισσόχορτο: υψηλή περιεκτικότητα ασβεστίου και καλίου, περισσότερο από το μαρούλι
Μιλώντας παλαιότερα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Κρίγκας, τονίζει:

«Οι συνταγές με αρωματικά φυτά αναδεικνύουν ένα νέο γαστρονομικό ορίζοντα στη μεσογειακή διατροφή με ευφάνταστους και πρωτότυπους συνδυασμούς ευεργετικών πρώτων υλών, ελληνικής προέλευσης, που χαρακτηρίζονται από ιδιαίτερα αρώματα και γεύσεις κι ενισχυμένη διατροφική αξία. Είναι ένα πρωτότυπο και πολύπλευρο εγχείρημα που αποσκοπεί την ευεξία μας. Τα ελληνικά αρωματικά φαρμακευτικά φυτά γίνονται οι πρωταγωνιστές στην καθημερινή μας διατροφή και στο οικιακό μας περιβάλλον».

Ο ίδιος τόνισε ότι «η υπεύθυνη έρευνα – καινοτομία, ο παραγωγικός μεταποιητικός τομέας, η βιομηχανία, η πολιτική βούληση και οι καταναλωτικές οργανώσεις έχουν την ευκαιρία σήμερα να διαμορφώσουν όλοι μαζί ένα νέο παραγωγικό χάρτη με ελληνικές υπερτροφές με εξαγωγικό προσανατολισμό».
Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε εκδήλωση του παραρτήματος Θεσσαλονίκης της Ελληνικής Εταιρίας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού:


Η Ελλάδα είναι ο παράδεισος των φυτών της Ευρώπης!

Μπορεί να κατέχει το 6% της Μεσογείου, αλλά φιλοξενεί το 26% της μεσογειακής χλωρίδας. Μαζί με τις βαλκανικές χώρες, κατέχει το 50% της φυτικής ποικιλότητας της Ευρώπης (6.700 είδη και υποείδη). 

Ο φυτικός πλούτος της Ελλλάδας

Από την μέχρι τώρα έρευνα στο φυτικό βασίλειο της χώρας, όπως είπε ο κ Κρίγκας: «έχουν προσδιοριστεί 1.683 είδη και υποείδη των αρωματικών- φαρμακευτικών φυτών (25% της ελληνικής χλωρίδας) για τα οποία υπάρχουν δημοσιευμένες φαρμακογνωστικές έρευνες ή και εθνοβοτανικές χρήσεις. Απ΄ αυτά, τα 234 είναι ενδημικά είδη- υποείδη (δεν υπάρχουν πουθενά αλλού) και τα 75 είναι χαρακτηρισμένα ως σπάνια- απειλούμενα. Η χώρα μας διαθέτει 5 είδη ρίγανης κι άλλα 10 που μυρίζουν και χρησιμοποιούνται όπως η ρίγανη, 10 είδη και υποείδη μέντας, πάνω από 30 είδη- υποείδη θυμαριού, 4 φασκόμηλου και τουλάχιστον 10 διαφορετικά είδη ελληνικού τσαγιού, 5 εκ των οποίων ενδημικά και 4 εξ αυτών να απειλούνται με εξαφάνιση λόγω υπερσυλλογής». 

Σε ποια αρωματικά φαρμακευτικά φυτά αναφέρθηκε περισσότερο ο ερευνητής;

Το χαρούπι, το ορεινό θρούμπι, το φασκόμηλο, το κρίταμο, η μαστίχα Χίου, το τσάι του βουνού, η κάππαρη, ο μάραθος, ο δίκταμος, το ρούδι, ο κρόκος Κοζάνης, η σατουρέγια ορέων, η μαντζουράνα, η κράνα, τα κυνόροδα (καρποί του άγριου τριαντάφυλλου), μπορούν να χαρακτηριστούν υπερτροφές.
  • Ποια είναι τα χαρακτηριστικά τους;
  • Πλούσια σε αιθέρια έλαια
  • Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φαινολικές ενώσεις
  • Περιέχουν μέταλλα και ιχνοστοιχεία,
  • Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες
  • Παρέχουν ωφέλιμα λιπαρά οξέα
  • Αποτελούν ισχυρά αντιοξειδωτικά – 7 αντιοξειδωτικά βότανα για να τα βάλεις στη ζωή σου
Αποτελούν παραδοσιακά φάρμακα φυτικής προέλευσης, 7 εκ των οποίων με εγκεκριμένη χρήση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Φαρμάκων (δίκταμος Κρήτης, μάραθος, μαντζουράνα, μαστίχα Χίου, μελισσόχορτο, φαρμακευτικό φασκόμηλο, τσάι βουνού). 

Δύο “μυστικά” από τον ερευνητή:

Τα κράνα έχουν το υψηλότερο αντιοξειδωτικό φορτίο απ΄ όλους τους καρπούς, ενώ η χρήση φασκόμηλου στο μαγείρεμα της φασολάδας είναι το αντίδοτο στο “φούσκωμα” που συχνά προκαλεί το συγκεκριμένο φαγητό.

«Θα πρέπει να μάθουμε να χρησιμοποιούμε τα αρωματικά- φαρμακευτικά φυτά όχι ως βότανα που θεραπεύουν αλλά περισσότερο ως προληπτικά μέσα, τα αντιοξειδωτικά των οποίων θωρακίζουν την καλή υγεία» ανέφερε ο κ Κρίγκας.

Στο παρελθόν, πάντως, σε αντίστοιχο κατάλογο ελληνικών υπερτροφών έχουν συμπεριληφθεί από διατροφολόγους τα αμύγδαλα, φακές, καρύδια, προϊόντα τυρογάλακτος, τραχανάς, μέλι, αυγοτάραχο, ελαιόλαδο, σύκα, κορινθιακή σταφίδα, μήλα, φυστίκια Αιγίνης, κ.ά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου