Ήπειρος: Στο έλεος κυκλωμάτων από την Αλβανία τα αρωματικά φυτά

Τα φυτά ξεριζώνονται και δεν ξαναφυτρώνουν - Τα μαζεύουν και τα εμπορεύονται λαθραία σε ξένες αγορές - Το πρόβλημα χρόνο με τον χρόνο παίρνει διαστάσεις
Κάτοικοι της Αλβανίας, κάθε ηλικίας και φύλου, εξοπλισμένοι με μεγάλα μαχαίρια μαζεύουν σε τσουβάλια σπάνια αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά από τα βουνά της Ηπείρου και τον Γράμμο και τα πωλούν στη χώρα τους ή τα εμπορεύονται λαθραία σε ξένες αγορές.
Το πρόβλημα χρόνο με τον χρόνο παίρνει διαστάσεις. Οι συνέπειες για την άγρια πανίδα είναι τεράστιες και ως μοναδική ασπίδα προστασίας λειτουργεί η Ελληνική Αστυνομία, η οποία και φέτος εξάρθρωσε σπείρες που δρούσαν στα βουνά της Ηπείρου.

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού Γιώργος Αμυράς προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γεώργιο Σταθάκη για την βίαιη αποψίλωση των ελληνικών βουνών από τσάι, ρίγανη, θυμάρι, πρίμουλα και γεντιανή.

Τα φυτά ξεριζώνονται και δεν ξαναφυτρώνουν ενώ ούτε λόγος για τήρηση κανόνων προφύλαξης της δημόσιας υγείας.

Ήπειρος: Στο έλεος κυκλωμάτων από την Αλβανία τα αρωματικά φυτάΕίναι χαρακτηριστικό ότι το «λουλούδι του Δαρβίνου», το αρωματικό φυτό που μάζευε ένας παράνομος επισκέπτης από την Αλβανία στην Δροσοπηγή Κόνιτσας, έχει τεράστια εμπορική αξία, περίπου 50.000 € το κιλό αποξηραμένο το οποίο οι παράνομοι συλλέκτες του το εμπορεύονται κυρίως προς τη Γερμανία.

Ο κ. Αμυράς ζητά να μάθει αν και με ποιο τρόπο η κυβέρνηση σκοπεύει να βάλει τέλος στην παράνομη αυτή δραστηριότητα, που έχει ως στόχαστρο τον ανεκμετάλλευτο πλούτο κυρίως της γης της Ηπείρου.

Πηγή: epiruspost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου