ΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΧΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΘΥΜΑΡΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΙΘΕΡΙΟΥ ΕΛΑΙΟΥ ΤΟΥ

Θεραπευτικές δράσεις και χρήσεις του 


Οι θεραπευτικές ιδιότητες του θυμαριού είναι γνωστές από την εποχή του Ιπποκράτη. Η χρήση του είναι πολλαπλή. Χρησιμοποιείται ως βάμμα, ως αφέψημα, ως έλαιο για εντριβές,
ως κατάπλασμα, ως αιθέριο έλαιο, αλλά και για καπνισμό.

Το θυμάρι είναι το καλύτερο αντισηπτικό και απολυμαντικό βότανο το οποίο έχουμε στην διάθεσή μας. Την ιδιότητά του αυτή την οφείλει στη μεγάλη περιεκτικότητά του σε θυμόλη (thymol) την οποία έχει το αιθέριο έλαιό του. Η θυμόλη είναι μια ουσία αντιμικροβιακή και μυκητοκτόνος.

Το θυμάρι θεραπεύει βρογχίτιδες, δυναμώνει το ανοσοποιητικό σε κάθε γρίπη ή κρύωμα, χαλαρώνει το σπαστικό βήχα, είναι αποχρεμπτικό, εμμηναγωγό και τονώνει το στομάχι. Η εσωτερική του λήψη ως αφέψημα ή βάμμα θέλει προσοχή στη δοσολογία επειδή είναι ένα βότανο δυνατό το οποίο μπορεί να προκαλέσει διάρροιες ή πονοκεφάλους. Επίσης δεν συνίσταται η μακροχρόνια εσωτερική του λήψη χωρίς την παρακολούθηση ειδικού διότι επηρεάζει την λειτουργία του θυρεοειδούς αδένος. Με το έλαιο (λάδι) ή το βάμμα του θυμαριού γίνονται εντριβές σε κρύωμα, γρίπη, συναίσθημα κόπωσης, αλλά και σε πονεμένες αρθρώσεις από αρθριτικά ή εξαρθρώσεις στραμπουλήγματα κ.ά).

Το έλαιο θυμαριού και το βάμμα μπορεί να τα φτιάξει ο καθένας εύκολα μόνος του. Συλλέγεται το ανθισμένο φυτό στις αρχές του καλοκαιριού. Γεμίζεται ελαφρά ένα βάζο μαρμελάδας και καλύπτεται μέχρι επάνω με έλαιο ελαίας (ελιάς) αν σκοπός είναι να ληφθεί έλαιοή με ρακή ή με οινόπνευμα 40% αν σκοπός είναι να ληφθεί βάμμα. Τοποθετείται το βάζο σε μια σκοτεινή γωνιά, αν είναι για βάμμα και στον ήλιο αν είναι για έλαιο, τουλάχιστον για 6 εβδομάδες. Έπειτα φιλτράρεται το μείγμα με ένα πανί και το έλαιο ή το βάμμα είναι έτοιμο. Το βάμμα κρατά πολλά χρόνια, ενώ το έλαιο όχι επάνω από 1-1.5 χρόνο.

Το βάμμα έχει πολλές καθημερινές χρήσεις. Μερικές σταγόνες στην μπανιέρα τονώνουν και ξεκουράζουν, ενώ σε νερό το οποίο βράζει καθαρίζουν την ατμόσφαιρα. Επίσης αν ριχθούν μερικές από αυτές μαζί με 2-3 σταγόνες αιθερίου ελαίου λεμονιού στον κουβά του σφουγγαρίσματος, αφήνουν ένα σπίτι καθαρό και μια ευωδία χίλιες φορές πιο ευχάριστη από τα χημικά απορρυπαντικά.

Αντιμυκυτιακή δράση
Η παρεμπόδιση της ανάπτυξης των υφών των μυκήτων καθιστά τον θύμο τον κεφαλωτό ή το έλαιο αυτού ιδανικό για την καταπολέμηση των στοματικών αφθών, καθώς επίσης και των μολύνσεων του κόλπου που οφείλονται στην δράση του μύκητα Monilia ή Candida albicans.

Αντιπυρετική δράση
Το αιθέριο έλαιο θυμαριού δρα σαν αντιπυρετικό λόγω της ικανότητάς του να προκαλεί έντονη εφίδρωση και επομένως συμβάλλει σημαντικά στην απομάκρυνση των τοξινών από το αίμα, καθώς και στην πτώση του πυρετού.

Αντισηπτική δράση
Το αιθέριο έλαιο θυμαριού έχει ισχυρές αντισηπτικές ιδιότητες και περιέχει βορνεόλη και θυμόλη. Χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις αμυγδαλίτιδος, αναπνευστικών προβλημάτων, αρθρίτιδας, γρίπης, δερματίτιδας, ερεθισμένου λαιμού, ιγμορίτιδας, κακής κυκλοφορίας, κοκκύτη, κρυολογήματος, λαρυγγίτιδος, λιπαρού δέρματος, προσβολής από ψείρες και σε στομαχικά προβλήματα. Επίσης είναι χρήσιμο στην παιδική διάρροια και την νυκτερινή ενούρηση.
Οι χειρούργοι γιατροί παλαιότερα χρησιμοποιούσαν για την απολύμανση των χεριών διάλυμα αιθερίου ελαίου θυμαριού με σαπούνι.

Διουρητική δράση
Λόγω της διουρητικής του δράσης συμβάλλει στην αντιμετώπιση των οιδημάτων, τα οποία δημιουργούνται από την κατακράτηση υγρών, ένα πρόβλημα συχνό στις γυναίκες. Βοηθά επίσης στις περιπτώσεις της παχυσαρκίας και της κυτταρίτιδας.

Ευεργετική δράση στην καρδιά και στο κυκλοφορικό σύστημα
Δυναμώνει την καρδιά και τονώνει το κυκλοφορικό σύστημα. Ανεβάζει την χαμηλή αρτηριακή πίεση και βοηθά στα προβλήματα της ορθοστατικής υπότασης.

Ρυθμιστική των εμμήνων δράση
Βοηθά στη ρύθμιση της εμμήνου ροής των γυναικών, αλλά και της αφύσικης διακοπής της, δηλαδή τόσο στη λευκόρροια όσο και στην αμηνόρροια.

Τονωτική του πνεύματος δράση
Πέραν από την τόνωση του σώματος, επιφέρει και τόνωση του πνεύματος αυξάνοντας την πνευματική διαύγεια. Είναι πολύτιμη η δράση του στην αντιμετώπιση του άγχους, της αϋπνίας, της κατάθλιψης, των νευρασθενειών και στην αντιμετώπιση της σωματικής και της πνευματικής κούρασης.

Φαρμακευτική δράση
Συμμετέχει λόγω των αντιμικροβιακών ιδιοτήτων του σε αλοιφές και οδοντόκρεμες. Αποτελεί βασικό συστατικό αλοιφών, παστιλιών και σιροπιών για την ανακούφιση από τον βήχα. Βοηθά στην καταπολέμηση της γαστρίτιδος και της δυσπεψίας. Χρησιμοποιείται επίσης στην παραγωγή απορρυπαντικών, αποσμητικών, κολόνιας, σαμπουάν και σαπουνιών. Χρησιμοποιείται επιπλέον σαν φάρμακο για την επούλωση των πληγών των ζώων και στην καταπολέμηση των σκουληκιών του εντέρου στα ζώα.

Ο θύμος ι κεφαλωτός (C. capitatus) διαπιστώθηκε ότι έχει σημαντική αντιοξειδωτική δράση (σε κύτταρα των πνευμόνων). Η σχετική έρευνα διεξήχθη από το Τμήμα Κοινωνικής και Οικογενειακής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης με επικεφαλής τον καθηγητή Γενικής Ιατρικής κ. Χρήστο Λιονή, σε συνεργασία με το Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Ιατρικής του σουηδικού Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου «Linköping» και δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «The Lancet».

Φυτοπροστατευτική δράση
Χρησιμοποιείται το αιθέριο έλαιο του θυμαριού σαν φυτοπροστατευτικό προϊόν, φιλικό προς το περιβάλλον και προς τον άνθρωπο, για την αντιμετώπιση διαφόρων ασθενειών των φυτών. Έχει γίνει μελέτη για την επίδραση του αιθερίου ελαίου στην επιβίωση και την συμπεριφορά της Macrosiphoniella sanborni με βιοδοκιμές δίσκων φύλλων, διπλής επιλογής και μη επιλογής. Τα αποτελέσματα των βιοδοκιμών έδειξαν ότι το αιθέριο έλαιο έχει κάποια αποτρεπτική και τοξική δράση ιδιαίτερα στην συγκέντρωση 0,3%.

Μη θεραπευτικές δράσεις και αντενδείξεις

  • Πρέπει να αποφεύγεται η χρήση του αιθερίου ελαίου του θυμαριού σε περίπτωση υπέρτασης.
Επειδή το βότανο είναι διεγερτικό της μήτρας πρέπει κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης να αποφεύγεται οποιαδήποτε χρήση θεραπευτικών δόσεων θυμαριού και αιθερίου ελαίου αυτού. Ειδικά το δεύτερο πρέπει να αραιώνεται πάντα καλά επειδή μπορεί να ερεθίσει τους βλεννογόνους.
  • Αν καταναλωθεί αιθέριο έλαιο μαζί με αλκοόλ το πρώτο αυξάνει την απορροφητικότητά του δεύτερου και αυτό μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνο.
Το άγριο θυμάρι, κατά την άποψη κάποιων λαϊκών θεραπευτών μπορεί να βοηθήσει κάποιον να κόψει το αλκοόλ προκαλώντας του διάρροια, δίψα, εμετό, εφίδρωση και αποστροφή για το αλκοόλ.

  • Συνίσταται η αποφυγή της συνεχoύς εσωτερικής χρήσης του θυμαριού επειδή αυτή μπορεί να προκαλέσει υπερλειτουργία του θυρεοειδούς. Μπορεί επίσης να προκαλέσει δηλητηρίαση τα συμπτώματα της οποίας είναι εμετός, ζαλάδες, διάρροια και καρδιακή κατάπτωση.

ΜΑΡΙΑ ΠΡΙΣΚΑ - istath.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου