Πώς θα επηρεάσει η κλιματική αλλαγή τα λουλούδια

Πώς θα επηρεάσει η κλιματική αλλαγή τα λουλούδια
Μια ομάδα επιστημόνων από τη Βαρκελώνη υποστηρίζει, ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη μπορεί να κάνει τα λουλούδια να… μυρίζουν πιο έντονα.
Μάλιστα, όπως αναφέρουν ορισμένες ποικιλίες λουλουδιών θα μπορούσαν να παράγουν μυρωδιές έως και 9 φορές πιο… αρωματικές απ’ ό,τι τώρα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς μια αύξηση της τάξης του 1 έως 5 βαθμών Κελσίου θα ενισχύσει κατά πολύ την ικανότητα των λουλουδιών να παράγουν «γλυκές μυρωδιές».

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Global Change Biology, υποδηλώνει ότι τα φυτά είναι ικανά να παράγουν περισσότερα τερπένια –χημικές ουσίες που τους προσδίδουν τη χαρακτηριστική τους μυρωδιά- σε θερμότερες περιβαλλοντικές συνθήκες.

Αυτό, θα μπορούσε να βοηθήσει και τους πληθυσμούς των μελισσών, καθώς οι πιο έντονες μυρωδιές επιτρέπουν τον πιο εύκολο εντοπισμό -και κατά συνέπεια τη γονιμοποίηση- των λουλουδιών.

Την προηγούμενη χρονιά, ειδικοί από τη Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή προειδοποίησαν ότι η μέση παγκόσμια θερμοκρασία έχει αυξηθεί κατά 0,5 βαθμούς Κελσίου μέσα σε 50 χρόνια. Ακόμη, όπως αναφέρει δημοσίευμα της MailOnline, προέβλεπαν αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας έως και 3 βαθμούς Κελσίου τον επόμενο αιώνα, κάτι που θα προκαλέσει αύξηση της στάθμης της θάλασσας, ξέσπασμα ασθενειών και μαζικές μεταναστεύσεις.

Η έρευνα διεξήχθη από επιστήμονες του πανεπιστημίου UAB της Βαρκελώνης.      

Πώς θα επηρεάσει η κλιματική αλλαγή τα λουλούδια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου