Ανακαλύφθηκε η σπανιότερη ορχιδέα της Ευρώπης

Μέχρι σήμερα, μόνο ένα είδος ορχιδέας είχε αναγνωριστεί στις Αζόρες, το ηφαιστειογενές νησιωτικό σύμπλεγμα δυτικά της Ισπανίας. Ωστόσο, στο πλαίσιο τριετούς μελέτης στην περιοχή αναγνωρίστηκαν άλλα δυο είδη του φυτού.

Το ένα είδος εντοπίστηκε στην κορυφή ενός απομακρυσμένου ηφαιστείου και αποτελεί αναμφισβήτητα το σπανιότερο είδος ορχιδέας στην Ευρώπη.

Οι ορχιδέες των Αζόρων πιθανότατα κατάγονται από ένα είδος που μεταφέρθηκε στα νησιά με σπόρους πριν εκατομμύρια χρόνια. Σύντομα ανέπτυξαν πολύ μικρότερα άνθη από αυτά των προγόνων τους.

Το πιο διαδεδομένο είδος ορχιδέας στα νησιά είναι το Platanthera pollostantha, γνωστό για τα μικρά του άνθη. Ωστόσο, αναλύσεις δειγμάτων στο πλαίσιο της έρευνας έδειξαν πως στις Αζόρες υπάρχουν άλλα δυο είδη. Το πρώτο ονομάζεται Platanthera micrantha και το δεύτερο είναι εξαιρετικά σπάνιο και ονομάζεται Platanthera azorica.

Το δεύτερο είδος είχε συλλεχθεί για πρώτη φορά πριν 170 χρόνια, ωστόσο μέχρι σήμερα δεν είχε αναγνωριστεί. Το σημαντικό είναι πως φέρει μεγάλα άνθη όπως και οι πρόγονοί του.

Τα νέα είδη πρέπει να ενταχθούν άμεσα σε καθεστώς προστασίας από τη Διεθνή Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN), αλλιώς κινδυνεύουν από τα ξενικά είδη και την καταστροφή των οικοτόπων τους.

Όπως πολλά άλλα είδη του φυτού, εκτιμάται ότι οι δυο σπάνιες ορχιδέες έχουν συμβιωτική σχέση με μύκητες που τους επιτρέπουν να επιβιώσουν. Μάλιστα ενδέχεται να εξαρτώνται αποκλειστικά από ένα συγκεκριμένο τύπο μυκήτων που τις βοηθά να φυτρώσουν και τους παρέχει θρεπτικά συστατικά.

Τα πιο διαδεδομένα είδη αντίθετα συνεργάζονται χωρίς πρόβλημα με διάφορους μύκητες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου