Είναι βλαβερός ο ύπνος με φυτά στο χώρο;

Τα περισσότερα ζώα, μεταξύ των οποίων και εμείς, χρειαζόμαστε Οξυγόνο για να ζήσουμε. Έτσι σε κάθε εισπνοή λαμβάνουμε οξυγόνο πολύτιμο για τις καύσεις που μας δίνουν ζωτική
ενέργεια. Σε κάθε εκπνοή αποβάλλουμε διοξείδιο του άνθρακα. Τα φυτά λειτουργούν αντίστροφα, έτσι την ημέρα εισπνέουν διοξείδιο του άνθρακα και μετά από την διαδικασία της φωτοσύνθεσης εκπνέουν πολύτιμο οξυγόνο. Την νύχτα όμως που δεν υπάρχει το ηλιακό φως, τα φυτά χρειάζονται και αυτά οξυγόνο (εκπνέοντας διοξείδιο του άνθρακα). Παρόλο που το ποσό διοξειδίου του άνθρακα που παράγουν κατά την διάρκ εια της νύχτας είναι κατά πολύ μικρότερο από το οξυγόνο που παράγουν την ημέρα, το γεγονός αυτό έχει θεμελιώσει τον μύθο πως δεν πρέπει να έχουμε φυτά στην κρεβατοκάμαρα μας ή πολλά φυτά στο σπίτι γιατί δεν θα έχουμε αρκετό οξυγόνο να αναπνεύσουμε κατά την διάρκεια της νύχτας. Παρά το γεγονός πως τα σπίτια μας δεν είναι αεροστεγή πολλοί είναι αυτοί που προβληματίζονται από το γεγονός.
Ένας μέσος άνθρωπος παράγει περίπου 1 κιλό διοξείδιο του άνθρακα με την αναπνοή του κάθε μέρα. Σε κατάσταση ύπνου, ένας άνθρωπος παράγει περίπου όσο διοξείδιο του άνθρακα παράγουν 10-20 φυτά. Με δεδομένο πως τα φυτά ήταν και την ημέρα στον χώρο, ήδη έχουν δώσει περισσότερο οξυγόνο στον χώρο από όσο θα είχε χωρίς αυτά. Παρόλα αυτά είναι πιο επικίνδυνο να κοιμηθεί κανείς με τον σύντροφό του από ότι με κάποιον μικρό αριθμό φυτών στην κρεβατοκάμαρα αν απλά συγκρίνουμε την παραγωγή διοξειδίου του άνθρακα.
Τι γίνεται όμως με την ερώτηση του φιλοξενούμενου στο δωμάτιο “ζούγκλα”? Εδώ θα πρέπει να τραβήξουμε μια κόκκινη γραμμή που διαχωρίζει τα “φυτά” από τις “ορχιδέες” του δωματίου στην φωτογραφία. Μερικά είδη φυτών με χαρακτηριστικούς εκπροσώπους τους ανανάδες, τις βρομέλιες (πρακτικά και οι ανανάδες τμήμα τους είναι) και τις ορχιδέες λειτουργούν διαφορετικά από τα άλλα φυτά. Οι ορχιδέες λοιπόν (και οι βρομέλιες μεταξύ άλλων) ανήκουν στην ομάδα των φυτών με όξινο μεταβολισμό Crassulacean ή φωτοσύνθεση CAM. Έτσι κατά την διάρκεια της ημέρας τα στόματα στα φύλλα παραμένουν κλειστά και ανοίγουν την νύχτα για να απορροφήσουν διοξείδιο του άνθρακα. Στην ερώτηση λοιπόν του φίλου δεν είχα απαντήσει εκείνο το βράδυ, το πρωί όμως από μόνος του δήλωσε πως ανέπνεε καλύτερα από το σπίτι του… Οι ορχιδέες λοιπόν όχι μόνο είναι ασφαλείς κατά την νύχτα, αλλά και απορροφούν το διοξείδιο του άνθρακα ώστε να το χρησιμοποιήσουν την επόμενη μέρα. Σε ότι αφορά λοιπόν τις ορχιδέες, μπορείτε άφοβα να τις έχετε ακόμη και σε μεγάλο αριθμό στην κρεβατοκάμαρα σας όσον αφορά στο διοξείδιο του άνθρακα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου