Μια μεγάλη αγκαλιά από πανέμορφες βρούβες στο ανοιξιάτικο λιβάδι. Ανταγωνισμός επιβίωσης, η επικράτηση έναντι των άλλων να ανεβούν ψηλότερα, για να αποφύγουν την ασφυξία
που εκ των πραγμάτων δημιουργείται και κατά συνέπεια να βρεθούν σε πλεονεκτικότερη θέση στον απαστράπτοντα ήλιο της «primavera» εποχής. (χθεσινή (Σ.Μ. προχθεσινή), 19 Μαρτίου 2017, η φωτογραφία που απεικονίζει τις βρούβες / από το αρχείο μου).
Η βρούβα ανήκει στην οικογένεια των Σταυρανθών ή Κραμβοειδών. Με ονόματα όπως Sinapis arvensis, βρούβα, λαψάνα, σινάπι, αγριοσινάπι και άλλα, είναι γνωστή παντού. Γνωστή επίσης και πολύ δημοφιλής και η «ξαδέλφη» της, η ρόκα (Eruca sativa) για τη συχνότητα χρήσης στις σαλάτες τις τελευταίες δεκαετίες.
Πολύ νόστιμα και τρυφερά είναι τα ανθοφόρα βλαστάρια που κόβονται μαζί με τα μπουμπούκια νωρίς την άνοιξη. Βρούβες και μουστάρδα, λέξεις προσδιορισμού προέλευσης του γνωστού καρυκεύματος, είτε σε μορφή σκόνης, είτε σε μορφή πάστας.
Η βρούβα ή σινάπι διαθέτει πολλές θεραπευτικές ιδιότητες. Χρησιμοποιείται ως αφέψημα, ζωμός, αλεύρι, λάδι (σιναπόλαδο), έγχυμα, κατάπλασμα κ.ά. Συνιστάται να αποφεύγεται η χρήση του σκέτου σιναπόσπορου γιατί είναι πολύ καυστικός, αλλά και η γενικότερη χρήση του από υπερτασικούς.
Όλα τα είδη βρούβας έχουν φαρμακευτικές ιδιότητες και η βρώση τους θεωρείται καθαρτική, αποτοξινωτική, τονωτική με ευεργετικά αποτελέσματα στο κυκλοφορικό και την καρδιά.
Το σινάπι είναι γνωστό από την εποχή του Ιπποκράτη. Στο μεσαίωνα το χρησιμοποιούσαν ως συντηρητικό των τροφών, καθόσον σταματά τη δράση των μικροοργανισμών. Οι σπόροι της περιέχουν φυτικά έλαια και ένα ισχυρό υδρολυτικό ένζυμο που ονομάζεται μυροσίνη.
Κάτω από περαιτέρω επεξεργασία δίνει το αλλυλοσιναπέλαιο, που έχει οσμή ερεθιστική και γεύση καυτερή και στυφή.
Το άσπρο σινάπι έχει διεγερτική επίδραση σε όλες τις λειτουργίες του οργανισμού και δίνει μια αίσθηση ευεξίας. Χτυπώντας σπόρους από μαύρο σινάπι δημιουργείται πολτός «σιναπισμός» για εξωτερική χρήση σε τοπική υπεραιμία.
Κάποιοι κατατάσσουν τη βρούβα στα ζιζάνια με θετική και αρνητική προσφορά. Θετική πέραν των θεραπευτικών ιδιοτήτων είναι η ανάπτυξη στις δενδρώδεις καλλιέργειες και στα αμπέλια, αφού καλύπτουν το σύνολο του εδάφους με αποτέλεσμα τη μη ύπαρξη άλλων και κυρίως ξυλωδών ζιζανίων.
Επιπρόσθετα, λόγω της ικανοποιητικής διάρκειας της ανθοφορίας, ο καλός μελισσοκόμος αναγνωρίζει την αξία και προσφορά της, ανεξάρτητα αν πρόκειται για στατική ή για νομαδική μελισσοκομία.
Οι μέλισσες προτιμούν να επισκέπτονται τις ανθισμένες βρούβες κυρίως τις πρωινές ώρες λόγω της άφθονης γύρης που περιέχουν. Αρνητική κρίνεται η απόλυτη επικράτηση της έναντι όλων των υπολοίπων, με συνέπεια να συμβάλει στην αλλοίωση της βιοποικιλότητας των περιοχών αυτών.
Αύριο 21η Μαρτίου 2017 (Σ.Μ. σήμερα), η γιορτή (μεταξύ άλλων) και της ημέρας της δασοπονίας. Στο όνομα αυτής παρέχεται η ευκαιρία σημαντικής υπενθύμισης στέλνοντας το μήνυμα ότι η γιορτή αυτή δεν επικεντρώνεται μόνον στα υψηλά δάση, στα ελάφια και τα δυναμικά οικοσυστήματα, αλλά και στη διαχείριση της αυτοφυούς χλωρίδας, συμπεριλαμβανομένης και της ταπεινής βρούβας.
Τι λέτε λοιπόν; Πάμε αύριο για βρούβες…
του Στέφανου Βογιατζή
(Δασοπόνος, MSc. in International Environmental Conventions)
πηγή: https://dasarxeio.com/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου