Η καινοτομία αλλάζει τη γεωργία – Οι νέες τεχνολογίες στο πλευρό του αγρότη


Για τις καινοτομίες στον αγροτικό τομέα ενημερώθηκαν οι γεωργοί στην 27η Agrotica στη Θεσσαλονίκη
Η ανάδειξη και η λειτουργική ενσωμάτωση της καινοτομίας στη γεωργία βρέθηκε στο επίκεντρο των εργασιών του 7ου Πανελλήνιου Συνεδρίου της Agrotica, που διεξάγεται στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο της Θεσσαλονίκης.




Το Συνέδριο αποτελεί μία συνδιοργάνωση της Δ.Ε.Θ. -HELEXPO και του Τμήματος Γεωπονίας της Σχολής Γεωπονίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Α.Π.Θ. 

Ο Πρύτανης του Α.Π.Θ. κ. Περικλής Μήτκας. Φωτογραφία: Σίσση Βασιλειάδου

«Είναι η εποχή που η γενετική, η μοριακή βιολογία, η πληροφορική και οι υπηρεσίες στο διάστημα έρχονται όλες στην υπηρεσία της γεωπονίας και της γεωργίας για να βελτιώσουν την παραγωγή σε όλα τα επίπεδα.

«Οι επιστήμονες σε όλα τα γνωστικά πεδία ασχολούνται και πάλι με τον πρωτογενή τομέα, ενώ το Α.Π.Θ. με παράδοση πολλών δεκαετιών στον τομέα αυτό στέκεται δίπλα στον παραγωγό και εξακολουθεί να τον συμβουλεύει σε όλες τις δραστηριότητες του» δήλωσε ο Πρύτανης του Α.Π.Θ. – καθηγητής Περικλής Μήτκας. 

Ο Κοσμήτορας της Σχολής Γεωπονίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Α.Π.Θ. κ. Δημήτριος Κωβαίος. Φωτογραφία: Σίσση Βασιλειάδου

Από την πλευρά του, ο Κοσμήτορας της Σχολής Γεωπονίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Α.Π.Θ.- καθηγητής Δημήτριος Κωβαίος, τόνισε πως το 7ο Συνέδριο είναι η κορυφαία εκδήλωση της Σχολής και μία μεγάλη ευκαιρία για παρουσίαση μέρους του έργου της. Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου παρουσιάζονται 42 προφορικές ανακοινώσεις σε 10 θεματικές ενότητες. 

Ο Πρόεδρος του Τμήματος Γεωπονίας του Α.Π.Θ. κ. Χρήστος Δόρδας. Φωτογραφία: Σίσση Βασιλειάδου

Ο Πρόεδρος του Τμήματος Γεωπονίας του Α.Π.Θ. Χρήστος Δόρδας, σημείωσε ότι το Τμήμα Γεωπονίας έχει συμβάλλει πολύ στην αγροτική ανάπτυξη της χώρας, ενώ πλέον στην Ελλάδα «γίνεται στροφή προς την γεωργία και αυτό καθιστά σημαντικό τον ρόλο μας». 

Ο Πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ κ. Σπυρίδων Μάμαλης. Φωτογραφία: Σίσση Βασιλειάδου

Στην μεγάλη αξία της καινοτομίας στην γεωργία αναφέρθηκε ο Πρόεδρος του Γ.Ε.Ω.Τ.Ε.Ε. Σπυρίδων Μάμαλης, επισημαίνοντας πως το θέμα του Συνεδρίου της Agrotica βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων για την αναθεώρηση της Κ.Α.Π.

«Η καινοτομία έχει μπει πολύ υψηλά στην ατζέντα για την υποβοήθηση των ανθρώπων που ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα. Έτσι, θα χρησιμοποιηθεί για να ανταποκριθεί στις κοινωνικές απαιτήσεις για προστασία του περιβάλλοντος, για αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, για παραγωγή ασφαλών και υγιεινών τροφίμων, για αναψυχή και για βελτίωση των συνθηκών ζωής στην ύπαιθρο», είπε ο ίδιος.

Εκ μέρους της διοίκησης της Δ.Ε.Θ. -Helexpo χαιρέτισε η Διευθύντρια Συνεδρίων και Εκδηλώσεων της εταιρείας Δώρα Κανακίδου.

Καινοτομία και Νέες Τεχνολογίες στη Διαχείριση Φυσικών Πόρων και τη Γεωργική Παραγωγή

Για την διαχείριση του αρδευτικού νερού και τις σύγχρονες τάσεις στο πεδίο αυτό μίλησε ο αναπληρωτής καθηγητής του Α.Π.Θ. Πανταζής Γεωργίου, σημειώνοντας ότι οι καινούργιες αυτές τεχνολογίες αφορούν:

  • Στη συλλογή αξιόπιστων αγρομετεωρολογικών δεδομένων.
  • Στην προσομοίωση και βελτιστοποίηση των υδατικών συστημάτων.
  • Στο σχεδιασμό και την κατασκευή λειτουργικών εγγειοβελτιωτικών έργων για αποθήκευση και μεταφορά του νερού.
  • Στην ορθολογική εκμετάλλευση και τον τεχνητό εμπλουτισμό των υπογείων υδάτων.
  • Στη μείωση των απωλειών μέσω εκσυγχρονισμού των αρδευτικών δικτύων.
  • Στην εισαγωγή προηγμένων αρδευτικών συστημάτων και πρακτικών (άρδευση ακριβείας, ελλειμματική άρδευση και συμβουλευτική άρδευση).
  • Στη χρήση τεχνολογιών πληροφοριών και επικοινωνιών.
  • Στην προώθηση της άρδευσης με ανακυκλωμένα νερά.
  • Στην κοστολόγηση του αρδευτικού νερού.
  • Στη χρήση δορυφορικών δεδομένων.
  • Στο υδατικό αποτύπωμα και στην ανάλυση κύκλου ζωής.
  • Στην «πράσινη» γεωργία με ρομπότ, αισθητήρες και τεχνητή νοημοσύνη αναφέρθηκε ο αναπληρωτής καθηγητής του Α.Π.Θ. Δημήτριος Μόσχου, τονίζοντας ότι τα σύγχρονα αυτοματοποιημένα συστήματα γεωργικής παραγωγής εξαρτώνται από τη συλλογή και διαχείριση πληροφοριών για την αύξηση της παραγωγικότητας και της ποιότητας.

Έτσι, αυτό που κάποτε ήταν ένα καθαρά μηχανικό σύστημα, γίνεται ένα δυναμικό Κυβερνο-φυσικό σύστημα, που συνδυάζει τον κυβερνοχώρο με τον φυσικό τομέα. Ο στόχος είναι να αξιοποιηθούν οι νέες τεχνολογίες, όπως είναι το GPS, η τηλεπισκόπηση, η ρομποτική και συστήματα αυτομάτου ελέγχου και τα δίκτυα αισθητήρων.

Για την κινητοποίηση των αποθηκών φωσφόρου στο έδαφος μίλησε ο επίκουρος καθηγητής του Α.Π.Θ. Διονύσιος Γασπαράτος υπογραμμίζοντας πως η διαχείριση του φωσφόρου αποτελεί μια πρόκληση με πολλαπλές όψεις από την παγκόσμια επισιτιστική κρίση και την αειφόρο χρήση των φυσικών πόρων μέχρι και την παραγωγικότητα των οικοσυστημάτων, καθώς και την περιβαλλοντική υποβάθμιση.

Για τις σύγχρονες τάσεις τηλεπισκόπησης (δορυφορικής και UAV) στη βιώσιμη αγροτική παραγωγή μίλησε ο επίκουρος καθηγητής του Α.Π.Θ. Θωμάς Αλεξανδρίδης, σημειώνοντας ότι η βιώσιμη αγροτική παραγωγή έχει ως στόχους την εκμετάλλευση της αγροτικής γης προωθώντας την κοινωνική ισότητα, την αύξηση της απασχόλησης στο γεωργικό τομέα και την εντατικοποίησή της, με γνώμονα τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, καθώς και του περιβάλλοντος.

Απώτερος σκοπός είναι η δημιουργία υψηλής ποιότητας προϊόντων καταναλώνοντας λιγότερους φυσικούς πόρους και ελαχιστοποιώντας τις επιπτώσεις στο περιβάλλον.

Η 27η Agrotica στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιείται υπό την αιγίδα των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης).

©Typologos.com 2018

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου