Απαγορεύεται η συλλογή μανιταριών με χρήση εργαλείων


Με αφορμή τις αναμενόμενες εξορμήσεις του κοινού στα βουνά για συλλογή μανιταριών είναι ανάγκη να διευκρινίσουμε ότι πολλοί συλλέκτες στην προσπάθεια τους να είναι πιο αποτελεσματικοί
χρησιμοποιούν εργαλεία κυρίως τσουγκράνες για απομάκρυνση των φύλλων που σκεπάζει τα μανιτάρια - η πρακτική αυτή είναι καταστροφική.




Ο εντοπισμός των μανιταριών πρέπει να γίνεται μετά από προσεκτική παρατήρηση από συλλέκτες που είναι σε θέση να αναγνωρίζουν τα εδώδιμα είδη από τα δηλητηριώδη. Κατά τη συλλογή, να αφαιρούνται τα φύλα μόνο από το μέρος που βρίσκεται πάνω από το μανιτάρι και στη συνέχεια το μανιτάρι να κόβεται με μαχαίρι λίγο πιο πάνω από το έδαφος. Ακολούθως να γίνεται επανατοποθέτηση των φύλων που μετακινήθηκαν.

Η συλλογή πρέπει να γίνεται με προσοχή και με σεβασμό προς τη φύση και το ίδιο το μανιτάρι που συλλέγεται. Εκείνο που έχει μεγαλύτερη σημασία δεν είναι τόσο αν θα συλλεχθεί ή όχι το μανιτάρι (καρπός) όσο να μην καταστραφεί ο παραγωγικός μύκητας που βρίσκει προστασία κάτω από τα φύλα.

Είναι πολύ σημαντικό προστίθεται, να συλλέγονται μόνο τα ώριμα μανιτάρια τα οποία έχουν απελευθερώσει μεγάλο αριθμό σπορίων, εξασφαλίζοντας έτσι την αναπαραγωγή τους και τα επόμενα χρόνια.

Η σαρωτική απομάκρυνση των φύλων συνιστά βάναυση μεταχείριση της φύσης και προκαλεί ζημιά στο δασικό οικοσύστημα αφού θανατώνει μικρά μανιτάρια που πρόκειται να βλαστήσουν, καθώς και μικροοργανισμούς  και φυτά της περιοχής ενώ ταυτόχρονα υποβαθμίζει αισθητικά το δάσος.

Πηγή: politis.com.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου