Θα σας μαγέψουν! Σπάνια λουλούδια που φυτρώνουν μοναδικά μέρη στον κόσμο! (Photos)


Υπάρχουν περίπου 400.000 τύποι ανθοφόρων φυτών στον κόσμο και διαρκώς νέα είδη ανακαλύπτονται.
Ωστόσο, ορισμένα είναι πολύ πιο σπάνια από άλλα, λόγω εξειδικευμένων συνθηκών ανάπτυξης ή απειλών για τα ενδιαιτήματά τους (συχνά και τα δύο).

Δείτε στη συνέχεια λουλούδια που καθένα αναπτύσσεται σε συγκεκριμένο τόπο και συνήθως ευδοκιμούν αλλού μόνο με τη βοήθεια των βοτανολόγων ή σε ειδικούς εξωτικούς κήπους.

1. Kokia cookei


Το φυλλοβόλο αυτό δέντρο είναι ένα από τα σπανότερα φυτικά είδη στον κόσμο. Όταν ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά στη δεκαετία του 1860, μόνο τρία δέντρα ήταν γνωστά ότι υπάρχουν στον κόσμο, και όλα αυτά βρέθηκαν στις πεδινές περιοχές του δυτικού νησιού Μολόκα, στη Χαβάη.

2. Silene tomentosa


Σπάνιο φυτό που ευδοκιμεί μόνο στο Γιβραλτάρ. Θεωρήθηκε εξαφανισμένο μέχρι το 1994, όταν ανακαλύφθηκαν μερικά δείγματα στο Γιβραλτάρ. Προς το παρόν, αυτό είναι το μοναδικό μέρος για να τα το δείτε στη φύση, αν και μπορείτε να απολαύσετε τα καλλιεργούμενα φυτά στους Βοτανικούς Κήπους του Γιβραλτάρ.

3. Μacrobotrys Strongylodon


Είναι ένα είδος ξυλώδους αμπέλου που φλερει μπλε-πράσινα λουλούδια και βρίσκεται μόνο στα τροπικά δάση των Φιλιππίνων (κυρίως στα νησιά Luzon, Mindoro και Catanduanes). Η καταστροφή των τροπικών δασών έχει απειλήσει τον βιότοπο του φυτού, αν και οι βοτανολόγοι στο Kew Gardens στην Αγγλία μπόρεσαν να το καλλιεργήσουν.

4. Amorphophallus titanum


Ανθίζει κάθε 2-10 χρόνια και όταν συμβαίνει αναδίνει μια δυσάρεστη οσμή που θυμίζει… σάπιο κρέας. Το λουλούδι είναι εγγενές μόνο στα τροπικά δάση της δυτικής Σουμάτρας.

5. Calochortus cernuus


Φυτό που ανήκει στην οικογένεια των κρίνων και ευδοκιμεί μόνο στους λόφους που περιβάλλουν το Tepoztlan, στην πολιτεία Morelos του Μεξικού. Μπορεί να αναπτυχθεί μόνο σε ένα συγκεκριμένο υψόμετρο.

6. Clianthus puniceus


Προέρχεται από τη Νέα Ζηλανδία και συχνά αναφέρεται ως “ράμφος του παπαγάλου” ή “νύχι του αστακού” λόγω του χαρακτηριστικού σχήματος των κόκκινων λουλουδιών του. Αλλά είναι εξαιρετικά απειλούμενο: Μόνο 200 φυτά είναι γνωστό ότι υπάρχουν διάσπαρτα γύρω από το βόρειο νησί της Νέας Ζηλανδίας. Σήμερα, η καλύτερη σας ευκαιρία να τις δείτε είναι στο Εθνικό Πάρκο Te Urewera.

7. Genoplesium plumosum


Ένα είδος ορχιδέας που είναι γνωστό μόνο σε λίγες τοποθεσίες στη Νέα Νότια Ουαλία της Αυστραλίας. Μάλιστα, είναι δύσκολο να βρεθεί ακόμη και εκεί, επειδή τα λουλούδια του διαρκούν μόλις για έναν μήνα, τέλη καλοκαιριού ή φθινόπωρο. Από το 2008 εκτιμάται ότι έχουν απομείνει μόνο περίπου 250 φυτά.

8. Erica abietina


Είναι ενδημικό φυτό στο Table Mountain, που βλέπει το Κέιπ Τάουν στη Νότια Αφρική. Παράγει ροζ και κόκκινα λουλούδια και έχει επτά κύρια υποείδη, μερικά από τα οποία είναι εξαιρετικά απειλούμενα.

9. Rafflesia leonardi


Παρασιτικό φυτό, ενδημικό στις βόρειες περιοχές των Φιλιππίνων, το Rafflesia leonardi ανακαλύφθηκε μόλις το 2005, στη βορειοανατολική περιοχή του νησιού Luzon. Έχει απαίσια μυρωδιά, που θυμίζει πτώμα και έχει γίνει σημαντικό τουριστικό αξιοθέατο και σύμβολο διατήρησης της περιοχής. Είναι μέρος του ίδιου γένους όπως το Rafflesia arnoldii, το μεγαλύτερο λουλούδι στον κόσμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου