Μελισσόχορτο. Eλληνικό Αρωματικά Φυτό - πολύτιμο

Λατινική ονομασία: Melissa officinalis L. L.
Οικογένεια: Lamiaceae
ΙΣΤΟΡΙΑ
Γνωστό και ως μελισσάκι, μελισσοβότανο, κιτροβάλσαμο. Αφιερωμένο στη θεά Αρτεμη.
Οι Αρχαίοι Έλληνες το χρησιμοποιούσαν για τη φαρμακευτική αξία του.
Οι Αραβες το αγαπούσαν για το μοναδικό του άρωμα λεμονιού, ενώ οι αλχημιστές του Μεσαίωνα πίστευαν ότι το ποτό του προσφέρει το ελιξίριο της νεότητας.


ΚΑΤΑΓΩΓΗ

Αυτοφυές της Μεσογείου και της Κεντρικής Ευρώπης. Στην Έλλάδα το συναντούμε σε υγρές περιοχές της Μακεδονίας, της Θράκης αλλά και των Ιονίων Νήσων.





ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Πολυετές ποώδες, ύψος μέχρι 80 εκ., άνοιγμα κόμης μέχρι 50 εκ., άνθη μικρά άσπρα ή ανοιχτοκίτρινα όλο το καλοκαίρι. Φύλλα πράσινα, καρδιόσχημα πολύ αρωματικά όταν τριφτούν.

ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΜΟΣ-ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ

Με μοσχεύματα ή σπόρους. Τα μοσχεύματα μήκους περίπου 10εκ. κόβονται από το νεαρό φυτό πριν ανθίσει, αργά την άνοιξη ή νωρίς το καλοκαίρι.
Οι σπόροι συλλέγονται αργά το καλοκαίρι. Σπορά των σπόρων ή τοποθέτηση των μοσχευμάτων σε μίγμα τύρφης και περλίτη σε αναλογία 2:1. Το μείγμα διατηρείται υγρό, αλλά όχι υπερβολικά.
Τα αποτελέσματα φαίνονται σε δύο εβδομάδες περίπου. Ή σπορά γίνεται νωρίς την άνοιξη σε ζεστό μέρος. Οταν οι σπόροι φυτρώσουν και τα μοσχεύματα ριζοβολήσουν μεταφυτεύονται σε γλάστρα, σε ζαρντινιέρα ή στον κήπο.
Οι αποστάσεις φύτευσης είναι 30 εκ. μεταξύ των φυτών επί της γραμμής φύτευσης και 60 εκ. μεταξύ των γραμμών. Το μελισσόχορτο χρειάζεται τακτικά ποτίσματα και αγαπάει τον ήλιο. Το pH του εδάφους πρέπει να είναι μεταξύ 6 και 7. Αν απαιηθεί λίπανση καλό είναι να χρησιμοποιηθεί οργανικό λίπασμα πλούσιο σε άζωτο.

ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ

Τα φύλλα κόβονται στη διάρκεια όλου του καλοκαιριού και χρησιμοποιούνται φρέσκα. Για να χρησιμοποιηθούν αποξηραμένα πρέπει να κοπούν λίγο πριν ανοίξουν τα άνθη, όταν η οσμή τους είναι άριστη και η περιεκτικότητα σε αιθέριο έλαιο υψηλή. Ιδανικές συνθήκες για την καλύτερη διατήρηση του αιθέριου ελαίου μετά την κοπή είναι στην κατάψυξη μέσα σε σακουλάκια με νερό.


ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΑΞΙΑ

Χρησιμοποιείται για την παρασκευή προϊόντων για τα τσιμπήματα εντόμων και καλλυντικών. Το αφέψημά του θεωρείται ότι αντιμετωπίζει τον πονοκέφαλο, την πίεση και επαναφέρει τη μνήμη. Έίναι χωνευτικό και αντικαταθλιπτικό με αντισπασμωδική και αντισταμινική δράση.

ΑΛΛΕΣ ΧΡΗΣΕΙΣ

Ιδανικό μελισσοτροφικό αλλά και καλλωπιστικό φυτό. Το αιθέριο έλαιο χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία και στην παρασκευή ποτών.Πηγή: Μαλούπα Ε., Στικούδη Μ., «Αρώματα και Γεύσεις από τον Βοτανικό Κήπο», Κ.Π.Ε. Βερτίσκου, Θεσσαλονίκη 2009.

πηγή: https://dasarxeio.com/
Κράτα τοΚράτα το

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου